Камелия Тодорова

25 години на сцената, замисля роман по мотиви от живота си.

Мариана Антонова 29 January 2003

фотография: работни моменти от записа на албума "Pleasure"
С голям концерт в зала 1 на НДК на 24 януари Камелия Тодорова ще отбележи своя 25-годишен творчески юбилей. Тя ще изпълни за първи път пред публика у нас джаз мелодиите от последните си два албума: "Pearls", издаден в началото на 2001, и "Pleasure", излязъл в края на миналата година. Ще звучат класически американски джаз парчета от репертоара на Били Холидей, Ела Фицджералд, Сара Вон, Нанси Уйлсън и Рей Чарлз под акомпанимента на пиано и на биг-бенда на Националното радио, с когото Камелия работи отново след 20-годишна пауза. Гости ще бъдат приятелите на певицата Васил Петров, Петър Салчев, Хилда Казасян и Людмил Георгиев.

Камелия гостува на ЕВА в един от първите броеве на списанието. В 50-ия юбилеен брой тя разказва за новите неща в живота си.

В последния ти албум "Pleasure" има дует с дъщеря ти Рахел. Как реши да й се довериш?

Стана случайно. На джаз фестивала в Банско тя замести вокалистите, защото те не можаха да дойдат. Справи се доста успешно. Затова реших и в албума да направя записа с нея. Едно малко надпяване. Мисля, че се получи.

Значи и дъщерите ти тръгват по твоя път?

Не съвсем. Рахел предпочита по-модерен стил с елементи на техно. А Мириам в момента си търси група. Тя харесва британска поп музика и алтернативния рок. Съвсем различни вкусове от моя.

Обикновено певците не са съгласни децата им да ги наследят в професията.

И аз не настоявам, това е много тежък и труден път. Мисля, че трябва да имат и друга професия, а музиката да бъде хоби, което евентуално да се превърне в нещо професионално, ако имат късмет да го развият.

Тази година Рахел и Мириам завършват немската гимназия. Какво ще правят после?

Мириам се кани да следва музикален мениджмънд в Англия, а Рахел още не е решила окончателно. Може би ще избере теоретичен профил, свързан с музика и изкуство, и ще учи в Германия.

Което значи, че ще останеш сама.

Не, няма. Пътищата ни ще се пресичат. Тъй като смятам с репертоара, които изпълнявам в последните два албума, да започна турнета по цял свят.

Четох наскоро, че имаш ново гадже.

И то французин. Но и аз го научих от вестника. Последните години се концентрирах главно върху работата си. Това ми изпълва живота.

Започнала си да се занимаваш с педагогическа дейност.

Давам частни уроци на млади певци, които се насочват към мюзикъл, джаз или поп музика.

Каниш се и да пишеш книги...

Смятам да напиша книга за техниката на вокалната постановка. В света това досега не е правено. Както и роман, на който сюжетът ще се завърти около моята биография, но ще бъде художествена литература.

Още ли се интересуваш от хомеопатия?

Да, прибягвам до нея от 8 г. и съм изпитала ефекта й върху себе си. Не ходя никъде без "топченцата" в чатната си - екстракти от билки за най-различни неразположения, които прави за мен академик д-р Влахов, лекар и хомеопат. С хомеопатията най-вече поддържам гласа си. Разбира се, това изисква дисциплина и спазване на диета - не се пие кафе с кофеин, газирани напитки, мляко, избягват се консерванти и лимон и оцет заради киселините. Обичам пресни плодове и зеленчуци. Позволявам си и месо, не съм вегетарианка. Ужасно обичам риба. Два пъти в годината провеждам пречистващ курс по един месец за регулиране на имунната система.

Преди няколко години си прави лифтинг на лицето. Как се чувстваш и имаш ли идея да повториш?

Доволна съм. Нямам странични ефекти, даже белези. Готова съм да повторя, но след 5-6 години. За да си удължа периода на присъствие на сцената, а и на харесване в огледалото. Не съм от влюбените в себе си жени, но изпитвам удоволствие да се харесвам.

Какви са ти отношенията с бившия ти съпруг? Преди няколко години бяха доста обтегнати.

Успях да създам нормални взаимоотношения между него и децата. Сега той им помага с каквото може. Конфликтът, който беше създаден от него, не донесе нищо добро. Но времето лекува. Дори и раните, въпреки че дълбоката си остава дълбока.

Последно има ли мъж до тебе?

Да, но не мисля, че връзката ни е много сериозна. И не съм се отказала да търся и да се надявам, че може би ще срещна най-голямата любов, която все още не познавам. Е... Животът е пред мен.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР