Мелани & Антонио

И двамата са зодия Лъв. Празнуват заедно рождените си дни. И са навсякъде заедно вече 17 години.

Ирина Иванова 02 June 2013

И двамата са зодия Лъв. Родени са в последователни дни – 9 и 10 август, – но с три години разлика в полза на лъвицата. Откакто са женени, тоест от 1996 г., празнуват заедно рождените си дни. Антонио Бандерас и Мелани Грифит са винаги и навсякъде заедно вече 17 години.


Типи Хедрен, легендарната актриса от „Птиците“ на Хичкок, води малката си дъщеря Мелани на снимачната площадка на всичките си филми и тя израства сред камери, декори и звезди, спи в караваната на майка си и се храни на блок-масите със сандвичи от кетъринга. Майка й е ледена кралица – запазва самообладание при всякакви обстоятелства и затова режисьорът Алфред Хичкок просто я боготвори. „Любимият ми тип актриса – огън отвътре, лед отвън“ – казва той. За Мелани култовият режисьор е просто „чичо Хич“, член на семейството. Веднъж той й подарява с широка усмивка странен подарък – малка кукла, досущ като майка й, положена в ковчег. Такъв си е чичо Хич. Веднъж по време на снимките на „Птиците“ пуснал върху майка й истински птици. Пернатите полудели от ужас сред толкова хора и наистина нападнали Типи, а Хичкок снимал ли, снимал ужаса, изписан на лицето й. Това е една от причините Мелани да ненавижда точно този филм на великия чичо Хич. „Отвратително е едно 6-годишно дете да гледа как някой издевателства така над майка му.“ Мелани никак не се впечатлила от актьорската професия и дори искала да учи философия, но така се случило, че на 16-годишна възраст се оказала пред камерата (във филм на Артър Пен) и... си останала там.
Още от първия й филм на всички става ясно, че Мелани ще е съвсем различна от майка си. Огън – да, но никакъв лед. Тя шокира Холивуд със своята открита сексуалност и след първите й два филма „Нощни движения“ и „Басейнът на смъртта“ започват да я наричат „холивудската Лолита“.

Мелани оправдава напълно прозвището си, тъй като още на 14 става гадже на Дон Джонсън – секссимволът от хитовия телевизионен сериал „Маями Вайс“. На 18 се омъжва за него, малко след това се развежда, после се омъжва за актьора Стивън Бауър, с когото имат син Александър. Развежда се и пак се омъжва за Дон. Всъщност техният брак роман продължава цели 23 години и дава плод – дъщеря им Дакота. През 1996 г. обаче двамата се разделят завинаги. Мелани просто не издържа на лайфстайла на Джонсън – алкохол и наркотици до припадък. След края на връзката им репутацията й в Холивуд е съсипана. Спасяват я добрите стари семейни връзки.
На един човек обаче не му пука за репутацията й и това е Антонио Бандерас. Когато я гледа във филма „Работещо момиче“, той просто полудява по нея. Ей така, от екрана – право в сърцето му.
Още преди холивудската си кариера Антонио се прославя като „този неясен обект на желанията“ на самата Мадона. След като го гледала в „Ела, завържи ме!“, попиконата заявила, че той е единственият мъж в света, който би искала да съблазни. И дори се появила неканена на парти на режисьора Педро Алмодовар, чийто любим актьор бил Бандерас. Само че Антонио бил с първата си жена, Ана Леса, и въобще не обърнал внимание на Мадона. Ядосана, тя му отмъщава, като във филма „В легло с Мадона“ заявява пред целия свят: „Бандерас е прекрасен, но според мен нещо не му е наред. Може би има малък член.“ А когато се снимат заедно в „Евита“, е късно за извинения – той вече е с Мелани, а Мелани – с бебето Стела в корема.
Съдбата среща Антонио и Мелани на снимачната площадка на филма „Двама са твърде много“. Първият му въпрос към нея е на колко години е, а тя му отговаря с типичната си непосредственост: „Fuck you!“ Така започва една от най-шумните любови в Холивуд. Мелани му ражда дъщеря и въпреки всички холивудски скептици двамата създават съвършената двойка.
За нея той е най-добрият любовник – неуморим и способен да я заведе в Париж за няколко часа, само и само за да правят любов точно там. „Той ми помогна да преодолея кризата на средната възраст повече от всички козметични средства на света“ – признава Мелани.
За Бандерас тя е истинската Статуя на свободата. Когато дошъл в Америка, останал потресен от лицемерието и цензурата, които царят там. „Всички говорят за здравословна храна, а се тъпчат с хамбургери. Претендират, че живеят в Страната на свободата, а в същото време орязаха здраво филма „Лолита“ и искаха дори да го спрат. Мелани не си пада нито по здравословния лайфстайл, нито по виртуалните удоволствия. Тя умее да се наслаждава на секса и живота. Тя е моята истинска Америка.“

Двамата създават семейна продуцентска компания Green Moon – името избира Антонио в чест на своя земляк Федерико Гарсия Лорка, според когото мургавата кожа на андалузците се дължи не на слънцето, а на зелената луна. Бандерас признава, че компанията е създадена, за да произвежда филми, в които да блестят красотата и талантът на Мелани Грифит, защото Холивуд не дава достойни роли на зрелите жени. В интервю пред EVA от Мадрид преди няколко години на въпроса жесток ли е подходът на американското кино към жените над 40, Бандерас отговаря: „Така е, у дома имам прекрасен пример колко мачистки подхожда Холивуд към жените. Когато станат на определена възраст, просто ги подменя с млада плът.“ Откровен и е в отговора на въпроса за пристрастяването на Мелани към алкохола навремето: „Когато един човек е бил алкохолик, той си остава алкохолик за цял живот, дори и никога повече да не се докосне до глътка алкохол, това го казват ясно и лекарите. Мелани продължава да ходи в „Анонимни алкохолици“, за да помага на другите, но разбира се, в медиите много повече се продава клюката, че едва ли не тя се подпира по уличните стълбове.“
Днес Бандерас не говори за проблемите на Мелани. „Не се опитвам да я променя. Искам да й помогна. Да й дам цялата любов, на която съм способен. Тя е прекрасна жена и аз просто искам да съм до нея. Това ми е достатъчно, за да бъда най-щастливият мъж на света.“

Антонио в България
Антонио Бандерас е у нас за снимките на научнофантастичния трилър Automata в Киноцентъра в Бояна. Много вероятно е да пристигне и съпругата му, тъй като по непотвърдени данни тя също има роля във филма – разказ за поредния апокалипсис, който връхлетява Земята във време, когато изкуственият интелект вече е съизмерим с човешкия. Режисьор на филма е Габе Ибанез, а зад камерата е известният мексиканец Алехандро Мартинес.  
Това е второто гостуване на звездната двойка Грифит-Бандерас у нас. Преди пет години двамата бяха тук за снимките на филма „Кодът“, в който Бандерас си партнираше с Морган Фрийман.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР