кан 2008 - какво общо има това с киното

 
Този „драконов“ фестивал на суетата бълва звезден прах и слава вече 61 години. „Всяка година идвам в Кан. Никога не съм присъствала на нито една прожекция и на нито едно парти, идвам просто за да дишам този въздух“, разказва момиче пред британския вестник Telegraph.
 

Ирина Иванова 25 June 2008

 

Този „драконов“ фестивал на суетата бълва звезден прах и слава вече 61 години. „Всяка година идвам в Кан. Никога не съм присъствала на нито една прожекция и на нито едно парти, идвам просто за да дишам този въздух“, разказва момиче пред британския вестник Telegraph.

 

Всъщност точно такива хора правят пъстрата, екстравагантна тълпа по прословутия булевард „Кроазет“ - хора, на които съвсем не им пука кой ще вземе „Златна палма“, нито пък имат достъп до тежките, скъпарски купони. Истинските герои на Кан спят по улиците и в парковете, под огромните билбордове и плакати на любимите звезди, а сутрин се събуждат от метлите на уличните чистачи. ИСКАТ КАН И ЗВЕЗДИТЕ и това е всичко!


Всички слънчасват по особен начин по време на фестивала на Лазурния бряг - звезди, филмови и други магнати, старлетки с гладни очи, критици, журналисти, клюкари от кол и въже, пишман продуценти. „Обхваща те една красива отмала, държиш си чаша шампанско в ръката, гледаш някъде на терасите на луксозните хотели силуетите на олимпийците... Можеш да си стоиш така и да съзерцаваш Кан цял ден, че и цяла нощ.

 

А ако случайно ти хрумне да отидеш все пак да изгледаш някой филм, я отпъждаш като досадна муха. Не сега! Не тук!“ Журналистът, написал това, вероятно преувеличава. Все пак на фестивала доста хора отиват по бизнес дела. „Пълни глупости! - опровергава той и тази заблуда. - Идвам в Кан вече 18 години и досега не си спомням дори един договор да е бил подписан тук. Всъщност всички идват заради партитата и безсмисления кеф да си част от всичко това.“


Във всеки простосмъртен, дошъл в Кан, блещука надеждата, че ей сега може да се сблъска с някоя звезда зад ъгъла. Това обаче никога не се случва – поне не и откакто по време на фестивала през 1991 г. на Мадона й смъкнаха на улицата прословутия корсет на Жан-Пол Готие. Звездите са заобиколени от бодигардове и са практически недосегаеми. Повечето от тях дори не отсядат в Кан и дават луди пари, за да са далеч от лудницата – въпрос на чест е. Тук трябва да споменем, че например чаша вода в известния Caves du Roy club в Сен Тропе струва 30 евро.

 

Пак в Сен Тропе, но в ултра луксозния Byblos Hotel, тази година са отседнали Джордж Клуни и Брус Уилис. Харисън Форд и Калиста Флокхард, дошли за премиерата на „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп“, пък са избрали Eden Roc Hotel в Антиб. Компания им правят Дъстин Хофман с двете си деца и Кейт Бланшет с тримесечното си бебе. Брад Пит и Анджелина Джоли се люшкат по вълните на супер яхтата „Октопод“, притежание на Пол Алън, съдружник на Бил Гейтс и съосновател на Microsoft. Между другото, тежката артилерия от ранга на Алън, Роберто Кавали и боса на Revlon Рон Перелман са предпочели яхтите пред хотелите. Всъщност една от причините Скарлет Йохансон да не дойде на фестивала е именно фактът, че продуцентите я унизили с резервация в самия център на Кан. Как да преглътне Скарлет подобно нещо!


„Кирстен, моята любов струва повече от всичките ти пари!“ - крещи мъж, облечен като Спайдърмен пред Carlton Hotel, където е отседнала неговата любимка Кирстен Дънст, и раздава флаери със същия надпис на минувачите. Готино е да слънчасаш в Кан!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР