Не отлагайте забременяването

Все по-често идват жени на 40 и няколко години с оплаквания за спиране на менструацията, твърди д-р Георги Коларов

28 March 2013


Според д-р Георги Коларов от Медицински център „Майчин дом“ в момента няма достатъчно диалог в обществото по въпроса кога и как да се забременява, а такъв диалог е крайно актуален. С напредване на възрастта и особено след 35 г. жената забременява по-трудно. Това е особено силно изразено след 40-годишна възраст, когато намалява възможността яйчникът да произвежда както хормони, така и да образува яйцеклетки, които да бъдат оплодени. Ако трябва да се съобразяваме с биологията, най-подходяща за забременяване е възрастта между 20 и 30 години. По-късното забременяване е свързано с определени медицински рискове и проблеми: по-трудно зачеване, износване на плода, преждевременни раждания. При жените в по-напреднала възраст се срещат генетични заболявания. При забременяване след 35 г. по-често се среща заболяването прееклампсия, свързано с повишено кръвно налягане по време на бременността.

Съвременната медицинска наука предлага методики за решаване на тези проблеми. При жените над 35, решили, че не могат да намерят партньор, се прави вътрематочна инсеминация с материал от дарител. По-сериозен е проблемът, когато яйчниците вече не могат да образуват яйцеклетки. Тогава се предлага възможност за забременяване с дарителска яйцеклетка, която се опложда със сперматозоиди на партньора и се трансферира на жената, за да може да я износи и да роди. Така жените получават възможност „да излъжат“ природата, но с всички рискове, за които стана дума по-горе.

Важно е да се подчертае, че докато преди 15-20 г. се смяташе, че климактериумът и менопаузата при жените в България настъпват на възраст между 51-52 г. , в последните години има тенденция към рязко снижаване на този праг и все по-често идват жени на 40 и няколко години с предклимактерични и климактерични оплаквания и със спиране на менструацията.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР