Шон Корн

Виняса флоу е молитва от тялото

Лилия Илиева 28 January 2013

Шон Корн

Шон Корн е една от най-известните йога учителки в Лос Анджелис. Работи със звезди като Стинг, Дрю Баримор, Дейвид Духовни, Хедър Греъм. Била е на корицата на списания като Glamour. Участвала е в реклами на Nike заедно с Луис Армстронг. Преподава и на деца без родители и сексуално експлоатирани, на малолетни проститутки. Заедно с приятелката си актрисата Ашли Джъд участва в набирането на средства за благотворителни каузи, свързани със СПИН.

В рамките на своето световно турне Шон беше гост на йога студио Mettasense Yoga&Relax и проведе четири урока, посветени на виняса флоу йога. Много интересни – силови и в същото време с изключително логично и достъпно поднесена йога философия. И любезно отговори на въпросите на EVA.


Шон, с какво виняса флоу е различна от другите видове йога?
„Виняса флоу“ означава движение, съчетано с дишане, като движението и позите следват дишането. Всичко се случва плавно. Всяко движение се слива със следващото в синхрон с поемането и отделянето на въздух. Това е практика, която те учи на осъзнаване. Понякога я наричам молитва на тялото. Тя раздвижва хармонично енергията в тялото, наричана „прана“, и организира тялото около тази прана, помага на освобождаването на токсини.

Кога се появи йога в твоя живот?
Практикувам от 27 години. Започнах на 19. Бях сервитьорка в кафене в Ийст Вилидж в Ню Йорк, в което тогава, през 80-те идваха иконата на хипи поколението Алън Гинзбърг, пънк легендата Ричард Хел, „бащата” на графитите, Жан Мишел Баскиа, артисти и поети. Беше „свърталище“ на авангардната субкултура. За момиче от Ню Джърси като мен да е в тази среда беше много интересно. Тогава за първи път чух за СПИН и се срещнах хора с такъв проблем. Тогава открих и йога в един от първите клубове в Ню Йорк. Той беше на Дейвид Лайф - тогавашния ми шеф и създател на стила Jivamukti в йога (www.jivamuktiyoga.com). В началото беше, за да се справям със стреса и защото харесвах начина, по който караше тялото ми да изглежда. После видях промяната.

По какъв начин йога влияеше на тялото ти?
Укрепи и засили мускулите, костите ми,  помогна ми да се освободя токсини. Отслабнах. Всеки път, когато правиш йога, подобряваш дишането, кръвоснабдяването, балансираш хормоните. Задържането в пози за по-дълго време помага да се създаде еластичност в мускулите и те прави по-подвижна. Ставаш по-силна. Целта ми в началото беше просто да бъда здрава. Тогава съм освобождавала напрежението, трупано в тялото ми. В мен се освободи пространство да започна да чувствам. И когато то се освободи,  започнах да искам да уча повече.

С какво е полезно да се храним според теб?
За предпочитане е вегетарианска храна, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Да се избягват храни с рафинирана захар, с всякакви преработени съставки, добавки и консерванти, както и храни, в които има антибиотици или инжектирани хормони. Или генно-модифицирани. И да се стремите да приемате сезонна храна, по възможност от местни производители.

Ти така ли се храниш?
Да! И не пия алкохол. Въпрос на лично предпочитание. Не допускам нищо в моето тяло - цигари, дрога, лекарства или алкохол, - което да променя начина, по който мисля или виждам пътя си. Искам да присъствам в сегашното и не искам да вкарвам каквото и да било в системата ми. И приятелите ми са свикнали, че те пият вино, а аз – вода с лимон. Взаимно приемаме изборите си. Това, което не допускам, е да седя на маса с група хора и да обсъждам какво те ядат и да ги карам да се чувстват виновни за избора им. В САЩ да си вегетарианец или веган не е толкова скандално, колкото беше преди 20 години. Тогава беше доста трудно.

Вярно ли е, че си работила с Дейвид Духовни, Стинг, Хедър Греъм, Дрю Баримор?
Да, с някои от тях съм работила лично в домовете им. Други - като Хедър, Дейвид и Ашли, идват в клас. Стинг е един от любимите ми хора за работа, започнахме преди 11 години. Ходила съм с него на турне. Във Вегас веднъж, точно се приготвях да гледам шоуто му и на Стинг му хрумна да правим йога съвсем преди да излезе на сцената. Извика ме в гримьорната си. Влизам, чувам да тече вода. Той беше пуснал душ. Искаше да практикува там, защото парата беше затоплила помещението. И някой от приятелите ни ни беше снимал. От парата косата ми (разперва ръце в кръг над главата си) беше станала огромна, бях потна, мокра, облечена елегантно. И срещу мен Стинг с ей-такава детска усмивка, все едно гледа най-сладкото нещо на деня.

Как запазваш хармонията си, когато говориш с хора, които не са в баланс? Как защитаваш твоя собствен баланс?
Дишане и дишане. Всеки, който ме изкара от моя център, се превръща в мой учител. И ме учи на търпение и състрадание. Ако някой е бесен и се опитва да ме атакува, се убеждавам, че краката ми са здраво стъпили на земята и че дишам дълбоко, и не допускам неговата енергия да стимулира моята. Моята работа е просто да създам бариера. Ако ме извадят от равновесие, ще си отида в стаята, ще правя йога, ще плача, за да изкарам тази енергия навън. И естествечно, не се упреквам, ако не съм винаги идеална. Прощавам си и продължавам.
Повече за Шон на www.seanecorn.com


За бързо влизане във форма и повече енергия през деня: Слънчев поздрав
Стимулира дишането, оттам и кръвообращението и потока на лимфата. Лимфата помага за изчистването на токсини от тялото. Те се отделят с издишването и потта. Също помага на засилването на вътрешната енергия, укрепва мускулите и прави тъканите по-еластични. Помага също да се развие сила и благодарение на дълбокото дишане помага да се регулира централната нервна система. Така има и успокояващ ефект за ума.
Диша се дълбоко с „уджай пранаяма“ - дишането на победата. Вдишва се от носа до основата на корема.

1 Притискате длани, допрени пред гърдите.
2 Вдишвайки, повдигате ръцете нагоре. Издишвайки, ги отпускате. Опитвате да докоснете пода, а с главата - коленете.
3 Вдишвате, повдигайки главата и поглеждате напред. Издишвате и заставате в поза за лицеви опори.
4 Приближавате коленете си до земята. Издишвайки, се накланяте, така че гърдите ви да се опрат до пода. Бавно лягате. Вдишвайки, изправяте глава, така че коремът ви да остане на земята и опъвате гръбнака назад.
5 Издишвате и връщате гърдите към земята. Издигате дупето си назад в поза куче за 2-3 дишания.
6 След 5-6 дишания изнасяте десния крак напред между ръцете, опрени на пода. Левият остава изпънат назад. Издишате и прибирате десния крак. Вдишвайки, се връщате до изходна позиция (сн. 1).

Повтаряте същия комплекс с упражнения, като на финала изнасяте и прибирате левия крак.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР