Екатерина и Филип Рот

Стават гаджета, докато си плачат на рамото

Ирина Иванова 25 September 2012

Холивудският продуцент Филип Рот, който доведе Вини Джоунс в България, обожава страната ни и вече почти цялата му американска рода се е пренесла да живее тук. Гордее се с българската си съпруга Екатерина, която представи България на финалите на конкурса „Мисис Свят“ през декември миналата година.


Конкурсите
Екатерина Рот била бременна в осмия месец, когато й се обадили с предложението за участие в „Мисис Свят“. Обаче приела. Родила втората си дъщеря Роксен през октомври, кърмила я месец и половина и през декември отлетяла за Орландо, Флорида, в перфектна форма. „Имам добри гени. И майка ми, и баща ми са бивши манекени и до днес изглеждат страхотно. Баща ми се казва Валентино и е един от известните столични фризьори, макар и от по-старото поколение. Покрай него и аз се захванах с фризьорство, дълго време имах собствен салон на „Витоша“, но след като се родиха децата (Екатерина и Филип имат и по-голяма дъщеря Илая, на 5 години, познавате я от рекламата на сухи пасти, в която малката Илая се колебае дали да си вземе от сладкишите, или да остави за мама и татко, но накрая братчето й я навива – б. р.), работя само с постоянни клиенти в определени часове.“
Екатерина заминала на конкурса напълно изтощена от скорошното раждане (и приготовленията около тоалетите), но без излишни амбиции и с ясната идея, че отива, за да се забавлява. Нямала екип, сама си правила грима и косата, а роклите й – и вечерната, и националният й костюм, били дело на дизайнерката Ваня Ранкова. Особено си харесва националния костюм - червена рокля с формата на роза, и твърди, че всички били силно впечатлени от него и се надпреварвали да го снимат. Затова за конкурса „Мисис Глоуб“ в Орландо, Флорида, който започва на 11 август, смята да се довери на същата дизайнерка.
Екатерина била много впечатлена, че другите участнички в „Мисис Свят“ слизали още на закуска с рокли, токчета, направени коси и грим. Тя била единствената в спортни дрехи. Особено й харесала Мисис Америка, която впоследствие спечелила конкурса. „Беше на 40 и няколко години, със съвършено тяло, имаше четири деца и много активно се занимаваше с благотворителност“, разказва ми Катя. Най-симпатична пък била разсеяната Мисис Украйна, която си забравила в хотела телефона – последен модел Vertu, – както и всички бижута, някои от които доста скъпи. Екатерина събрала всичко и й го изпратила. Оттогава са приятелки.


Енчиладас, ски и още нещо
Филип Рот работи в България от десетина години. За този период неговата филмова компания БУФО е заснела у нас над 60 продукции и е изградила две собствени студиа около София. Филип и Екатерина случайно се оказват в обща компания. По онова време той все още е женен, а тя си има гадже. В един момент обаче връзките им се разпадат и двамата дълго време си плачат един на друг на рамото... докато накрая стават гаджета. В началото им било трудно да преминат от една вълна на друга, но Филип успял да я спечели. Пращал й цветя, канил я на вечери. Тя била много разпиляна, той подреждал след нея. Но най-много ги сближил фактът, че познавали и добрите, и лошите си черти.
Станали семейство едва преди три години, когато Илая вече била родена. Филип трябвало да пътува по работа до Мексико и просто й казал: „Защо не подпишем сега и Мексико да ни е сватбеното пътешествие?“ Подписали набързо по обед в столичната ритуална зала на ул. Леге, тя била в бял гащеризон, а кумове били майка й и нейният приятел. След церемонията изпили по един коктейл в „Буда бар“, след това Филип отишъл на работа, а вечерта били с двайсетина приятели на ресторант. И това било всичко. По време на сватбеното си пътешествие обаче Екатерина се влюбила в Мексико и до днес това е една от най-любимите й дестинации. Ужасно харесала мексиканските плажове, типичните мексикански енчиладас (по-късно Филип дори се научил да й ги приготвя) и мексиканското чихуахуа Джия, което си донесли в България като подарък за Илая. Катя твърди, че Джия е най-малкото чистокръвно чихуахуа в България, а Илая му купува дрешки в цветовете на своите собствени рокли.

Екатерина разказва, че мъжът й е луд по ските. През зимата става всяка сутрин много рано и ходи да кара ски на Витоша, а през уикендите задължително са на Банско, Боровец или Пампорово. „Почти насила записа Илая на ски училище. На нея въобще не й се ходеше, обаче той беше непреклонен. За него спортът е изключително важен. Накрая детето ме погледна, както си беше със ските, и ми каза: „Много се мъча, мамо.“ Скарахме се с Фил, защото той си държеше на своето. Малката ни дъщеря Роксен сега е на осем месеца, но още като беше на два, той искаше да я сложи в кенгуру на гърба си и да се спуска с нея. Щяло да й бъде много интересно. „Ама, Фил, тя е само на два месеца, какво ще й е интересно, тя още не вижда.“ Той обаче е маниак.“
Екатерина е в страхотни отношения с двете бивши съпруги на Филип Рот и винаги, когато пътуват до Америка, се среща с тях и с децата му от предишните му бракове. Една Коледа дори се събрали в България с двете му бивши жени, новите им семейства плюс майката на Екатерина със своя приятел и баща й с неговото семейство. Плюс всички деца от всички тези връзки. Българските приятели на Катя не разбират как се справя с тези отношения. „Казват ми, че съм луда“, смее се тя.


„Вървят срещу мен двама високи, а по средата – един нисък“
Като съпруга на филмов продуцент Катя всяка година е на филмовия фестивал в Кан. Филип работи, а тя ходи на плаж и си почива. Не вземат децата. „Никой не води децата си в Кан“, казва ми тя. Филип, който посещава фестивала вече 20 години, й разказвал, че преди звездите се разхождали свободно и спокойно сред простосмъртните, а сега са доста по-затворени. „Аз лично най-много се изкефих, като видях Лени Кравиц, защото той ми е абсолютен любимец. Вървя, а срещу мен идват трима - двама високи отстрани и един нисък по средата. Нисък, нисък, ама Лени Кравиц! Стана страшна лудница! Една жена с бебе на ръце избута всички, пъхна бебето под носа на Лени и взе да го моли да го целуне. Той беше много изненадан, повъртя се, пък накрая взе и го целуна. Вeднъж пък вечеряхме в Hotel du Cap, после седнахме на бара да изпием по едно питие с Филип и се оказахме точно до Даниел Крейг, който беше с някаква група. Звездите в Кан се чувстват по-свободни само на такива избрани места, където са сигурни, че обществото е подбрано и никой няма да ги притеснява. Не ми харесва това, че с всяка изминала година туристите по време на фестивала стават все повече и повече. Кан започва да ми прилича на Слънчев бряг – мощни коли, клаксони, музика.

От звездите, с които съм се запознавала лично, Вини Джоунс наистина ми хареса най-много. Той дойде в България, за да се снима в един филм за Втората световна война, продуциран от Фил. Вини е адски готин. Той имаше страшно много фенове тук, където и да отиде – сред мъжете като футболист първо и като актьор след това, сред жените като мъж и като актьор. Обиколихме всякакви заведения, на караоке ходихме. Пяхме, драхме се, който както може.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР