Рози Караславова

Бонбонената майка

Лилия Илиева 04 February 2013

Преди 15 години френската лекарка Кристин Жанин предлага на френската козметична компания Clarins да тества техни продукти, изкачвайки Еверест. Clarins не само й ги предоставят, но и я подкрепят финансово. Кристин разказва, че е покорила върха, за да вдъхнови дечица, болни от рак, за които е създала фондация. Иска да им докаже, че човек може да преодолява препятствия и да побеждава непобедимото. Така се ражда идеята компанията да подкрепя финансово всяка година в 18 страни по света (18-ата е България) една жена, наречена от тях „Най-динамична жена“.

До момента Clarins e подкрепила 62 изключителни дами, посветили време, енергия, сърце и любов да помагат на болни деца и деца в неравностойно положение, вдъхновяващи фигури със собствена кауза. За подкрепата им се отделят средства от всеки продаден продукт на Clarins.

Рози, Поли, Йоана - едно сърце, което пее
В България също има много дами, достойни да бъдат наречени „Най-динамична жена“. Една от тях е Рози Караславова, създателката на детската музикална школа „Бонбон“. Сигурно сте гледали техни концерти на живо или по телевизията. Ден преди да се срещнем, „Бонбон“ са пели на голям благотворителен концерт в НДК за набиране на средства за деца с увреждания. Рози е музикалният педагог, отгледал таланти като Поли Генова и Йоана от Deep Zone. Красива е, усмихва се заразително. Занимава се с музика от 6-годишна, завършила е Музикалната академия и музикална педагогика. Пяла е като беквокал на Георги Христов, Нели Рангелова, Йорданка Христова, Васил Найденов. Имала възможност да пее на сцена, но осъзнала, че най-много й се удава да е зад кулисите, да изработва вокалите, да показва песните. И преди 17 години заедно с Виктория Михайлова създала детска група от 22 деца, сред които и собствената й дъщеря (Рози има две момиченца). Първото им участие било в концерт на НЛО в зала 1 на НДК. Още тогава сред малките “бонбони” била и Поли Генова - на 8, с права руса косичка и изключително присъствие, тя водела събитието. Раздавала се емоционално, плакала, както прави и сега на всеки концерт. С Рози имат много силна връзка. Поли все още идва на репетициите на „Бонбон“ всяка седмица и много й харесва да работи с децата. Заедно с нея идват и Йоана от Deep Zone, и актрисата Джулия Бочева. Досега в курсовете на Рози са били около 100 деца. 35 от тях учат в Музикалното училище. В същото време има и съвсем мънички – 3-годишни. Много деца продължават да идват с години, непрекъснато поддържат връзка, прекарват летата заедно.

Любовта помежду им
„За мен най-важна е любовта помежду им - споделя Рози. - Да ги виждам заедно. Искам да им създадем музикална среда, музикално образование. Учат вокали, ноти, работят, играят игри, танцуват, разказват приказки.“ И добавя: „А моята цел като преподавател е да ги възпитам от малки в съпричастност, благотворителност, да свикват и да приемат различните хора, да общуват с тях, да им доставят радост.“ „Бонбон“ са участвали в много инициативи - като „Българската Коледа“ например. Концертът, за който стана дума в началото, ще бъде излъчен по повод Световния ден на децата с увреждания на 3 декември по БНТ. „Имаше незрящи, хора в колички, които танцуваха – разказва Рози. - Дечица с нарушен слух и говор от формация „Жестим“ изпълняваха блестящо на плейбек песни на световноизвестни певци. А на финала моите деца от „Бонбон“ заедно с трио аутистчета и „Жестим“ изпълниха песента Heal The World (“Да излекуваме света”). Хореографката ни Жасмина Стоянова беше научила всички как да показват думите на песента на езика на глухонемите. „Изпяха“ я заедно и с ръце. С дечицата с аутизъм се познаваме, защото записахме химна им по покана на Дони, който направи текста и аранжимента. След работата ни заедно мога да кажа, че това не е болест. Те са просто различни деца, които се нуждаят от много любов, внимание и нежност.“

Да излекуваме света
След като записали песента на аутистите, „Бонбон“ отишли да се запознаят с такива деца, учили и пели заедно с тях. Тази година са посланици на добра воля  за кампанията за закриването на домовете за деца без родители и за финансовото стимулиране на приемни родители. Освен това правят срещи със сърдечно- или онкоболни дечица. Участват в кампания с Поли Генова за набиране на средства за възстановителен център за онкоболни деца. Поли, която имала лична причина да се ангажира, записа клип за любовта, подкрепата и приятелството, с които можем да помагаме на болните да се справят и с предизвикателства като рака.
Голямата мечта на Рози е да имат собствена зала и всяка седмица да организират концерти. „Бонбон“ се самофинансират. Песните, които изпълняват, са композирани и аранжирани от Рози и мъжа й. За участието на малките певци в детската Евровизия, където се класираха на седмо място, са подготвили всичко сами. „За много българи е така – казва Рози, - изглеждаме на суперниво, а всъщност като финанси и възможности всичко е постигнато с невероятен труд и лишения. Бих искала да мога да покажа всички талантливи деца и непрекъснато търся форми, инициативи, за да има всяко дете възможност за изява.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР