Обещание за безсмъртие

Как да измамим смъртта чрез ледения план на крионик компаниите

Деяна Ангелова 22 January 2013

Как да измамим смъртта чрез ледения план на крионик компаниите

От сперматориума до крематориума, така Самюъл Бекет синтезира житейския ни път през далечната 1938 г. в „Мърфи“. Ако беше жив днес, сигурно би казал: „от сперматориума до криоториума“. Защото все повече хора са се запътили към „фризера“ на компаниите, замразяващи хора, в стремеж да измамят смъртта. И не става въпрос само за известни личности като Лари Кинг, Саймън Коуел, Парис Хилтън, които искат след смъртта си да бъдат замразени и впоследствие върнати към живота от чудото на бъдещата медицина. Говорим за най-обикновени хора, защото от „обработените“ досега близо 250 само бейзболната легенда Тед Уилямс се води за знаменитост.



Каква е идеята Истината е, че крионик компаниите не обещават безсмъртие. Всъщност те не ви обещават нищо освен вероятни възможности и безспорния факт, че ще се разделите със сума между $40 000 и $200 000. Срещу нея ще замразят тялото ви и ще го съхраняват при изключително ниски температури с идеята, че след време медицината ще победи болестта, която ви е убила. Другият вариант, който излиза по-евтино, е да си замразите само главата. И в това има известна логика. Ако сте 90-годишен дядо, не бихте искали след време, когато ви размразят, да сте отново в същото тяло с амортизирани органи и клетки. При положение че медицината е достатъчно напреднала, за да ви върне към живота, би трябвало да може да клонира и останалата част от тялото, като запази само стария хард диск, тоест мозъка.

Как го правят Първият и ключов момент е да умрете. Т. е. трябва лекарско становище, че сте легално мъртъв. Което обаче не означава напълно мъртъв според крионик учените. Защото все още има мозъчни функции на клетъчно ниво. Възможно най-бързо идва екип от компанията, на която сте платили да ви замрази. Неговата цел е да стабилизира тялото, като осигури достатъчно кислород и кръв в мозъка, така че да запази функциониращите клетки, докато ви транспортират в клиниката. Там тялото се „опакова“ с ледени пликове, за да се изстуди до температура малко над нулата. Инжектира се хепарин, който пречи на кръвта да се съсирва. Щом се озовете в операционната, започва истинската ледена епоха. Основната задача е да премахнат водата от тялото ви, защото при замразяване тя се разширява и клетките буквално ще се пръснат. Заместват я с химична смес, наречена криопротектант – нещо като човешки антифриз. Така не позволяват на органите и тъканите да образуват ледени кристали при ниските температури, на които ще се съхраняват. Източват кръвта и започват постепенно охлаждане, докато тялото достигне температура от минус 130 градуса и изпадне в т. нар. летаргия. Следва поставянето в големи контейнери с течен азот, където температурата е минус 196 градуса.

Кой го прави Крионик науката не е от вчера. Една от най-големите компании Alcor, която се занимава с тази дейност, е създадена преди цели 40 години. А първият замразен човек е 73-годишният професор по психология д-р Джеймс Бедфорд през 1967 г. Твърдят, че и в момента тялото му е в много добро състояние. В края на 70-те е имало 6 крионик компании, но „поддръжката“ на замразените тела била толкова скъпа, а желаещите да се топнат в течния азот толкова малко, че повечето фалирали. В момента на пазара на замразените хора има само 3 действащи – Alcor Life Extension Foundation в Аризона, Cryonics Institute в Мичиган и руската KrioRus. Добрата новина е, че напоследък се наблюдава повишен интерес към услугата. Всяка от компаниите има около 1000 души в „списъка с бъдещи пациенти“, повечето от които са се „абонирали за услугата“ през последното десетилетие.

Какъв е проблемът Дори след време наистина да открият лечение на рака например, проблемът е как ще ви върнат към живота, за да ви излекуват. Тялото ви вече е достатъчно увредено и заради болестта, и заради липсата на кислород по време на „легалната ви смърт“, и заради самия процес на замразяване, който също нанася доста щети на организма. Така че освен да ви възкресят, ще трябва и да ви реставрират. Чак след това ще излекуват болестта. Надеждите на учените са в развитието на нанотехнологията, която да позволява всичко това. Пък и след като сега може от замразен ембрион да се роди здраво бебе, защо след време да не могат да се правят още по-големи чудеса. Според някои статистики евентуално успешно размразяване би било възможно най-рано към 2040 г.  Ако оставим настрана медицинската част обаче, се появява и един чисто психологичен проблем. Да кажем, че ви съживят след 50 години (в най-добрия случай). Озовавате се в нов свят без пари, без дом, без близки и семейство, със спомените от отминали времена...

Любопитни факти
В складовете на компанията Alcor най-младото тяло е на 18-годишно момиче, а най-възрастното - на 101-годишна жена.
През 1979 г. калифорнийската крионик компания Chatsworth facility фалира и 9 замразени тела се размразяват преждевременно. Шефът на компанията бива съден и се нанася тежък удар върху имиджа на крионик науката. От замразените 17 тела в периода 1967-1973 г. само това на Джеймс Бедфорд е запазено и в момента.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР