Даниел Маквикър

Сигурно много ви прилича на амбициозния и надарен комбинатор от "Дързост и красота" - дизайнерът Кларк Гарисън?

Рослава Куманова 28 November 2004

Да, това е той, но по-скоро актьорът, който изпълнява ролята му. Кларк е един от лошите в гледаната от близо 400 милиона души сапунка по целия свят. В ролята - Даниел Маквикър. Той дойде за втори път в България за фестивала "Златната ракла" на БНТ в Пловдив.

Даниел дава интервю на съседната маса. Внезапно един американец, също гост на фестивала, се спъва и се озовава в декоративното басейнче във виенската сладкарница на новотел "Пловдив". Измокрен до коленете, излиза, а Маквикър е вече до него да се запознаят и начева разговор.
Когато идва за нашето интервю, му подавам октомврийския брой на EVA.

Казва, че списанието изглежда страхотно и пита кое е лицето на корицата и кой е фотографът. Обяснявам, че това е български модел, живеещ в Париж, казва се Божана Татарска, а снимката е на френски фотограф. Прелиства ЕVA и вижда Санто Версаче. "О-о, моят приятел Санто, разбрах, че е открил магазин в София, нали?"

Най-накрая започвам с въпросите.

За втори път сте в България. Виждате ли промени?
 
Не знам дали е така, но ми се струва, че има прогрес, и се радвам за това. У вас има нови предизвикателства всеки ден. Миналия път бях повече като турист, посетих Рилския манастир. Сега повече се концентрирах върху контактите си с хората. Достави ми удоволствие начинът, по който те си комуникират, и взаимодействието между тях. В България има много култури и съответно хумор в начина им на живот. Много съм щастлив, че пак дойдох тук, защото имах приятни спомени от миналия път.

Участвали сте в продукции, заснети извън Америка като руския филм "Четвъртата планета", италианския "Una Donna en Fuga" с Джина Лолобриджида. В момента у нас тече гръцкият сериал "Блясък", в който също се появявате. Откъде идва у вас този интерес към неамериканските проекти?
 
В началото посетих Европа заради успеха на "Дързост и красота". Така открих европейското кино и телевизия. Историите, които то разказва, са много по-лични, отколкото тези в Щатите. Ние в САЩ правим много динамични, развлекателни филми, с много екшън и големи звезди, струпани на екрана. Това е чудесно, но от друга страна в Европа нещата са много по-детайлни, отколкото тези, които произвеждаме в Щатите.

Разбрах, че сте учили руски, докато снимате "Четвъртата планета". Трудно ли ви беше?
 
Да, конечно! Трудно ми беше, защото всеки път след снимачния ден отивах в малката си стая и работех отново и отново върху репликите си на руски с диктофон. Те бяха написани на кирилица заедно с фонетичното им произношение на латиница. Така се запознах доста детайлно с езика и можех да го ползвам, както и да играя на него.

Знаете ли други езици?
Говоря италиански доста добре, естествено на ниво социални контакти. Това е най-добрият ми втори език. Разбира се, мога да казвам "Благодаря!" на много езици.

Казахте, че сте приятел със Санто Версаче.
 
Да, познавам се с цялата фамилия Версаче от повече от 10 години. Санто бе първият, с когото се запознах навремето, и се зарадвах, когато видях, че е дошъл да отвори свой магазин в София.
Аз дойдох в България от Милано, където видях новата колекция на тяхната модна къща. Тя е фантастична, истински весела, изпълнена с жизненост. Тя е връщане назад към щастието, с което бяха изпълнени нещата на Джани Версаче. Изглежда, че Донатела в момента е много щастлива. Така че това е страхотно.

Вие италианските дизайнери ли предпочитате?
 
Да, харесвам ги, но като повечето хора предпочитам да нося джинси и тишърти. Що се отнася до собствения ми гардероб, обичам по-простите дрехи. Заради фигурата си се обличам по-обикновено.

Вие лично замисляли ли сте се да имате нещо общо с модата? В "Дързост и красота" ролята ви е на моден дизайнер.
 
Говорил съм с разни хора през годините, дори веднъж бях много близо до осъществяването на подобна идея. Ставаше дума да се създаде марка на мое име. Но все още искам да се уверя, че ситуацията е подходяща, за да се впусна в подобно начинание. Засега си оставам само фен на модата и хората като Версаче, но ще видим какво ще стане в бъдеще.

Участвали сте в киното, но повече се снимате в телевизията. Никога ли не сте искали да станете голяма знаменитост на широкия екран?
 
Разбира се, смятам, че ако си актьор в киното, имаш възможност да стигнеш до много по-голяма аудитория. Работиш в най-добрите условия, с най-добрите екипи. Естествено, че би ми харесало, но моят път в момента е да участвам в много добра сапунена опера, давана в 126 държави. Участвам и в друг, европейски проект, който ми е интересен, и професионалният ми живот ме удовлетворява за момента.

Израснали сте в семейство с 11 братя и сестри. Беше ли трудно детството ви, или беше весело?
 
Не беше много трудно. Ние сме голямо семейство, всички бяха много заети с нещо и децата бяхме много активни в училище, в църквата и в общността ни. Роден съм в малък град в Колорадо, където има католическа църква с малко училище, което посещавахме. Гимназиалните класове изкарах в йезуитско училище. Сега синът ми е в такова в Лос Анджелис.

Обичате да играете голф, да бягате за здраве. Така ли се поддържате във форма?
 
Друго, което обичам да правя през свободното си време, е да изкачвам планини, да пътувам и да плувам в морето. По този начин поддържам духа си, правейки тези неща за удоволствие. Иначе практикувам йога и тренирам във фитнеса. Когато се върна в Ел Ей, ще трябва да се заема отново с упражненията, за да наваксам след пътуването в Европа.

Преди три години вие бяхте тук с приятелката си Александра фон Сваровски, която е родственица на прочутите бижутери и е моден редактор в австрийско списание. Къде е тя сега?
 
В момента тя е щастливо свързана с друг мъж. Аз пък известно време бях с друга жена. Тази моя връзка приключи и сега съм сам. Следващата страница от моя живот е времето на необвързаността. Приемам го като празник, но наистина искам да имам в бъдеще някоя жена до мен.

Каква трябва да бъде тя?
 
Харесвам силните, интелигентни жени и естествено обичам да са красиви. Но на първо място слягам това да са силни. Но пък, когато съм с тях, им казвам: Не ми взимайте мъжествеността! Не ми отнемайте двете топки, оставете ми едната! Моля, само едната!

Вашият герой от "Дързост и красота" Кларк Гарисън е твърде отрицателен. Притежавате ли някои от неговите черти в действителност?
 
Той е интересен характер. Въпросът ви е съвсем логичен, но това е моята работа, а иначе аз си живея мой живот. Така че ние двамата носим една и съща мярка дрехи и обувките му ми прилягат много добре. Аз съм по-позитивна личност като цяло и съм по-искрен и мил.

Защо избрахте да играете Кларк, а не Рич Форестър - положителният главен герой, каквато възможност сте имали?
 
Да, бях пробван за Рич, преди много години. Тогава си мислех, че той ще е нещо като Джей Ар Юинг от "Далас". Груб, подозрителен, похотлив. Разбрах, че идеята е Рич да бъде принцът на фамилията Форестър и че искат да съществува и някой, който да е дяволът в продукцията. Така на моите пробни снимки бе създаден и образът на Кларк. Такъв герой винаги трябва да съществува в сапунените сериали.

Днес в България трябва да се излъчи епизод номер 1197
 
О, Боже! Сега изглеждам ли много стар?

Не!
 
Защото снимахме тази серия преди толкова много години! Но всъщност мисля, че днес изглеждам по-добре от преди.
 
Всички тук се чудят дали Рич Форестър ще бъде оневинен в делото, което се води срещу него, че е стрелял по настоящия мъж на Брук.

О-о-о! Минало е толкова време, откакто сме снимали тези епизоди. Нали знаете как се създават тези филми. Минали сме през толкова луди обрати през годините, че май не съм наясно в момента какво става в епизодите, които вървят у вас. Може би трябва сега да отидем и да гледаме серията, за да си припомня? Колко е часът? Сега ли върви? Хайде да ходим да погледаме!

Е, не е нужно! Добре, но все пак вярно ли е, че Ерик Форестър и Сали Спектра започват любовна афера?

Има една пауза с тяхната история.

Кои са най-големите ценности в живота ви?

Вярвам в разбирателството и глобализма. Това е една от причините, за да дойда в България и да популяризирам разбирателството между хората. Вярвам също и в моите деца. Те са моето бъдеще. Вярвам и в духовния живот, католик съм. Смятам, че това са нещата, които ме отличават от другите.

Опишете ми как минава един ваш ден, когато работите и когато си почивате?

Ставам около 7 часа и пия кафе. Опитвам да правя някои упражнения, преди да отида на работа, или отивам на час по йога. След това съм в студиото, където репетираме и снимаме. Вкъщи съм в 5 или 6 часа като всеки човек, който има нормална работа. Да участваш в сапунени опери е като да работиш във фабрика. Извън тази работа имам и други интереси. Имаме маркетингова компания с мои приятели. Когато не снимам, се опитвам животът ми да протича като на всеки човек от понеделник до петък. Това значи да работиш всеки ден и да ти е може би малко по-скучно. През уикенда се виждам с приятели, излизам извън града.

А колко често виждате децата си, които са от бившата ви съпруга?

С нея си поделяме настойничеството над тях. Тя живее на три мили от моя дом. Имат стаи и в двете къщи и живеят ту в едната, ту в другата. Взимам ги с мен, когато пътувам и е възможно. Дъщеря ми Мейзи е на 13, а синът ми Ханк е на 16 години. Тази година водих Мейзи на Световните музикални награди в Лас Вегас. Добре че беше тя, за да ме ориентира кой кой е в съвременната музика!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР