Сара и Боб Дилън

Този самотник, темерут, особняк до мозъка на костите си, наркоман, женкар, скитник с душа на циганин и поет е вече на 72

Ирина Иванова 07 March 2013

Този самотник, темерут, особняк до мозъка на костите си, наркоман, женкар, скитник с душа на циганин и поет е вече на 72, но в сърцето му винаги ще има място за нея

Дори Мик Джагър няма дългия списък с жени на Боб Дилън, рок легендата на Америка, гуруто на „Ролинг Стоунс“ и „Бийтълс“, на всички хипита и бунтари по света. Ето някои – Карън Далтън, Сузи Ротоло, Джоан Бейз, Еди Седжуик, Мериън Фейтфул, както и повечето от беквокалистките му. И още много – за една вечер, за седмица, за месец. Някои от тях проговарят след години. Някои от тях имат деца от него – така поне твърдят слуховете.

Но от всичките му жени само една успява да го задържи до себе си цели 12 години, ражда му четири деца и го вдъхновява за най-хубавите му песни – Сара.

Можете ли да ми обясните това
В огромното имение Хай Ло Ха на Боб Дилън в Малибу – едно от многото му огромни имения по света – са стъпвали малцина. Шест хиляди акра двор, къща с 11 спални и дневна, на тавана на която е окачена една от първите коли на Боб Дилън, раздрънкан фолксваген, истинска реликва. Самият Дилън отсяда най-много месец през лятото заедно с децата и внуците си в някое от именията. През останалото време е на път. Защото животът му – особено сега, когато е на 72, – е неговото „турне без край“, започнало преди двайсет години и най-вероятно ще продължи до смъртта му.

Никой не познава добре Дилън – този самотник, темерут, особняк до мозъка на костите си, наркоман, женкар, скитник с душа на циганин и поет. „Веднъж, в началото на 90-те, видях Боб на летище Хийтроу. Изглеждаше като амбулантен търговец, като просяк, едва го познах“ – разказва Пол Маккартни, а после си спомня как Джон Ленън и Боб си правили смъртоносни хероинови партита на четири очи. „Не мога да повярвам, че е жив“ – допълва Маккартни. Никой не може да повярва, че Дилън е още жив и продължава да изнася концерти – около 2000 за 20-те години на сцената. Как оцелява след толкова алкохол, толкова наркотици, толкова любови! Според някои биографи е признал девет от общо 11-те си деца, според други – само децата от Сара Лаундс. Дилън рядко дава интервюта, а в телевизионно шоу участва един-единствен път. Папараците го ненавиждат, защото старателно замита следите си. Доказателството? Едва преди пет години стана ясно, че Дилън има още един брак – с афроамериканската си беквокалистка Каролин Денис цели шест години и имат дъщеря Дезире, сега на 26 години. Дори съседите на Каролин и Дезире не подозират кой е бащата, макар че и майката, и момичето твърдят, че Боб е бил истински грижовен баща.

Мик Джагър също не разбира съвсем странната птица Боб Дилън. „Били ли сте на концертите му? Той не поздравява публиката, изобщо не общува с нея и дори не се сбогува. Излиза, пее и си тръгва. По нищо не личи да изпитва и грам удоволствие. И въпреки това вече 40 години поддържа около 10-ина къщи, а живее реално в буса си и се грижи за куп жени и деца, макар че на практика е сам. Можете ли да ми обясните това?!“ – чуди се той.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР