Любимците на Елизабет II - коне, кучета, Чарлз

Малко любопитни факти за най-дълго управлявалия британски монарх

09 January 2019

 

КОНЕТЕ

Конете са истинска слабост на Елизабет. Казват, че сутринта преди коронацията една от придворните дами я попитала дали не се притеснява. “Разбира се – отвърнала Елизабет, - но все пак съм сигурна, че моят кон ще спечели”, имайки предвид гонките в Дерби.

Принц Филип веднъж казал, че жена му не се интересува от нищо, което не пасе трева и не пърди.

Когато Елизабет става майка, тя оставя малкия Чарлз на грижите на бавачките и заминава за 5 седмици в Малта, където е разквартируван като офицер съпругът й. Когато се връща, не бърза да види сина си. Първо четири дни се занимава с натрупалата се кореспонденция, а след това отива на конни състезания, за да присъства на победата на коня си Монавийн.

ПРОТОКОЛЪТ

Никой не си спомня някога кралицата да е нарушавала протокола. При среща с нея участниците задължително пристигат поне час преди това и чакат. Ако сте от дясната й страна на масата на официална вечеря, не очаквайте по време на първото ястие да разговаря с вас, тъй като по протокол тогава тя говори с онези от лявата й страна. Случвало се е в края на вечерта да поправи червилото си на масата, а после да каже на един от прислужниците да пусне в залата любимите й кучета корги, които храни, като им хвърля храна под масата. И това се приема като част от протокола.

Автографи при срещи с кралицата не се дават по правило, организаторите биват предупредени и че кралицата и съпругът й не обичат стриди и не приемат живи животни като подаръци. Въпреки това при пътуванията си кралската двойка е получавала в дар крокодил в тенекиена кутия за бисквити, гигантска костенурка, боа, мечка, малко слонче, както и бала памук, пратка от сто хотдога с горчица, сто броя авокадо и бикини от синтетична материя.

Когато сте на гости на кралицата, внимавайте с бельото си, за да не изпаднете в положението на известен актьор, който бил поканен да отседне в двореца Сандрингам след тежък снимачен ден. Събличайки се в стаята си, той установил, че слиповете му са в ужасно състояние, затова ги свил на топка, качил се на стол и ги мушнал над гардероба. Когато се върнал вечерта в стаята си, ги намерил изпрани, изгладени и сгънати от грижещия се за него персонал.

ДОМАТЕНА СУПА ОТ КОНСЕРВА И НАДЕНИЧКИ

Дворецът Сандрингам е едно от най-грозните места, обитавани от кралски особи, твърдят английските репортери. Когато канят гости в Сандрингам, домакините често сервират доматена супа от консерви. В двореца Балморал се организират барбекюта, на които принц Филип пък пече пържоли и наденички. Близки до семейството дават следния съвет: “Никога не предлагайте помощта си, когато се организира барбекю.” Принц Филип ставал особено нервен, когато наденичките му прегаряли.

През 2003 г. “Дейли Мирър” внедрил свой репортер като лакей в Бъкингамския дворец. Репортерът описал двореца като потискащо място с безкрайните си мрачни коридори, с отлично поддържаната, но овехтяла мебелировка, сред която кралица Елизабет и принц Филип закусвали от пластмасови съдове, докато слушали портативен транзистор. Семейството не обичало Бъкингам и предпочитало да прекарва времето си в Уиндзорския замък, който също е спорен образец за домашен уют.

ТОРМОЗЕНИЯТ ПРИНЦ

Кралското семейство изпраща сина си Чарлз в Гордънстън - реномирано училище по немски модел, в което обаче ужасно тормозели принца. При това денонощно. Чарлз пише на майка си, че момчетата го замеряли с пантофи, биели го с възглавници, а когато си легнел, притичвали до леглото му и го удряли с все сила в тъмното. Родителите му не вземат никакви мерки. Чарлз може да е възприеман като сухар или чудак, но как да се чувства човек, който прекарва времето си в чакане на смъртта на най-близкия си роднина, за да може да упражнява професията, за която е подготвен?

КРАЛСКА ПЕСТЕЛИВОСТ

От малка Елизабет Втора обича да прибира красиви опаковки от подаръци за повторна употреба. Често е била забелязвана да обикаля из дворците си и да гаси запалените лампи. Когато през 1947 г. се омъжва за принц Филип, сред сватбените подаръци има златна тиара от етиопския император, безброй копринени и найлонови чорапи, розов колан за жартиери. Най-голямо недоумение обаче предизвиква дарът на Махатма Ганди – собственоръчно изтъкано парче плат. Мери, бабата на Елизабет, решила, че Ганди е изпратил собствената си набедрена препаска, и промърморила: “Как е възможно да бъде толкова неделикатен.”

Никой не знае колко точно е богата кралица Елизабет Втора. Оценката за богатството й през 90-те години на XX век е 4 млрд. паунда, но 10 години по-късно вече се говори за 250 млн. На данъкоплатците короната не излиза скъпо - разходите на всеки поданик на кралството за поддръжката й са 62 пенса годишно. 

Извадките са от книгата “За крале и кралици” (ИК «Еднорог») на известния британски журналист и водещ на Би Би Си Джеръми Паксман. Паксман е убеден републиканец и въпреки това при срещите си с кралицата почти губи ума и дума. Какво у тази висока едва 160 см жена с вид на нечия баба предизвиква такова парализиращо смущение? Думата е величие, пише авторът.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР