Балдъзата на терорист №1: Казвам се Бен Ладен, но съм невинна

Кармен Бен Ладен е родена в Швейцария и е балдъза на терорист №1 в света Осама Бен Ладен.

Ивайло Харалампиев 21 August 2004

 

Майка й е иранка, баща й - швейцарец. Там през 1973 г. се запознава с Йеслам Бен Ладен, десетия син на шах Мохамед Бен Ладен. Съпругът й има 24 братя и 29 сестри. Местните жители могат да се венчаят с чужденки само след разрешението на краля. След брака семейството се установява първо в САЩ, но после заминава за Саудитска Арабия, за да живее с клана Бен Ладен, една от най-влиятелните фамилии в Близкия Изток. Кармен Бен Ладен има три дъщери - Уафах, Найя и Нур. Твърди, че именно образованието, което те получавали в училище, я накарало да напусне страната. По време на ваканция в Швейцария успява да убеди мъжа си да се преместят там. Бракът обаче скоро се разпада. В момента е разведена и живее в Швейцария с дъщерите си. Ако Кармен Бен Ладен стъпи в някоя мюсюлманска страна, в най-добрия случай може да бъде екстрадирана, но има голяма вероятност да бъде осъдена на смърт.

"Едно много далечно царство - моят живот със семейство Бен Ладен", е автобиографията на Кармен Бен Ладен, в която разказва за деветте години, които прекарва като част от клана Бен Ладен.

Как изживяхте 11 септември?

Шофирах, пътувахме с дъщеря ми от Лозана за Женева. Когато видях какво става, бях завладяна от двоен ужас. Дадох си сметка, че зад всичко това стои девер ми. Още същата вечер се опитах да подготвя дъщеря си - казах й, че на другия ден ще види името си във всички медии.

Как ви повлияха атентатите в личен план?

Едва се показвахме навън. Аз се оказах единствената Бен Ладен, която има телефонен номер в Европа. Журналистите не преставаха да звънят. После изведнъж станахме "персона нон грата". Ние съчувствахме на жертвите, а нас ни смятаха за част от агресорите.

Но вие вече не принадлежахте на това семейство.

Толкова се бях борила да сложа веднъж завинаги край на връзката си с тази фамилия, но след 11 септември си дадох сметка, че за мен започваше една напълно нова битка. Трябваше да преведа дъщерите си през стреса, пред който бяха изправени. Фамилното им име се превърна в символ на злоба, смърт и разрушение. Личният ми живот стана обществена история.

Какво мислите за Осама Бен Ладен?

Осама беше фанатик, един от фамилията собственици на "Бен Ладен Корпорейшън", най-богатата и влиятелна строителна фирма в Саудитска Арабия. Знаех крайното мнение на Осама и съзнавах, че е способен на нещо ужасно. Никога обаче не си представях, че може да крои атака срещу сърцето на Ню Йорк. Мислех, че най-много може да взриви някое посолство. Но когато Търговският център започна да се разпада сред пламъците, усетих силно гадене. Страхът!

Спомняте ли си как се запознахте с него?

Когато за първи път отворих вратата на Осама, той веднага се обърна с гръб към мен. Направи жест, за да се дръпна встрани. Не бях научила още, че според някои базови норми на социалния етикет Осама не може да вижда лицето ми.

Как си го спомняте?

Осама беше по-малкият брат на мъжа ми Йеслам. Беше още момче, но винаги е имал силно присъствие. Неговата фанатичност плашеше дори и най-религиозните членове на фамилията. Той произнасяше цели речи за корупцията и моралния упадък на саудитското семейство. В крайна сметка бе принуден да напусне страната и да търси убежище в Судан, където лагерът му бе бранен от танкове. Йеслам ми каза, че въпреки изгнаничеството властта му ставала все по-голяма. Превръщаше се в саудитски герой, на когото се възхищаваха.

В момента той е един от най-търсените хора на планетата.

Убедена съм, че може да се крие единствено в страна със същите политически убеждения като неговите.

Как виждате нещата след Осама Бен Ладен?

Когато Осама умре, сигурна съм, че друг ще го наследи. Тези хора чувстват силна омраза към останалия свят. Имат непоклатимото убеждение, че са прави.

Все пак майка ви е иранка, тази култура не ви е чак толкова далечна.

Като малка обожавах да прекарвам с месеци с баба ми в Иран - страна с много наситени цветове и гледки. Но нашият живот, за разлика от този на швейцарските момичета, беше пълен с табута. Живот сред тайни. Да криеш винаги неприятното. Най-важното винаги е била показността.

Как тогава оформихте по-късно мнението си за този начин на живот?

Когато пораснах, бях объркана по отношение на моралните си убеждения. Живеех на Запад. Бях импулсивна и решителна, но голяма част от моето възпитание се базираше на законите на Близкия Изток, където правилата на клана са много по-важни от личността. Там човек никога не се развива като индивид. Може и да успее да се изплъзне от тези традиции за малко, но те неизменно го настигат.

Разкажете за някои от тези норми.

Едно от първите правила в Саудитска Арабия бе: ако една жена танцува с чужд мъж, бил той и брат на мъжа й, тя губи всякакво уважение към себе си.

Един от най-силните ви спомени при сблъсъка с тази култура?

Когато се забулих за първи път, само краката ми се виждаха. Останах втрещена от гледката - та аз нямах лице!

Вие трябваше ли да се подчините на мъжа си?

Мъжете можеха да излизат и влизат вкъщи, когато си поискат, но жените бяхме заточени у дома.

Но вие сте със съвсем различно образование. Как успяхте да се адаптирате към този стил на живот?

Бях все пак чужденка. В Джефа нямаше книги, кина и театри. Нямаше повод да ходим където и да било. Не трябваше да се разхождам сама и по закон не трябваше дори да шофирам. В Саудитска Арабия семействата са предвождани от патриарха. Подчинението на всички на този човек е абсолютно и безпрекословно. Единствените ценности са лоялността и подчинението. Първо на исляма, после на клана. Саудитската версия на исляма се базира на най-стария социален кодекс. В нея е заложена най-опростената и брутална интерпретация на човешките отношения.

Саудитска Арабия е богата страна, съюзник на САЩ. Там нещата не са ли по-различни?

Парите промениха страната само повърхностно. С парите можеш да купуваш още и още неща, но нищо повече. Манталитетът и начинът на мислене не се промениха.

Изпитвате ли страх?

Страхувам се за живота си. Най-страшното обаче е, че съм убедена, че голяма част от хората в Саудитска Арабия подкрепят идеите на Осама Бен Ладен и че Бен Ладен и кралската фамилия продължават да действат заедно дори тогава, когато няма видими доказателства за това. Предизвиквам саудитските управници да отворят пред света архивите си и да покажат къде се намират терористите.

25 години живеете със съпруга си. Имахте ли идея в началото за начина на живот, който ви очаква?

В момента още не съм официално разведена. В интерес на истината, още когато се запознах с него, ми каза, че ще трябва да нося було, но тогава бях много влюбена, за да обърна внимание на нещо такова.

Имате ли намерение да промените фамилното си име?

Каквото и да се е случило, фамилното ми име е Бен Ладен. Преди беше просто една фамилия, сега вече е различно. Бихме могли да го променим, естествено, но ние не сме виновни за нищо. Истината рано или късно те настига. Дори и да си смениш името, не можеш да избягаш от миналото си. Тогава ще казват: Тези, които си смениха името от Бен Ладен... Така че сме четири жени с това име, но една от целите на тази книга е да обясня, че ние притежаваме свободните ценности на Запада.

Бихте ли пуснали дъщерите си в Саудитска Арабия?

Ако един ден поискат да отидат там, няма да ги спра. Аз самата реших свободно да отида в тази страна. Но със сърцето си на майка се моля всеки ден това никога да не стане.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР