Ирмена & Стефан

Аз съм ти

Ирина Иванова 21 March 2013

Актьорите Ирмена Чичикова и Стефан Щерев със сигурност не са усвоили „изкуството да смиташ боклука под килима“ (така се казва пиесата, за която Ирмена получи първия си „Аскеер“ през 2009 г.). Първо, защото Ирмена „непрекъснато оправя“, както се изрази Стефан, и второ, защото и двамата предпочитат да си казват нещата в очите, а не да се правят, че всичко е наред. Живеят заедно от шест години, но рядко се засичат „на територията на бита“. Сто процента обаче – мисля си аз, доста по-често се засичат на територията на леглото. Да, просто надушвам любов тук.
Стефан е водещ на „Падащи звезди“ по БНТ. Ирмена участва в някои от най-добрите постановки на българската сцена - „Нирвана“, „Лов на диви патици“ на сцената на Народния театър, „40 градуса под нулата“ . Наскоро излезе и първият игрален филм, в който тя има главна роля - „Аз съм ти“. И двамата живеят и работят на пълни обороти, поради което и не успяхме да ги съберем за общо интервю. Така обаче се получи интересен „кръстосан разпит“.

Ирмена Чичикова: Стефан ме спаси от нещастната любов

Ирмена, защо сте заедно със Стефан?
Колкото и абсурдно да звучи, мисля, че продължаваме да сме заедно, защото доста често всъщност сме разделени. Това ни помага да се провокираме и да не си станем скучни. В много неща си приличаме и в същото време сме абсолютно различни. Но най-общо казано, успяваме да запазим тръпката – затова сме заедно.

Истина ли е, че много го слушаш?
И да, и не. Аз си имам много категорично мнение по някои въпроси, но ние сме страшно близки и мога да го попитам за абсолютно всичко. Все пак разликата ни е цели 10 години, има по-голям опит от мен.

Разбрах, че е страхотен инструктор, докато шофираш.
Да, това е нашата голяма сцена напоследък. Знаеш ли той какъв инструктор е? Непрекъснато вика: „Убиец! Ще загинем! Господи Боже, няма да оцелеем!“ Ето такъв инструктор е Стефан. Ходихме на кино с колата преди няколко дни и аз наистина малко разсеяно минах покрай един знак... Общо взето, предимството не беше точно мое, но аз си изхвърчах... После Стефан ме покани да изпием по нещо, за да отпразнуваме факта, че сме живи. А знаеш ли колко ми е хубаво, като карам сама – от София до Пловдив по магистралата и слушам музика супер силно... Пълен релакс!

Кой е най-очарователният му недостатък и най-нетърпимото му качество?
Аз съм много подредена и имам вродено чувство за ред, а той е супер разхвърлян. Не ми харесва неговата свръхкомуникативност. Имам си някакво притеснение от непознати хора, а той моментално прескача бариерата и често и мен ме вкарва в това.

Какво правиш, когато него го няма вкъщи?
Чета или гледам филми. И си мълча. Приятно ми е да мълча, действа хигиенизиращо.

А според теб той какво прави, когато теб те няма?
Сърфира в интернет. Той не може да живее без интернет.

Ха, позна! Опиши дрехите, в които го харесваш най-много?
Много го харесвам в жилетки, по-брит стил. Риза на черно-бяло каре, черна жилетка и дънки. С вратовръзка понякога, има и един готин тренч. Знаеш ли какво му купувам аз? Бельо. Той има отношение към дрехите, купува си доста дрехи. Честно казано, вече не знам аз къде да си държа дрехите. Твърдя, че Стефан има повече дрехи от мен.

Знаеш ли той в каква дреха те харесва най-много?
В неговите дънки сигурно. Една пловдивска фирма покани известни хора да направят дънки по свой дизайн. И той направи дамски дънки, супертесни. На тях пише Inspired by Stefan Shtereff.

Не, в малка черна рокля те харесва най-много.
Знаеш ли кой е най-големият комплимент, който ми е правил? Когато гледахме новия ми филм „Аз съм ти“ на Петър Попзлатев, ми каза, че съм много еротична. Първите години в НАТФИЗ, преди да се запозная със Стефан, имах доста драматични любовни преживявания. Периодът, в който той се появи, беше много особен в живота ми. Той ме спаси от нещастната любов, към която аз имам вътрешен уклон.

Кои са твоите неща в общия ви дом?
Имам си моя кът на чая. Колекционирам чаени торбички от цял свят и съм си ги подредила в едно ъгълче. Неговият кът пък е този с компютъра.

Кое е първото нещо, което ти хрумва, когато мислиш за Стефан?
Най-спонтанното, което ми идва, е думата „гуру“. Той се интересува от кабала и не знам дали заради това, но просто умее да омагьосва хората, завладява ги.


Стефан Щерев: Тя ме допълва, разбира и изслушва

Стефане, защо сте заедно с Ирмена?
Няма нищо по-добро на пазара.

Е, хайде сега.
Шегувам се, разбира се. Имам точно три причини - защото ме допълва, защото ме разбира и защото ме слуша.

Хм, не ми приличаш на човек, който иска жена му да го слуша.
Слуша ме в смисъл, че е много добър слушател, а не в смисъл, че е послушна. Не искам да е послушна. Макар че съм манипулатор, но всички сме такива.

Кой е най-очарователният недостатък на Ирмена?
Човешки или говорен?

Тя говорен има ли?
Казва едно много хубаво, различно „ш“, което много ми харесва. Ирмена е много вироглаво същество. Понякога прави нещата на инат. Ето сега отскоро е шофьор и много се ядосва, че й правя забележки. Знам, че съм досаден, тропам, крещя, викам, безкомпромисен съм. Има правила на изчакване, спиране, дистанция… И като й говоря какъв участник в движението трябва да бъде, нямам предвид само като шофьор, а и въобще, в живота. Правя го от любов. Нещата са свързани, да знаеш.

О, моля те, спри! А обичате ли да излизате заедно?
Много рядко. Тя си излиза с компанията, аз с хората, с които работя в момента. Така че много рядко имаме време да излизаме само двамата. Скоро го направихме, седнахме си в едно притъмнено ъгълче, поръчвахме си коктейли... и имахме едно много странно усещане – все едно бяхме на първа среща, в самото начало на връзката си. Когато се опитваш да докоснеш момичето за ръката, да я целунеш в тъмното. Беше много хубаво.

Значи нямате време да се появи рутината?
Не, слава богу!

Страхотни ръкавици имаш. Цвят горчица.
Да, на два дни са ми. Толкова са хубави! (имитира женски глас). С тях си карам колата (показва ми как точно си кара колата с горчичените ръкавици). H&M са. Знаеш ли, че H&M вече са американска компания? Аз много се интересувам от това кой какво притежава. Не можеш да носиш „Пума” и „Адидас” и да не знаеш, че двете компании са собственост на двама братя, които са работили заедно и впоследствие са се разделили.

В каква дреха харесваш Ирмена най-много?
В къса черна рокля. Малка черна рокля. И въобще в рокли. Тя знае как да носи рокли.

Виждала съм я и много шантаво облечена.
О, да. Но аз винаги й казвам: така ми харесваш, така – не. И тя на мен. Това е ритуал, който много харесвам. Всеки път преди да излезем на някакво събитие, което изисква специално облекло, тя се появява пред мен и ме пита: „Така?“, и аз примерно й казвам: „Да, но без тези и тези неща...“ И тя се съобразява. Но същото го правя и аз. Това е много сладко, много го обичам този наш ритуал.

Какво според теб прави Ирмена сама вкъщи, когато теб те няма?
Знам какво прави. С абсолютна сигурност. Мие си главата, тоест косата, ходи с кърпа на главата, слага си маски, с които прилича на индианец и... ОПРАВЯ, каквото и да означава това. Тя много обича да ОПРАВЯ. И чете и слуша някакъв рок.

А ти какво правиш нея като я няма?
Със сигурност не оправям, не подреждам и не си правя маски. Аз сърфирам в интернет.

И готвиш, признай си.
О, какво говориш! Понякога виждам в нета снимка на някакво ядене, моментално се вдъхновявам, решавам, че това нещо трябва моментално да бъде направено, и тръгвам на лов за продукти.

Къде се срещате и къде се разминавате?
Не са много разделящите моменти. Очевидно ни събира професията ни, за която си говорим много. Не си съвпадаме в музиката. Тя харесва по-алтернативни банди, инди банди. Много е горда например, че е една от първите, които изнамери „Готие“. Освен това в колата тя слуша музика съвсем старомодно, на дискове, а аз – само на флашки. На мен всичко ми e ди-ги-тал-но.

Има ли ситуация, в която да те е спасила или да можеш да се изразиш по този начин?
Не, тя няма такива инстинкти за спасяване. Аз... обичам да я съзерцавам, буквално да я зяпам. Тя не го знае това. Да се взираш в някого и той да ти е котва. Когато я гледам, имам чувството, че корабът не се люлее чак толкова. Никога не съм й го казвал. Тя сега пък, като го прочете, и ще започне да се контролира.

Вярно ли е, че имате много различен начин на живот? Ти си падаш по по-бурните купони и алкохола, а тя – по по-тихите вечери?
Моля?! Ирмена да си пада по тихи вечери?! Не аз ходя на концерти с 80 хиляди души, извинявай много. Кой ти ги е казал тези неща? Ама как ме осъди за алкохола?!

Не те съдя. Един инсайдър ми ги каза.
Този инсайдър въобще не ни познава – това ще ти кажа.

Нещо, което тя иска от теб, но ти все не го правиш?
Беше това да спра цигарите. Ето, вече го направих. Сега иска нещо друго, ама няма да го казвам сега. Веднага си помисли, че е дете, нали? Не е дете.

Помислих си го, признавам. Сватби, булчински рокли, деца...
Не е това, но няма да ти кажа какво е. Ирмена много обича да ми пише картички. Много са ми ценни тези картички.

А дрехи подарява ли ти?
Като й кажа например „Много хубава шапка! Благодаря ти, че утре ще ми я купиш“, и ми я купува.

Кое от нещата в общия ви дом е твое?
Една печка, всъщност камина. Значи уютът е от мен. На нея й подарих хлебопекарна. Всъщност си я подарих на себе си чрез нея, признавам. Правим си страхотен хляб. Тя, като видя хлебопекарната и се усмихна малко в смисъл „не ми се усмихва“: „Еее, супер!“ - каза колкото да не е без хич. После обаче й подарих и рокля, та всичко си дойде на мястото.

Когато мислиш за Ирмена, кое е първото нещо, за което се сещаш?
Имам категоричен отговор, но ще загубим детската аудитория (смее се).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР