Арнолд Шварценегер: Приличаме си с терминатор - никога не се отказваме

I'll be back! (Ще се върна), произнася Терминаторът, за да не остави никакви съмнения относно намеренията си. А когато заканата е реалност, в кратката фраза се променя само глаголното време: I'm back! (Върнах се).

Ивайло Харалампиев 04 September 2003

Най-известният екшън герой в света, с хонорар 30 млн. долара и планове за губернатор на Калифорния, пред EVA в Мадрид

 
На някои кино идоли определено не им трябва особено количество речник. "Добро утро!", "Благодаря ви!", 110-килограмови габарити и никога неизчезваща от лицето усмивка. За разлика от героя си андроид, Арнолд Шварценегер е доста по-словоохотлив и разиграва добре пресметнат репертоар от перфектна PR акция.

С култовия си екшън герой си приличат по мерака си да спасят света. Ексмистър Свят се явява в хотел Виамагна в Мадрид с безупречен бежов костюм, бяла риза без вратовръзка и необходимия за камерите пласт грим.

Седмица преди да навърши 56 г., Шварценегер брани амплоато си чрез персонажа на футуристичен получовек-полумашина в Терминатор 3. Доктор хонорис кауза, с магистърски степени по бизнес администрация и международна икономика, роденият в Грац, Австрия, актъор не слиза от върха в топлистата на екшън мегазвезди.

Шварценегер не крие желанието си да се превърне в губернатор на Калифорния. При това като представител на републиканската партия, макар че е част от най-емблематичния клан на демократите, фамилията Кенеди. Женен за журналистката Мария Шрайвър Кенеди, заедно преминават през сериозни житейски препятствия - тя надви рака, а той премина през сложна сърдечна операция. Заговори се дори за криза в брака, но двойката поне засега не спира да доказва стабилността си.

Хонорар от 30 милиона долара за Шварценегер, 170 милиона долара бюджет и нов режисьор за амбициозните 100 снимачни дни. Джонатан Мостоу поема щафетата от Джеймс Камерън. Първият Терминатор са появява през 1984, вторият - през 1991 г. Досега футуристичната сага е осигурила 550 милиона долара приходи от боксофиса. Супер отворен финал на третата част - почти задължителна гаранция за най-малкото четвърти опит за спасяване на света.

Завръщаш се в кожата на Терминатор цели 12 г. след втората част. Как се чувстваш?

За мен беше много вълнуващо, защото филмът е претъпкан с екшън от началото до края, но все пак се базира на реалността. Оставаме верни на темата и естетиката. През всичките тези години, независимо от другите ми филми, навсякъде ми задават почти един и същи въпрос: Арнолд, кога пак ще играеш Терминатор?

Тежи ли ти отговорността след успеха на предишните филми? Как се подготви? Не са малко години...

Много тренирах. Не правя всички рисковани неща, разбира се, това е работа на дубльорите, но трябваше да приведа тялото си в добра форма, така че то да изглежда като в първия и втория Терминатор. Три часа на ден с тежести, сърдечно-съдови упражнения, повече тежест, повече повторения. Внимавах много с храната, за да намаля мазнините и да напомпам мускулите. А и аз цял живот се подготвям физически и всяка следваща рискова сцена е забавна авантюра за мен.

Допада ли ти етикетът на екшън герой?

Аз очаквам да продължават да ми предлагат такива филми и нататък. Ставам на 56 г. тези дни. Първата половина от живота ми вече мина с много екшън и се надявам да е така и през втората.

А политическата ти кариера?

Не мога в момента точно да ви отговоря на въпроса дали ще се кандидатирам за губернатор на Калифорния, защото още не съм решил. Чакаме известни събития.

Резултата от Терминатор 3 може би?

Терминатор е любимият ми персонаж. Много харесвам героя си и откъм актьорска гледна точка. Голямо предизвикателство е да играеш машина, която няма емоции, но затова пък има чувство за хумор и нещо като собствена личност. А и Терминатор никога не се отказва - характеристика, която и аз споделям напълно в живота. Да се опитваш отново и отново, без да се отказваш. А той е и защитник, което също е много интересно. Спасява човечеството.

Но той все пак е машина.

Може да се погледне от две страни - и като най-големия злодей, и като най-големия герой. Всъщност Американският филмов институт преди два месеца нареди Терминатор сред 50-те най-впечатляващи злодеи, но в същото време и сред 50-те най-популярни герои. Никога преди не се беше случвало един и същи персонаж да попадне и в двете категории.

Известна е борбата ти за много каузи.

Обикновено премиерите винаги са за някоя благотворителна цел. За мен няма значение каква конкретно е тя, стига да помага на хората. В Щатите повечето са за програми за обучението на деца и тийнейджъри след училище.

Какво се промени в историята за 12 години?

Всичко е различно между втората и третата част. Различен режисъор, различни персонажи. Времето минава и нещата се развиват. За екшъна са използвани последни технологии. Дори и каскадьорите не работят по същия начин. Камерите например бяха поставени така, че зрителят да се почувства насред екшъна - да усети, че е в колата или в камиона, които се преследват. Преди 12 г. много от нещата, които сега направихме, не биха се получили. Иначе всеки може да разбере каква е заплахата, независимо от произхода и културата си. Радва ме, че съм част от сага с толкова универсално значение.

Как се чувстваш преследван от жена киборг, която при това е по-силна и по-перфектна от теб?

Радва ме, че сега се гоним с жена, така е по-вълнуващо. Сериозно смятам, че това отразява все по-пълноправното присъствие на жената във всички аспекти.

А как мина работата с Кристана?

Нямахме съмнение на пробите, че е най-добрата. Почти автоматично успяваше да елиминира от лицето си каквото и да било изражение и да се движи точно като робот.

Фактът, че е жена, прави ли я по-малко опасна в очите на враговете й?

Тя притежава толкова брутална атрактивност, такъв безотказен магнетизъм, че мъжете искат да бъдат до нея, макар и да предусещат, че ще бъдат пометени от нейната рушителна мощ.

Финалът е доста трагичен.

Докоснахме темата във втората част за края на света, за деня на Страшния съд, но сега показваме какво става, когато технологията излезе от контрол и компютрите станат самостоятелни. Това е и поука в каква посока не трябва да вървим. Нещо като един модерен Франкенщайн - създаден от човека за добро, но се изплъзва от контрол и се превръща в чудовище.

Това опит ли е да се направи някакво предсказание за бъдещето?

Едно нещо е изключително важно - да се прави разлика между фикцията и реалността. Сега ние представяме филма и сме много доволни как се приема, радостни сме, че печели пари. Но не всичко е работа и пари, в живота трябва да си зададем въпроса какво още може и трябва да се направи, за да бъдат разрешени определени проблеми. Вярвам много силно в необходимостта хората да правят неща за тези около тях, за страната си. Винаги трябва да се опитваме да стигнем до безпомощните и беззащитните. Всеки от нас трябва да направи усилие, а не да чака само от политиците.

Ти стана в голяма степен катализатор на екшън индустрията в киното.

Толкова съм радостен, че Терминатор отвори много врати за този жанр. Също "Конан варваринът". С филмите след това този аспект от киното започна да се приема насериозно. Преди екшън филмите бяха един вид второкласни, сега вече не само че са първокласни, а успехът или неуспехът на такава премиера може директно да повлияе на акциите на студиото на борсата до 30 процента. Комплимент е за мен да съм част от този феномен.

Известено е, че рядко се отделяш от семейството си.

Обожавам да пътувам с жена ми и с децата. Всъщност някъде към половината от снимките на Терминатор 3 бяхме заедно. След училище децата идваха на снимачната площадка и се забавляваха неописуемо. Пишеха си там домашните, но научиха много и от самата обстановка. Играеха в студиото, прехласваха се по всички онези футуристични возила, екшън сцените... Изкараха си фантастично, а и за мен беше удоволствие - гледам да сме колкото се може повече време заедно. Не само докато снимам, но и когато пътувам по света да промотирам филма. Ето, утре се събираме във Франция, после всички отиваме в Лондон... За децата е много възпитателно, за нас с майка им е голяма радост.


кристана локен:
kакво по-стимулиращо от товада се явиш гола на Родео драйв?

На кастинга за ролята на супертерминаторка-киборг от последна генерация се явяват 10 000 актриси от 8 държави, плюс всички големи градове в Щатите. Задължително условие - изборът да падне на "свежо" лице, а не на разработена вече от индустрията звезда.

Допреди няколко години толкова изявена екшън роля не би се паднала на жена.

Истина е, в момента много жени получават "силови" роли в киното. За мен лично беше много вълнуващо, защото се идентифицирам с този вид героини. Аз самата се чувствам много силна вътрешно.

Не ти ли беше жал да се разправяш толкова жестоко с герой като Шварценегер?

Мммм, никак не съжалявах, че трябва да цапардосам не веднъж и два пъти един от най-силните мъже в света. Дори напротив, тази част от сценария ме вдъхнови. Беше комплимент за мен. При подготовката си за ролята трябваше да кача мускулна маса, затова работих със специалисти диетолози. Качих близо 8 кг мускули. Тренирах бойни изкуства, вдигах тежести. Взех уроци и по мимика, защото изражението беше много важна част от героинята ми. Трябваше да постигна страхотен контрол на цялото тяло, да движа съвсем независимо различни мускули. Но също и да създам вътрешно напрежение, което да се трансформира във външна сила. За това използвах една израелска бойна техника, наречена крав мага.

Един от най-комичните моменти е, когато си напомпваш бюста.

С Арнолд доста поработихме по тая сцена, изискваше много практика. Мускули, само мускули!

Но някои от триковете ти във филма са доста мачистки.

Истина е, че мога като жена да си позволя да използвам прийоми, които предишните роботи не са имали възможност да експлоатират. Героинята ми се изразява почти изцяло с физиката си и това беше много трудно за постигане.

Научи ли нещо от Шварценегер?

Ами той е безупречен спец в тази тематика. Знае чудесно какво може да се получи и какво не, коя сцена ще стане по-ефектна. От предложенията му научих много неща. А и като гледах Арнолд, се амбицирах и си казвах - мога да направя това! А и е толкова спокоен и отворен за всякакви предложения. Не повиши глас нито веднъж през цялата работа по филма.

И ти преминаваш през задължителното "раждане" на роботите, т.е. явяваш се гола.

Какво по-стимулиращо преживяване от това да се явиш гола на Родео драйв? Спомням си как стоях в зародишна поза и си мислех - ооо, аз съм Терминаторка във филм за Терминатор.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР