Анна Дело Русо в ексклузивно интервю за EVA

Анна от страната на чудесата

Кристина Симидчийска 23 October 2012

Анна позира със своя пинчер пред инсталация, показваща колекцията й за Н&М на Седмицата на модата в Милано

Стъпването й на улицата е сякаш придружено с фойерверки – невъзможно е да не я забележиш! Превръща страстта си към модата в професия, а гардероба си – в предмет на завист и възхищение. Тя е Анна Дело Русо и този сезон закри личния си моден подиум - Седмиците на модата - с ексклузивна колекция аксесоари за шведския бранд H&M.

Легендарният фотограф Хелмут Нютон я нарича „моден маниак“. Дизайнерът Гарет Пю - „пътеводната звезда на Седмицата на модата“. Тя е от малцината, които успяват да адаптират и най-странните дизайнерски модели в декора на реалността. Често ще я видите с вечерен тоалет през деня и това не е просто каприз, а обмислено решение, подкрепено от достатъчно количество хумор и самоирония, за да демонстрира доколко всъщност брилянтна е модната индустрия. За седмиците на модата планира гардероба си месеци напред и сменя тоалета си по няколко пъти на ден. Към избора на дрехи е безкомпромисна: „Трябва да бъдат висок клас. Харесвам дрехите от подиума, защото в тях има креативност. Не обичам миксирането, предпочитам, когато даденият образ е пълноценен. Харесва ми, че с един поглед можеш да кажеш: „О, това е Givenchy, това е Balenciaga.“ Мнозина биха сметнали образа й за вид отчаяна екстравагантност, но всъщност запечатаната в ДНК-то й италианска любов към too much я превръща в това, за което винаги е мечтала.

Анна е родена в началото на 60-те в крайбрежното градче Бари, намиращо се – каква ирония – на върха на Ботуша. Израства с копнежа към лъскавите модни сесии в списанията и едва на 12 години вече има свой моден фетиш, с който полага основите на легендарната си колекция – това са портмоне, чадър и чанта Fendi. По-късно изучаването на история на изкуството я влюбва още повече в модата: „Ако обърнете внимание, в античното изкуство ще откриете всички стилове и пропорции, цветове и композиции, използвани в модата.“ Кариерата й на моден редактор официално стартира с Vogue Italia, където с усърдие изучава какво и как се случва зад кулисите на подиума. Дванадесет години по-късно оглавява L’Uomo Vogue, а след още шест приема поста на моден директор и творчески консултант на Vogue Japan (където е и в момента). В началото на кариерата си Дело Русо е бледа сянка на познатия ни образ и създава впечатление на по-скоро стеснителна и срамежлива: „Бях почти невидима. Не само защото бях нова, но и защото не ми оставаше време да показвам себе си. Отдавах цялата си енергия в изучаването на фотографията, моделирането. Не мислех как да се обличам, просто работех толкова, колкото мога. До мен бяха най-добрите фотографи в света и когато стоях до Хелмут Нютон, последното важно нещо бе как изглежда прическата ми. Затова смятам, че всичко идва с времето си.“

Е, 20 години по-късно Анна заявява със смях: „Преди работех в кухнята като Пепеляшка, а днес най-накрая отидох на бала.“ За кратко време изгражда втора модна кариера, увлечена от зараждащата се маниакалност на блоговете за улична мода. „Изисква се работа да създадеш даден образ, особено когато моделът си ти самият. Уличният стил днес си е истински труд, нищо не е така спонтанно, както изглежда, а добре премислено.“ Режимът й е просто железен. Будилникът й звъни в 5.30 сутринта, следват занимания по йога и плуване. Няма как, безупречната фигура е единственият начин моделите от подиума да изглеждат както трябва. Домът й е в Милано, всъщност не е един, а два. В първия съжителства с пинчера Cucciolina, а вторият е превърнат в хранилище за всичките й дрехи и аксесоари, които колекционира. Твърди, че до момента „експонатите“ наброяват няколко хиляди (само обувките са близо 6000, обувани по веднъж!). Сред тях няма да намерите обикновен бял тишърт. Всичко е особено, ярко, фантастично или, както би казала Анна, „дреха с въображение“. Дело Русо води и собствен каталог, щателно описвайки всяка вещ, която има честта да попадне в съкровищницата й. Целта е след време тя реално да послужи на следващите поколения модни маниаци в изучаването на историята на модата от наши дни. Останалото може да научите от модния й блог www.annadellorusso.com - фотографии, любими цитати и видеоклипове, както и списъка й с модни правила (засягащи от ревизията на гардероба до сватбеното парти и червения килим).


5 модни правила от Анна Дело Русо

1 Аксесоарите са като витамини за модата и като такива трябва да ги използвате в големи количества. Освен това те са важно средство за освежаване на гардероба: сложете бижута, вземете чанта-плик, накрая добавете шапка и всичко придобива нов облик.
2 В модата трябва да бъдеш непредсказуем. Не мислете какво могат да си помислят останалите за вас. Придържайте се към философията на децата – те никога не ограничават фантазията си.
3 Всяка сутрин проверявайте прогнозата за времето, но не е нужно да следвате пряката аналогия между облекло и функция (като тренчкот и дъжд или ботуши и сняг). В облеклото винаги трябва да има елемент на театралност!
4 Ако трябва да избирате между чанта и обувки, заложете на луксозните обувки. Те винаги създават правилното настроение.
5 Отнасяйте се към модата както кулинар към храната. Пробвайте и се наслаждавайте на всеки детайл. Не се бойте да съчетавате ярки аксесоари и да смесвате цветове. Едва когато отхвърлите ограниченията, ще съумеете да създадете свой неповторим стил и да живеете според собственото си вдъхновение.


Нищо чудно, че модният гигант H&M покани Анна Дело Русо да създаде специална колекция аксесоари за новия студен сезон. Тя е първият моден директор сред знаменитите дизайнери и модни къщи, с които шведският бранд вече регулярно си сътрудничи. Колекцията изразява любовта й към декоративните елементи и вкуса й – типично по италиански - към крайностите и разкоша.
Какво още – вижте в ексклузивното интервю, което Анна Дело Русо даде за EVA:


Кой беше най-вълнуващият момент за вас в тази колаборация с H&M?
Бях много изненадана, когато получих предложението, защото аз не съм моден дизайнер. Но и H&M, както и аз винаги търсим новото и различното. Идеята да създам колекция аксесоари бе много вдъхновяващ проект за мен, защото можех най-ясно да изразя своята персоналност – винаги нося много бижута и както знаете, имам слабост към чантите и обувките. Освен това за мен е трудно да обясня какъв точно е личният ми вкус, какво харесвам... Бе огромно удоволствие да отговоря на тези въпроси чрез колаборацията с H&M. Освен това много се забавлявах и с рекламната кампания на колекцията, която напълно следва нейния стил – голяма, блестяща, разкошна. Силна, но без да е прекалено сериозна – точно каквато е и модата.

Работите с най-добрите дизайнери в света. Беше ли ви трудно да направите колекция за масмаркет?
Не беше никак трудно, защото тук говорим за мода и посланието е едно и също. Уважавам работата на дизайнерите и обичам да купувам дрехи - това е моята страст. Но не бива да пропускаме факта, че сега има ново поколение, което живее чрез интернет, а там всичко се сменя бързо. И в H&M прекрасно разбират това, отговарят на нуждите му и дори ги изпреварват. Всички дизайнерски колаборации са прекрасен пример – дават възможност на всеки да се докосне до Голямата мода и свободата да я интерпретира както си пожелае. Вижте модните блогъри, те направиха революция, полагайки модата в нов контекст.

Имате ли си личен фаворит в колекцията?
Мисля, че това е куфарът, който бе първото нещо, което направих, и е не само вдъхновен, но и посветен на седмиците на модата. Тези моменти са като празник за мен – пътуваш из целия свят, обличаш нещо разкошно и се готвиш да споделиш вълнението от най-добрите модни шоута в света. Това е привилегия и аз високо я оценявам. Разбира се, харесвам слънчевите очила със златни крокодили, масивните бижута, вдъхновени от 70-те, както и гривните верижки с висулки, които така чаровно звънтят. И наистина обожавам тюркоазения цвят. Особено в комбинация със злато.

Казвате, че сте „родена в модата“?
Така е, родена съм с тази обсесия към модата. Идеята да работя с нея дойде съвсем естествено още докато бях дете – не се интересувах от друго освен от дрехите и от това как да бъда „модна“. Никога няма да се уморя от нея. Тя е вид споделяне, начин да се свържеш с другите. И ние обменяме своя опит зад блясъка на дрехите си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР