Нов сезон – стари бигбрадъри

Капка по капка, ВИП Брадър става.

Ирина Иванова 13 September 2012

Този синдром на всеобщата скука го забелязах след земетресението на 22 май. Какво оживление настана, хора! Скрита форма на радост. Защото НЕЩО СЕ СЛУЧИ! Всички говорехме за земетресението, очите ни блестяха. Разказвахме си кой, как, къде бил и какво станало... Честно, никого и за нищо не виня. Още Чехов е открил, че скуката е категория в човешкия живот, равносилна на раждането и смъртта. Но да се върнем на новината - наесен ни чакат нови ВИП и Биг Брадър. Две в един сезон. На 16 септември стартира ВИП, а веднага след него и Биг Брадър, като последният ще ни представи – за първи път в историята на шоуто у нас – звезди, ветерани от предишните издания на шоуто.



Капка по капка, ВИП Брадър става. Продуцентите явно изчакаха две-три години бавната машинка на набедения ни „шоубизнес“ да се завърти, да произведе някакви нови, интересни випоподобни, да се създадат някакви конфликти и да направят шоу. И докато чакаха, голямата жълта вестникарска машина взе, че свърши някаква работа. Заваляха „новините“: щели да влизат Иван Христов и Ирина Сарачинова. Ама не, няма. Иван казал, че само ако му дадат 800 хиляди. Щели да влизат Алисия и Николета и да се хващат за косите. И дори Ники Кънчев щял да влиза (което и да го видя, няма да го повярвам). Въпреки че отдавна си разигравам такъв антиутопичен сценарий, при който цяла България бавно и полека влиза в Къщата на Биг Брадър и никой не излиза. Най-накрая Ники Кънчев гаси тока и влиза и той. И всички оставаме от другата страна на огледалото, вътре в телевизора. Обаче няма кой да гледа.
Що се отнася до Биг Брадър, честно казано, през тези две години, през които риалитито отсъстваше от ефира, никак не ми липсваше. Ама никак. Последното издание – Фемили – ме отврати максимално с ужасния си „победител“ Кузмов.
Преди осем години, когато риалитито тръгна и у нас, бях истински запленена от него – особено от първите му два сезона. И до днес намирам идеята за лабораторното изолиране на човеци за гениална. Проблемът е, че от тази идея трябва да се печели. А когато от нещо трябва да се печели, то винаги се форсира, променя, съобразява и... И накрая се стига до гореупоменатия Кузмов. Не мога да си представя следващата стъпка в тази посока, защото след Кузмов е само безкрайното Нищо. Така че адмирирам и напълно разбирам мотивите на продуцентите да направят новия сезон със стари... бигбрадъри. На практика нямат друг полезен ход. Дали ще спечелят обаче не знам. Дали ще е интересно също не знам. Нека да погадаем малко.

Да предположим, че поканят отново Зара, Нед, Мел, Зейнеб, Стойка, Лео, Тишо, тризначките Вяра, Надежда и Любов, Миро, Елена и Мариян (безспорно това бяха едни от най-запомнящите се бигбрадъри до този момент). Какво се случи с тях през тези години? Общо взето, три неща.
Тези от тях, които не бяха от столицата, се преместиха тук. Някои се омесиха в тестото на светските среди, че дори втасаха и превтасаха там. Като например Зара, която дълго време съпровождаше Христо Сираков по криволичещите пътечки на софийския нощен живот, направи си пластична операция на носа и прочее и водеше телевизионната игра „Ало, къщата“. Сега живее от време на време в Америка, където се снима във филми, посещава курсове по актьорско майсторство и има ново гадже – продуцент. Холивудски, естествено.
Други, като Нед например, също първоначално се посветиха на „новата си страст“ телевизията. Найден водеше предаването No connection по ТВ ММ, после „Нешоуто на Нед“ по GTV, участва и във VIP Dance, където беше партньор на Николета Лозанова. Междувременно стана съдружник в строително-ремонтна фирма, а преди по-малко от година му се роди дете – син, Калоян. Да му е жив и здрав, разбира се.
Да, това е второто, което се случи с бигбрадърите – родиха им се деца.
Ето, на Мариела Киселкова – Мел, която в Къщата прави нещо под юргана със Зара, също й се роди дете наскоро. От столичния адвокат Иво Велчовски. Момиченцето се казва Анастасия. На победителя Здравко и на жена му Христина (и тя победител, ама от втория ВИП Брадър) също им се роди дете, че дори и второ. И на Тишо, който по време на шоуто се запозна с любимата си телевизионна звезда Венета Райкова и двамата така бързо и внезапно си паснаха, че после се ожениха тайно, та на него и на Венета също им се роди син, Патрик.

Между другото това е добре, че им се раждат деца. Защото докато се рових по темата, попаднах на куп случаи със звезди от различни сезони на английския Биг Брадър, които правят опити за самоубийство. Определено е по-добре да правиш деца, отколкото опити за самоубийство. Ето например транссексуалната Надя Алмада, родена мъж, през 2010 прави опит за самоубийство броени дни след като тълпата я освирква на някакво събитие след края на шоуто. Красивата Имоджен Томс също била подложена на зверски тормоз със заплахи за убийство малко след като се разбра, че е имала връзка с футболиста на “Манчестър Юнайтед” Райън Гигс. Нашите брадъри, слава на Бога, не се оказаха толкова емоционално нестабилни.
Най-изумителна е промяната при Стойка, с прякор (заради перфектния си пловдивски ли, околопловдивски ли диалект) Пипирудата. Тя отслабна неимоверно, някак си спря да се гримира, изчисти диалекта си и учи актьорско майсторство при самата Цветана Манева. Дори има роля в постановката „Домът на Бернарда Алба”. Има си гадже Мариан и вече не яде месо. Както казват в турските сериали, дано да е за добро! Зейнеб обаче продължава да си се гримира. Част е от екипа на Гала, прави репортажи за предаването „На кафе“ и не признава да има гадже. Лео, италианецът, тихомълком си откри ресторант – пицария „Лео“, води собствено предаване по ТВ7 и май си е най-добре от всичките.

От следващите Биг Брадър-и все по-малко и по-малко лица пробиват мъглата на забравата. След шоуто тризначките Вяра, Надежда и Любов се снимаха за „Плейбой“, а после пробваха късмета си в Лондон, но столицата на Обединеното кралство се оказа тясна за тях трите, климатът не им понесе и храната нещо... И си се върнаха. Любовният триъгълник Миро–Елена–Мариян от втория сезон на шоуто вече отдавна е безвъзвратно в миналото. Елена и Миро се разведоха, тя се опита да практикува нелеката професия „дизайнер“, ама не й се получи много, а той направи строителна фирма, която впоследствие фалира. Последната новина около Елена бе, че е продавач-консултант в новооткрития H&M. Което бе изтълкувано от нашите медии като падение. Защо е падение да си продавач обаче никой не разбра.
Тоест третото нещо, което се случи с най-известните бигбрадъри, е, че... работят. Нещо, някъде. Победителите изхарчиха парите за различни придобивки, никой обаче не инвестира в себе си и своята „звездна кариера”. Тоест хората, които се гласяха да се превърнат от обикновени хора в звезди, както им обещаваше шоуто, не станаха звезди и водят съвсем незвезден живот. И това са НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ. Затова си мисля, че това да присъстваш на телевизора месеци наред в дома на българина не те прави звезда. Само талантът, харизмата и божията помощ или съдбата. Впрочем време е да си изясним публично кой има правото да се нарича звезда и кой не. Но това е друга тема.

Отново се връщам към английския Биг Брадър. Най-доброто „шоу“ в историята на Биг Брадър направи без съмнение Джейд Гуди, която бе най-мразената жена в Англия по време на участието си в един от сезоните на тамошното шоу през 2002 година. Тя роди две деца от един друг участник, раздели се с него и даде много хляб на клюкарските медии за връзките си с мъже, алкохол и наркотици. След това й откриха рак на шийката на матката в последен стадий и тя продаде смъртта си на телевизията срещу милион и половина долара, с които осигури бъдещето на децата си. Джейд почина през 2008 г. пред очите на цяла Англия. Случаят „Джейд Гуди“ със сигурност ще остане еманация на онова, което е Биг Брадър шоуто, и на начина, по който то се отнася към живота. Тя се превърна в звезда. Но шоуто ли я направи такава или пък съдбата й?
Голяма част от българите продължават да вярват, че шоуто произвежда звезди. Най-вече поради дълбоко вкорененото и крайно наивно убеждение, че парите и славата идват бързо и лесно, стига да се добереш до някакъв пост или служба, до големия или телевизионния екран, до определен социален кръг и т. н. И когато това не се случи, винаги има недоволни. След приключването на дадено риалити шоу (най-често когато е музикално, но се е случвало и след Биг Брадър) винаги се намира участник, който да е недоволен от продуцентите и да ги обвинява, че не са си изпълнили обещанията, че не му осигуряват ангажименти и прочее. Ама това е много смешно! Продуцентите могат да бъдат обвинявани само ако не са изплатили договорените суми и за нищо друго. Никой не може да те направи интересен, умен, красив, търсен, желан, още по-малко - талантлив. Сърди се на баш продуцента (да не споменавам напразно името му), че не си такъв. Биг Брадър е Страната на Оз и нищо повече. Приключение в света на илюзиите. От него не трябва да очакваш нищо освен краткосрочна известност и някакви контакти. Най-много. Оттам нататък ти си на ход.
Мисля си, че точно сега, в новия сезон със старите участници, ще видим истината за шоуто. Кой как се е променил, какво му се е случило след края на неговия Big Brother, как е използвал или пропилял шансовете си и прочие. Да, всъщност може би за първи път сега ще имаме възможността да разберем – поне отчасти – истината за шоуто.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР