Дарияна Куманова

Българката, която пее на Джон Малкович

Мариана Антонова 11 June 2013

Българка е изпълнител и автор на текста на саундтрака към излезлия наскоро в Италия филм „Siberian Education“, към който зрителският интерес е по-голям от този към последните филмите с оскари, които са по кината в момента.


Режисьор е Габриеле Салваторес, носител на „Оскар“ и член на Академията за присъждане на „Оскар“. Музиката е на маестро Мауро Пагани, доайен в италианската музика, музикален директор на фестивала „Сан Ремо“ и шеф на комисията, която избира участниците в него. В главната роля е Джон Малкович. Филмът вече върви с огромен успех в Русия, Латвия и Литва, ще участва във филмовите фестивали в Берлин и Венеция, предстои да бъде излъчен и в България. Сюжетът е по книгата на Николай Лилин и разказва за живота на група руснаци, изселени от Сталин като престъпници в област между Украйна и Молдова. Лилин е бил член на тази общност, а Джон Малкович се превъплъщава в ролята на руски гангстер. В края именно той изрича посланието на лентата: човек не може да притежава повече от това, което сърцето му може да обича. Дарияна Куманова е поканена лично от Мауро Пагани да напише текста към саундрака и да го изпее.
В момента българката е доцент в академията „Сан Ремо“ и е една от двете преподавателки, обучаващи млади италиански певци. Нейна ученичка е печелила престижния италиански музикален фестивал, а тази година неин ученик ще представя Литва на Евровизия. Дарияна е завършила музикално училище в София с цигулка, консерватория с пеене и е специализирала история на изкуството в Италия. Живее в Милано от 18 години. 42-годишната талантлива българка е майка на двама сина на 21 и 4 години.
 
Дарияна, какво означава за теб това, че ти повериха текста и изпълнението на саундтрака към филма?
В Италия да работиш с композитора Мауро Пагани е сред най-престижните неща, които може да се случат на един музикант. Беше невероятно, когато ме покани и когато свърших работата както трябва.

Бяха ли поканили и други музиканти за този проект?
Не, щяха да търсят други, ако не се бях справила. Но аз бях готова за седмица. Направихме записа в студиото на Пагани. Аз съм водила много пъти там мои ученици, но за първи път влязох като изпълнител. Пагани беше запазил за записа 4 часа, а приключихме за 45 минути, макар че аз пея джаз, а песента е рок. Накрая маестрото каза, че това е невероятно, че никога не му се е случвало да запише песен за толкова кратко време. Щях да се разплача от вълнение.

За какво се разказва в песента?
Песента се казва „Новият ден“ и разказва за обикновените хора, живеещи в прехода между социализма и капитализма. Става дума за новия ден, за който не само мечтаем, но и се борим.

Какво ти е впечатлението от Джон Малкович?
Невероятен е. Има такава харизма, че оставаш без дъх. Запознахме се на премиерата на филма. Не говорихме много, тъй като беше обграден от журналисти. Поздрави лично всеки от участниците в продукцията. Бях доста учудена, че ще играе руски гангстер, но се е справил великолепно.

Разкажи ми за някои от музикалните звезди, които идват при студентите ти в академията.
Например Ал Бано. Той е изключително приятен човек, но на лицето му е изписана мъката от загубата на дъщеря му, която беше отвлечена преди много години. Казват, че все още спи с ръка на телефона и чака тя да му се обади.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР