Мария Сапунджиева - между театъра, скалното катерене и лечебното гладуване

След пауза от 7 години миньончето, което в „НЛО“ караше зрителите да се смеят до припадък, отново се появи на малкия екран в „Пълна лудница“ и отново ги кара да се смеят. Мария Сапунджиева е и сред любимките на EVA.

Мариана Антонова 30 March 2010

След пауза от 7 години миньончето, което в „НЛО“ караше зрителите да се смеят до припадък, отново се появи на малкия екран в „Пълна лудница“ и отново ги кара да се смеят. Мария Сапунджиева е и сред любимките на  EVA. Стискахме й палци, когато преди 2 г. беше номинирана от Съюза на българските артисти за водеща женска роля заради играта й в „Женитба“, постановка на Бургаския театър. В края на март пак ще й стискаме. Tогава на тържество в Народния театър СБА ще обяви отличените театрали за м. г. и Мария отново е сред претендентките за актриса номер 1 заради превъплъщението си в образа на главната героиня от постановката на Сливенския театър „Моли Суини“. Едно от новите неща в живота й е, че вече се храни здравословно.

„Царевицата ми е въглехидратът, бобът - белтъкът, зелената маслина или смлените ядки - мазнината“
Когато се срещаме, току-що е приключила 14-дневно разтоварване на плодове, билки, хранителни добавки и свежи сокове и е в период на захранване. За деня менюто й е ядки, салата от червено цвекло, соеви кълнове, моркови, плод и задушени зеленчуци. Голямата промяна в начина й на хранене настъпила преди 2 години, когато била скована от силна болка в кръста. Мъчел я и постоянен обрив,  проблем с щитовидната жлеза и висок холестерол. Така се запознала с д-р Гайдурков, ученик на Лидия Ковачева. След първото й т. нар. разтоварване здравословните проблеми изчезнали. Сега Мария гладува два пъти в годината по две седмици, в останалото време се храни по специално направен за нея постоянен режим, в който месото присъства символично. Поддържа оптимално тегло от 45 кг при ръст 155 см и е толкова обсебена от здравословния начин на живот, че дори е на път да откаже цигарите, макар че е страстна пушачка. 
Новото в работата й е, че от април м. г. се е отказала от трудовия договор към Народния театър, защото
„не мога да живея с една държавна заплата“
От миналата пролет тя сърфира из софийските театри – Народния, разбира се (не е напуснала трупата), „199“, „Сълза и смях“, театър „София“, бургаския, сливенския, шуменския. Като добави и снимките за „Пълна лудница“, както казва, „месецът става малък“. Тазгодишната номинация за водеща женска роля я изненадала приятно.  Споделя, че „Моли Суини“ й е много любимо представление и че софиянци могат да го видят на 20 март в Театър зад канала.  
В семейното положение на талантливата актриса няма промяна, както подмятат някои жълти издания. Продължава от 17 години да бъде омъжена за художника Георги, макар че колко за това време са били заедно е въпрос с повишена трудност.
„аз мъж имам ли!“
Малко след раждането на второто им дете Георги се посвети на строежа на къщата им в Ковачевица и остана да живее там. На практика и досега Мария отглежда сама двамата им сина Добрин (X клас в Природо-математическата гимназия) и Марко (второкласник в руското училище). Не отрича, че с мъжа си живеят на разстояние и когато й дойде нанагорно, започва да му вика по телефона, но отчита и предимствата на този вид съжителство - работата и на двамата е толкова обсебваща, че имат нужда от лично пространство. Освен това все още си правят интересни срещи - също като гаджета. „Примерно заминавам за някъде, Георги е наблизо и се виждаме. Или пък казвам, че имам пътуване до Варна, и той ме води, играя, връща ме и пак се разделяме.“ Срещите им винаги били много романтични. А по отношение на секса Георги бил на повикване, пуска в ход уникалното си чувство за хумор Мария. Всъщност, когато имат сериозен проблем, той винаги е на мястото си. Когато преди 2 г. Мария закъсала със здравето, изпаднала в дълбока депресия. Плачела по цял ден, без да може да спре. Тогава мъжът й я натоварил на семейната мазда със сокоизстисквачката и тенджерата за приготвяне на зеленчуци на пара и я закарал в Ковачевица. Поседели там, завел я за няколко дни и до Гърция и я върнал в София бодра и готова отново да работи. Питам я какво стана с намерението им да си родят дъщеря Калина. Георги решил, че той (тогава на 48 г.) и тя (на 40 г.) вече са възрастни да правят бебета. Купили си женско куче Рада и с това въпросът за увеличаване на семейството приключил.
Последната новост в живота на Мария е увлечението й по
скалното катерене
„На 40 г. изтрещях и се записах.“ Засега тренира на стена в зала, но не изключва възможността един ден да покори Еверест. Мисли също да се запише и на курсове за танго. Какво още иска за себе си? „Да съм здрава, да работя, да ходя по галерии и концерти. Искам да инвестирам в душата си. Все повече имам нужда от това.“ 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР