Напълно (не)непознати

Имам две новини за рекламодателите в телевизията. Едната е добра, другата - лоша.

Адриана Попова 09 July 2007

Първата е, че има реклами, които следя от канал в канал - "Аплодисменти за..." на Кока Кола ме размазва. Втората е, че доста рядко запомням рекламирания обект (всъщност това едва ли е новина). Но Джордж Клуни и "Мартини" помня... И винаги ми се допива, честно, въпреки че не съм някакво си куче на Павлов. Джордж всички го знаем кой е. Мога да разпозная Захари Бахаров в рекламата за кренвирши, Биляна Петринска, докато си пие кафето, и Татяна Лолова - естествено, нищо че произнася сложни думи като овърдрафт. Отне ми известно време и консултации с приятели, докато разбера, че в рекламата на "Вивател" по филма "300" в шлема на Леонид е любимият ми актьор Христо Шопов. Но кои са хората от изключително забавния клип "Обичам те, Наталия" - не знаех, извинявайте, Мартине и Елен! Случвало ми се е, когато видя някои от рекламните лица на улицата, да щракам с пръсти: "Този го познавам отнякъде..." При това съм сигурна, че не ми е съученик, а още по-малко втори братовчед, но кой беше, кой беше...

Повечето участници в рекламите са актьори, подбирани с кастинг. Има и натурщици - портиер в БАН играе хирург, модел в Художествената академия се изявява като аристократична госпожа, на която злодеи рокери отнемат любимите кученца в клипа на БТК със Супер Любо. Парите, които получават, не са много на фона на големите рекламни бюджети, и са съвсем нищожни на фона на 3-те милиона долара, които Джордж Клуни прибира за снимачен ден в рекламата на "Мартини". Клуни обаче е недостъпен (някой да знае номера му?), докато те са тук и все още вдигат телефоните си сами. Те са млади, симпатични... и може би сред тях е бъдещата Голяма звезда на театъра или киното, която ще получава по милион на ден, добре де - на седмица.

Елен Колева от "Обичам те, Наталия" на Мтел
рекламна агенция DMB, реж. Ангел Апостолски

Едно от най-забавните й участия в реклами е за македонската лимонада "Газоза". Там играе бременната дъщеря на мафиотски бос ала дон Корлеоне. С годеника си отива при дона и му казва: "Тате, сакаме да се венчаме." Бащата отначало гледа лошо, но после пие газоза и му минава, даже се обръща към годеника: "Добредойде во семейството."

Елен е актриса, завършила е НАТФИЗ, снимала се е във филмите "Шивачки" (там изпълнява една от главните роли, премиерата му предстои), "Църква за вълци", "Нощ и ден" и в американски продукции. Докато се излъчва рекламата, в която Наталия не може да се сети за името на току-що обяснилия й се в любов, непознати по улицата й подвикват: "Радо?", понеже това е последното мъжко име, което тя произнася в клипа. За рекламата се явява на кастинг, случайно попада в двойка с Мартин Гяуров и ги харесват.

Мартин Гяуров от "Обичам те, Наталия" на Мтел
агенция DMB

Мартин е завършил НАТФИЗ, на щат е в театър "София", където нашумя с ролята си в "Ромео и Жулиета". Признава, че рекламата го е направила по-разпознаваем за широката публика, отколкото театралните му роли. Снимал се е и в други клипове, включително на конкурентни мобилни оператори. Внук е на легендарния бас Николай Гяуров, като малък се занимава с пеене и пиано. Дядо му е малко ядосан, когато Мартин оставя пеенето, но после му казва, че каквото и да прави - важното е да го прави добре.

Бистра Копанарова от "Изворна вода Девин"
продуцентска къща "Априори", реж. Христо Симеонов-Риндо

Ако останалите се явяват на кастинги, за да попаднат в рекламите, на Бистра това не й е нужно, защото Слънцето й е в пети дом. Така тя самата обяснява лекотата, с която влиза в шоу бизнеса. Нещата при нея стават без напъване. Още когато е 13-14-годишна, фотографи я откриват за рекламата. Тогава й изграждат секси имидж. Напоследък доста често влиза в ролята на майки (реклами на "Девин", "Данон" и "Рийдърс Дайджест") и бременни жени. Това я ласкае, защото означавало, че излъчва вътрешна сила. Бистра е завършила икономика, но иска да прави магистратура по психология. Печели от недвижими имоти, но тайната й мечта е да се занимава с астрология и в момента кара курсове. Рисува доста добре и се надява да открие своя изложба. (Така е, когато човек има Слънце в правилния дом! Мен защо фотографите не ме спират по улицата...)

Димо Алексиев за "Пиреос банк"
рекламна агенция DDB, реж. Георги Марков

Той е красивият и претенциозен принц, който с неудоволствие целува жабата в рекламата. После вместо една принцеса, получава две. До контакт със земноводното Димо не е стигнал, въпреки че имало такава оферта. Специалистът по жабите, който бил поканен за снимките, предупредил, че ако понечат да я целунат, жабата ще скочи и може да се нарани. Всичко се разрешило с монтаж. Димо е завършил НАТФИЗ и се определя като най-редовният пътешественик с БДЖ между София, където живее, и Варна - където играе в театъра. Казва, че с една реклама може да изкара половингодишната си театрална заплата. Което е жалко, нали так

Александър Кадиев за 2be
рекламна агенция " Лоу суинг комюникейшънс", реж. Димитър Коцев

 23-годишният Сашо е син на Катерина Евро, учи актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов. Играл е в Народния театър в представлението на Камен Донев "Почивен ден" и в масовката на "Крал Лир". За рекламата го канят на кастинг от агенцията на Камен Воденичаров. Забавно му е, защото за пръв път влиза в този бизнес. Снима 10 различни епизода в различни магазини, играе репортер. След излъчване на рекламите се случва да го спират на улицата с "Виждаш ми се познат". А един таксиметров шофьор уцелил десетката: "Ти си момчето от 2be." Преди да участва в рекламата, поискал картбланш от Стефан Данаилов. За Сашо плюсовете от участието му са, че свикваш с кино реалностите: осветление, звук, камера. Преподавателите определяли лицето му като много характерно, подходящо за комедийни роли: "леко водевилно лице". Майка му го поощрила за участието с "Давай, сине, натрупай опит. Изкарай някой лев." Доволна била и приятелката му - Илиана Коджабашева, негова състудентка и дъщеря на известния в миналото щангист Антон Коджабашев.

 Тодор Доцев от "Банката ще черпи" на Сибанк
рекламна агенция "Лео Бърнет", реж. Камен Калев

Тодор е актьор в театър "Възраждане", последно е играл в детското представление "Магарешка кожа". Самото заснемане на рекламата с двамата "алпинисти", които разговарят за ремонти, докато боядисват стена, е донякъде куриозно. Тодор виси на скеле в огромно и студено хале 8 часа, без да слиза: "Качване на скелето траеше около 40-50 минути и не си струваше да се губи време. Накрая от висене не си чувствах краката."

 Станимир Гъмов от "Нес кафе 3 в 1"
рекламна агенция "Маккан Ериксон", реж. Ясен Григоров

Станимир е доста познато лице. Той е изкуствоведът Гъмов, който дава мнение по всички въпроси в рубриката "Култура ми Янко" в "Сблъсък" на Иван и Андрей по bTV. Води и "Рекламна пауза" по Foxlife. Завършил е кукловодство в НАТФИЗ, играе в трупата на Кукления театър в София. В рекламата за "Нес кафе" партнира на актьора Станислав Пищалов. Станимир участва и в горещата реклама на мастика "Пещера" с дините. Там преследва фолк звездата Емилия и нейния силиконов бюст с репликата "Как са напращели!". Тя отговаря: "И са сочни." Докато снима рекламата, Станимир е сполетян от малшанс - катаджиите го хващат с 1,6 промила в кръвта и му взимат книжката. Пил мастика, защото... Не иска да се снима в български филми - не му харесват, а участието в американски намира за унизително: "Там българските актьори умират в третата минута, преди негъра дори." ОК е с това, което прави в момента.

Мирослав Кокенов от "Прима - Твоите 5" на Мтел
агенция DMB, реж. Илиян Симеонов

Той е момчето, което така злощастно представя новата си приятелка пред семейството си и получава доста злобнички коментари за нея от дядо си, майка си, баща си и сестра си, а по-малкият му брат в костюм на костенурка казва култовото: "Бате, ака ми се". Мирослав учи актьорско майсторство в Югозападния университет в Благоевград, в класа на Венцислав Кисьов. Не смята, че е станал много известен покрай рекламата, но все пак е качил популярността си сред приятели и познати - обаждат му се да го питат кога ще черпи.

Петя Дилановска от "Прима, твоите 5"
агенция DMB

Петя е нещастната приятелка на Мирослав. Тя е от малцинството рекламни лица, които нямат нищо общо с актьорското образование. Но има общо с моделския бизнес - снимала е фотосесии за списания. Учи журналистика в Нов български университет. В Реклама за македонски мобилен оператор отново е играла "приятелка".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР