Анджелина Джоли: Вече не си татуирам имена на мъже, защото трудно се заличават

Анджелина Джоли се появява само с няколко минути закъснение в хотел Палас, Мадрид. Семпла черна рокля до коляното, високи отворени обувки. Перлени обици.

Ивайло Харалампиев 08 December 2003

Стъпва грациозно, не спира да се усмихва. Спокойна, не създава никакво напрежение около себе си и дори бодигардовете изглеждат по-миролюбиви от нормалното. Вероятно причината е, че работи и като посланичка на добра воля на ООН.

Анджелина Джоли Войт, дъщеря на актьора Джон Войт и актрисата Маршелин Бертран, започва да учи в театрално училище на 11 г. Шест години по-късно дебютира във филм заедно с баща си, с когото в момента е в доста обтегнати отношения. Детската й мечта да стане директорка на погребално бюро дава сериозна заявка за екстравагантност. Работи като модел.

Снима се във видеоклипове на Ролинг Стоунс, Мийтлоуф, Лени Кравиц. Брат й Джеймс Хевън Войт я режисира като студент в киноакадемията. Една от първите й главни роли е в Hackers, където среща бъдещия си съпруг Джони Лий Милър. На сватбената церемония Анджелина е облечена в черно, а името на съпруга си изписва с кръв върху ризата си. Развеждат се през 1999 г.

Кариерата й върви нагоре. Тв ролите й носят одобрението на критиката и награди Златен глобус. С филма Girl, interrupted Анджелина Джоли печели Оскар за поддържаща роля. Участва в елитарния "клуб" на най-добре платените актриси. Хонорарът й за "Томб Райдър" е 12 милиона долара. Заради изпълнението си на компютърната героиня нерядко я наричат "женската Индиана Джонс" или "новата Джеймс Бонд". Анджелина не пропуска да остави сериозни суми под формата на помощи в страните, които посещава като посланичка на ООН.

На Афганистан дари един милион долара, а на Камбоджа, родината на осиновения й син, 5 милиона.
Историите около Анджелина са като от буквар по екстравагантни медийни трикове. С Били Боб Торнтън купуват два гроба, за да не ги раздели дори и смъртта. Според жълтите хроники двамата си пращат писма, написани с кръв. Съпрузите носели на верижка и капсула, пълна с кръв от партньора си.

Разводът им шашна всички - не за друго, а защото любовната афера между двамата ставаше все по-стабилна. В предаване на ABCNews Джоли призна, че е имала любовна афера с жена. В момента настоява, че единственият мъж в живота й е малкият Мадокс, когото осинови в Камбоджа. Скорошно допитване показва, че Анджелина Джоли с голяма преднина е най-предпочитаната партньорка във фантазиите на американците.

Героинята ти във филма Beyond Borders е готова да се откаже от охолството в името на любовта. Пътува из бедни държави.Колко от теб има в нея?
Сценарият попадна в ръцете ми преди 5 години. Много ме заинтригува темата. Започнах да набирам информация за ситуацията в света. Тогава знаех това, което повечето хора знаят за случващото се извън границите ни, т.е. малко или нищо.Започнах дори да работя като посланичка на добра воля на ООН. Започнах да пътувам из страните от т.нар. трети свят, влизах в конфликтни зони и започнах да усещам тази реалност. Проектът се развиваше и пет години по-късно почнаха снимките. Има много общи неща между това, което героинята ми изживява, и мен самата. Но въпреки близостта не става въпрос за автобиографичен филм.

Как ще я представиш накратко?
Героинята ми е американка, която живее в Англия. Не е лоша, просто е невежа по отношение на това, което става извън вратата на дома й, както впрочем повечето от нас. Любовта й отваря очите. Виждаш как животът на героите се променя за 12 години.

А ти как се промени напоследък?
Много неща ми се случиха и най-важната промяна в живота ми въобще бе появата на моя син. Бях в Африка тогава. Научих много от африканските и тайландски жени за отглеждането на децата.

Напоследък актьорите започнаха да заемат много по-силна гражданска позиция. Ти също.
Мисля, че всеки, който започва да се занимава с някаква кауза и да изразява публично мнението си, първо трябва да се информира и образова по темата. Аз например цяла година пътувах, преди да се включа по-активно с мнение. Струва ми се, че често хората нямат достатъчно информация, а да даваш мнението си е все пак голяма отговорност. Не можеш просто така да си говориш за сериозни неща.

А твоето мнение за конфликта в Ирак?
(Въздъхва тежко) О, Господи! Това определено е много труден отговор за мен, защото съм американка, но поддържам силно и ООН. Винаги съм стояла зад позицията на ООН. Не смятам, че трябва една страна да бъде атакувана, освен ако имаш неопровержими доказателства. Иначе се появяват нови стандарти и става много опасно, защото всяка страна може да атакува, ако реши, че е заплашена. Аз предпочитам да се концентрирам върху хуманитарната помощ.

Правиш огромни дарения на бедни страни. Хората, печелещи много, трябва ли според теб да помагат повече?
Всеки трябва да помага и колкото повече има, толкова повече трябва да дава. Астрономическите суми, които се разиграват не само в киното, ми се струват ужасяващи. Не че трябва да роптаем срещу хората, които печелят много пари. Просто те имат голяма отговорност за неравновесието в света.

Ще продължиш ли да сътрудничиш на ООН в хуманитарни мисии?
Разбира се, продължавам да пътувам и да работя, защото опитът е чудесен и съм много по-щастлива отпреди. Аз самата имам нуждата да се чувствам полезна.

Ти си една от най-скандалните актриси през последните години. Сърдиш ли се на медиите?
Бих искала да представят искрено и истинско изображение на самата мен. Далеч съм от идеята да се представям като перфектната жена. Направила съм много грешки, които си признавам. Ако някой е научил нещо от тях, това вече е добре. Но най-често пресата говори и пише за нещата, които са шокиращи. И нещата се отразяват по повърхностен начин, никой не навлиза по-надълбоко. Това не ми харесва, признавам. Отделен е въпросът, че понякога правя нещо, което се представя като шокиращо, а на мен въобще не ми се струва такова.

Един от задължителните въпроси е за татуировката с името на екссъпруга ти.
Направих си нова татуировка на рамото, докато снимахме филма. Татуираха ме будистките монасите и представлява будистка молитва, която да защитава сина ми. Определено се отказвам да си татуирам имена на мъже, защото после ми е много трудно да ги заличавам. Напоследък не обръщаш внимание на мъжете.Заета съм с малкия мъж в живота ми. Сега точно нямам време за друг.

Това означава ли, че ти е по-трудно да започнеш нова връзка?
Определено. Нали затова е опитът. Аз съм емоционална и страдах много от любов. Напоследък съм решила да слушам първо разума.

Изглеждаш много по-спокойна отпреди. Синът ти има ли "вина" за това?
Децата променят всяка жена. Да не ви разказвам какъв хаос е в момента у дома. Но е нещо магическо. Като го видя, веднага забравям проблемите. А и чрез пътуванията си в мисии на ООН си дадох сметка за неща, на които преди не бях обръщала толкова внимание. Подобни житейски уроци ти дават по-ясна перспектива. Сега вече съм много по-наясно кои са моите приоритети.

Кои са новите ти участия?
Следващият ми филм е Taking Lives, психологически трилър, нещо като "Мълчанието на агнетата", с Итън Хоук и Оливие Мартинес. Също работя и по филма "Александър" на Оливър Стоун. През декември ще снимам "Мистър и Мисис Смит", в който с Брад Пит сме мъж и жена. Едно много странно семейство... Имам и някои по-лични проекти. Преди години направих няколко документални филма и ми се иска да продължа да се занимавам с това.

Използвала ли си снимачната площадка за установяване на лични контакти?
Разбира се. (смях) Преди няколко години през цялото време, докато снимахме, флиртувах с другия главен герой и накрая се оженихме. А после всички знаем какво се случи.

Говориш открито за интимни страни от живота ти, които повечето звезди избягват. Защо го правиш?
Целта ми не е да скандализирам. Просто съм си такава. За мен по-важни са моите чувства, не това, което мислят хората. Наясно съм, че подобно поведение има своята цена и съм готова да я платя.

Какви филми гледаш?
През последната година - само детски. Същото се отнася и за посещенията - гледам винаги да са любопитни и интересни за Мадокс. Тук в Мадрид например ми остана време единствено да отидем със сина ми в зоологическата градина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР