Албена Вулева: Сигнално жълто е майтап, а не саморазправа

Албена Вулева "ритна кошера" на хай средите, пък и на обикновените зрители с предаването си "Сигнално жълто"

Рослава Куманова 29 January 2003

Фотография Светослав Караджов
Замислено като клюкарско предаване, то си позволи безцеремонно да раздава оценки и да лепи етикети - на мушката се оказаха Слави Трифонов, Ники Кънчев, Део, Гала, Наталия Гуркова, Евгени Минчев и куп знайни и незнайни светски персони. В предаването се обсъжда походката на един, задникът на друг, навиците на трети - все неща, които си говорим с приятелки, но никога не са обсъждани публично. Всъщност, не сме и сигурни дали трябва да бъдат обсъждани публично.

Албена се занимава с телевизия от 7 години. Водила е следобеден блок за домакинята по "Центрум груп", сутрешен блок по ВЕК, където е правила и новини за шоубизнеса и е имала собствено фолк предаване. В "Евроком-Пловдив" е била репортер в новините. В момента скандалната водеща е студентка по право в V курс в СУ "Св. Климент Охридски".

Пристига на срещата ни с двама мъже. Питам я дали винаги ходят с нея заради страх от разправа. Отговаря, че това са хора от предаването. След няколко дни, на снимките, се оказва, че тя по принцип никъде не ходи без двама придружители. И, о, изненада! Има си собствен PR - специалист по връзки с обществеността.

Защо се занимаваш с телевизия, а не с право?

Винаги ме е привличала телевизията като публична форма на изява. Всяка една медия, особено телевизията, може да манипулира общественото мнение. Звучи грубо, но това е най-точният израз.

Как възникна идеята за "Сигнално жълто"?

Бях поканена от собствениците на "Скат", които искаха предаване за българските звезди, в което да се търсят отрицателните им черти. Идеята им беше да се покаже, че тези хора не са чак толкова недосегаеми. Написах концепция, представих я и предаването тръгна.

Вярно ли е, че зад предаването ти фактически стои скандалната водеща на несъществуващото вече "Ексклузивно" Венета Райкова?

Не, тя няма нищо общо с това предаване.

Не мислиш ли, че е доста смел начинът, по който търсиш недостатъците?

Доста грубо и непремерено обясняваш например как на Наталия Гуркова задникът й е голям, Глория е застаряваща, а пък на Гала й е плешива главата. Не трябва ли този тип "закачки" да се правят малко по-рафинирано? Речникът ми наистина в някои моменти е доста рязък и груб. Но смятам, че по този начин заставам по-близо до обикновените хора. Имам предвид до най-обикновените хора, тези, които са без някакво специално образование. На практика те си говорят точно по този начин. Речникът им е много по-груб от приетия в телевизията. Това е езикът на улицата, който е по-разбираем, по-директен. Пък и прекалено много са предаванията с изискан речник, така че нека има нещо по-различно като нашето.

Сама ли си пишеш сценария?

То не е точно сценарий. Нещата се раждат в процеса на работата.

Когато твърдиш например, че Глория няма пари да си купи нов тоалет, проверила ли си го като факт?

Казала съм го в ироничен аспект. Ние няколко месеца поред я засичаме с едни и същи дрехи. Аз естествено предполагам, че не е умряла от глад. Така че тези, които са запознати с нея като личност, а тя е достатъчно популярна, сами могат да си направят изводите от казаното от мен.

Не мислиш ли, че хора като Хачо Бояджиев, когото ти нарече "Храчо", и Лили Иванова могат да те съдят за обида?

Да заповядат.

"Сигнално жълто" е телевизионният вариант на в. "Шок"?

Да, нещо от този тип. Като една екранизирана негова версия. Макар че в този вестник доста омекнаха напоследък и не може вече да има сравнение между нас. Предаването ни е по-скоро развлекателно и не гони някакви възпитателни цели да поправя нечие поведение, нечий вид. Майтап.

Работила ли си върху правоговора си?

Направи ми впечатление, че казваш "мън-н-ного" еди-какво си. Не мога да разбера. Не мисля, че произнасям тази дума по този начин. Не мисля, че имам проблеми с артикулацията, говора и дикцията. Даже напротив. На фона на това, което чуваме по радио и телевизии, аз съм на много добро ниво.

Как би коментирала твърдението на Наталия Гуркова, че изглеждаш ужасно, след едно твое предаване, където говориш за нея?

Това е нормална реакция. Когато кажеш за някого, както за нея, че няма талия и разни други неща, нормално е тя да не каже: Албена е страхотна!

Не се ли страхуваш да не те набият след подобни коментари?

Да се надяваме, че обществото ни вече е надраснало подобни мерки за разправа. Това би говорило много зле за представителите на елита, ако прибягнат до такива груби начини. Ще се окаже, че сме съвсем прави относно техния интелект.

Отправяли ли са ти заплахи?

Не коментирам този въпрос.

Хората се питат на какво отгоре Албена Вулева си позволява да търси дефектите във фигурите или да прави оценка на интелекта на другите. Какво самочувствие трябва да има човек като теб, за да оценява така крайно останалите?

Въпросът не опира до моето лично самочувствие, макар че аз определено имам такова. И то високо. Предаването не е някаква моя лична саморазправа с тези хора. Целта му е чисто развлекателна, прави се от много хора. Гоним рейтинг. Не трябва да съпоставяме героите на предаването с мен. Нещата, които коментирам, излизат и по всички медии, които получавам, говорят се из цяла България. Имаме много писма от зрители, които ни харесват, има и негативни реакции. Например фенове на Глория казват, че тя е суперкрасива, а аз съм супергрозна.

Ти танцуваш в шапката на предаването с доста по-къса коса, отколкото сега, в суперкъса жълта рокля. Кога бе заснето това?

Малко преди първия брой на "Сигнално жълто". Ако искаш да ме питаш за косата ми, ще ти отговоря, че е присадена. Тя е естествена, но не е моя.

Тук съм си записала какво каза за една фолкпевица. "Мария прилича на гном, има къси завършеци на тялото, пръстчета като кюфтета." Аз не си падам по фолка, нито съм я чувала, но не е ли малко кофти все пак?

Кофти е, ама такова е предаването.

Кажи ми няколко мои недостатъка, а аз ще ти отговоря.

Щом толкова държиш. Първо, любов към черния цвят.

Това лошо ли е?

Лошо е, защото всяка българка, не знам защо, обожава този цвят. Когато отидете на коктейл, и то разкрепостен, пак ще видите всички, облечени в черно.

Ив-Сен Лоран казва, че една жена е винаги елегантна в черно, а когато прибави перли, тоалетът е подходящ за вечерта.

Но не и всеки път. Тук черното е доста характерно, дори и географски, за страните от юга. Това е черта, която не е добра за българките.

Кажи нещо друго лошо у мен, има доста.

Например имаш криви зъби, без да се обиждаш. Тялото ти не е идеално. Естествено, ако те познавам по-добре, ще намеря още отрицателни черти. Но на предаването целта е да се покажат лошите черти. Прекалено много са предаванията, където се казват само добрите неща. В края на краищата на мен ми плащат, за да намирам лошото у хората. Ние много рядко говорим за положителното, но го правим все пак. Например снощи бях на концерт на Йълдъз Ибрахимова. Не мога да намеря нищо лошо. Пее страхотно и е много стилна.

Сега аз ще ти посоча няколко твои недостатъка, които се набиват от пръв поглед: кльощаво тяло, луфт между предните два зъба...

Казват, че това носи късмет. Преди време исках да ги събера, но стоматологът ме посъветва, че това ми е чарът.

...нямаш цици и косата ти е проскубана.

Е, това вече е обида към фризьорския салон, където си я сложих. Спокойно приемам критиките, те са хубаво нещо, защото помагат на човек да се коригира.

Мислиш ли, че подобно предаване би могло да тръгне по някоя национална телевизия? Дали биха посмели?

Може би още не са узрели за такова нещо. В световен мащаб има такива телевизии. Съдейки по острите реакции, за момента явно все още не сме стигнали на такъв етап.

Каза, че ти плащат да намираш лошите неща у хората. Добре ли ти плащат за това?

Това са нетактични въпроси.

Не питам колко, а дали си заслужава?

За мен нито едни пари не са достатъчни, защото бързо им намирам мястото. Как да кажа дали са достатъчни? Ако го направя, нямам шанс да ми увеличат заплатата.

За личния си живот не говориш.

Не.

Тогава да го кажем така: как гледа мъжът до теб на това, с което се занимаваш?

Добре гледа.

На излизане от сладкарницата, където сме говорили, й казвам да не очертава с толкова молив устните си, които са си хубави и без това. Албена отговаря, че много харесва стила "Бриджит Бардо". Продължавам да упорствам, че моливът не седи добре в ефир и тя се замисля по въпроса. Дали няма да използва молив следващия път, когато се появи в "Сигнално жълто"?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР