Наръчник за космонавти в развод

Един ден той просто си тръгва. За нея това е гръм от ясно небе. Струва й се, че светът се срива. Ако имаше кой да й каже какво да прави

Адриана Попова 10 October 2012

Един ден той просто си тръгва. За нея това е гръм от ясно небе. Струва й се, че светът се срива. Ако имаше кой да й каже какво да прави стъпка по стъпка, буквално като инструкция за космонавти, може би щеше да продължи по-лесно напред. Московчанката Юлия Рубльова си мисли това, когато мъжът й току-що е затръшнал вратата на семейния дом и тя изведнъж излита в открития космос на отчаянието. Няколко години по-късно пише книгата „Момичето и пустинята“, която беше издадена и у нас (ИК „Колибри“) и която прилича точно на онази липсваща инструкция как да оцелеем, когато Той ни напусне. Освен на собствения си опит Рубльова се опира и на практиката си като професионален психолог и психотерапевт.

Вярно ли е, че дефицитът в секса е сред най-честите причини за краха на брака?
Такъв дефицит се получава там, където нещо в отношенията куца. Бракът корабокрушира, когато отношенията са корабокруширали, дори съпрузите да не го признават.
Трябва ли да кажем на колегите и приятелите си, че мъжът ни е напуснал? Или да го скрием?
Моят опит с клиенти, които са в развод, подсказва, че ако мълчим и крием, първо, няма да получим подкрепа, която може да облекчи състоянието ни, и второ, после, когато приятелите и колегите ни все едно разберат, ще сметнат, че им нямаме доверие. Но строги правила тук няма.
А какво да правим с децата? Какво да им кажем?
Зависи дали детето знае какво се случва. Ако знае, че току-що сте се разделили (имало е „прощален“ скандал и мъжът ви си е тръгнал, тряскайки вратата), трябва да кажете: ние с татко ти засега ще живеем отделно, но те обичаме и ще се виждаме всички заедно. Ако не знае и отложите обясненията за по-късно, по-добре помолете мъжа си да говорите с детето заедно, като му обясните, че „при възрастните стават такива неща и няма нищо страшно“. Не поднасяйте раздялата като катастрофа, дори вие да я преживявате точно така.
Как да се отнасяме с Другата, с която ни е заменил?
Никак. Той може сто пъти да се върне при вас. А ако се е изнесъл и живее с другата, трябва да се види що за жена е и дали с времето не е достойна да влезе във вашия кръг на общуване. Има много случаи, когато бивши съпрузи сключват нови бракове, но остават в добри отношения. Ще ви боли от сравнението с нея, но за по-нататъшния ви живот ще е добре, ако не я нападате, очерняте или унижавате, а се държите достойно и сдържано. Аз получих урок за това, че дори хора, които са ви причинили много болка, могат с времето да ви станат близки приятели. Говоря за бившия си мъж.
Трябва ли да се отървем от вещите му и как да го направим?
Ако сте бясна, можете да счупите нещо, което е общо. Ако ви заболява всеки път, щом видите негови вещи, съберете ги в куфар и го помолете да го вземе – ще ви олекне. Не мисля, че да изхвърляте вещите на друг човек е добра идея.
Флиртовете и сексът антидот ли са срещу болката?
По мои наблюдения това е лош антидот в течение на не по-малко от година след разрива. Може да ви заболи още повече. След това, ако искате, може да поекспериментирате. Изобщо можете да правите това, от което ви става по-леко и повишава самооценката ви. Няма правила освен самосъхранието. От практиката си съм забелязала, че при психотерапията е необходимо да мине средно година-година и половина, за да се възстанови жената и да започне нови отношения.
В книгата си казвате нещо много интересно – че в един дълъг брак жената сякаш връща своята непорочност. Тя е забравила как се флиртува, как се ходи на среща. Как по-лесно да се впишем отново на „пазара“?
Неправилно е, ако жената възприема живота като пазар, а себе си като стока. Правилно е тя да може да избира сама. Да възприеме ситуацията като свобода след затворената система, каквато е била семейството. Тя може просто да се среща с хора. Понякога трябва да се заставим да излизаме с хора, които са ни приятни, дори това да е баба ни. А умението да флиртуваш и да си сексуален ще се върне, когато отмине болката.
Различна ли е емоционалната реакция, когато не вас напускат, а вие напускате? Кой по-често си тръгва от връзката в Русия – мъжете или жените?
Тези, които искат да се разведат, също изпитват много болка, както и вина и страх, че са направили нещо страшно на друг човек. В Русия доскоро по-често си тръгваха мъжете, но все по-често инициатори за раздялата са жените, те вече не се страхуват да останат сами и все по-малко търпят лошите, инфантилни или неверни партньори.


три спешни стъпки
(прилагат се веднага, след като той си тръгне)

Стъпка 1 Повикайте приятел или роднина, особено ако имате дете. За да ви разсее и помогне да дойдете на себе си. За да ви подкрепи, да ви сипе нещо за пиене и дори за да наругае напусналия ви.
Стъпка 2 Заставете се да поспите. Ако трябва – вземете сънотворно. Ако може да заспите без него – отлично.
Стъпка 3 Продължете да живеете.
пет грешни стъпки
Не говорете пред децата лошо за баща им. Не заплашвайте със самоубийство или че няма да му давате децата. Не се правете, че нищо не се е случило. Ако мъжът ви ви е напуснал заради друга жена, не звънете на съперницата си и не търсете контакт с нея. Всички тези действия ще се отразят лошо на здравето ви, на чувството за собствено достойнство и на отношенията ви с близките.
мъж под наем
Когато мъжът си тръгне, домът ни реагира с аварии. Дръжте подръка телефоните на специализираните служби, сприятелете се с механика, водопроводчика, шлосера и се старайте да поддържате в ред къщата си.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР