Виго Мортенсен

Героят от "Властелинът на пръстените" и "Идалго"

Ивайло Харалампиев 11 May 2004

Виго Мортенсен за пореден път се изявява като герой. Филмът "Идалго" е епична история, пълна с драма, екшън, екзотични сцени, авантюри. Специалистите настояват, че притежава вездесъщия чар на Гари Купър и Спенсър Трейси, комбинирани с привлекателната уязвимост на Марлон Брандо и Монтгомъри Клифт.

Героят му е вдъхновен от реално съществувалия Франк Хопкинс, един от най-известните каубои на Дивия запад, който се превръща в легенда, когато приема предизвикателството да се състезава с най-добрите арабски коне и ездачи. Каубоят и верният му жребец Идалго се впускат в изтощително препускане от 4800 км през арабските пустини - легендарното състезание "Огнени океани".

Виго Мортенсен е роден в Ню Йорк. Баща му е датчанин, а майка му - американка. Детството си прекарва най-вече в Манхатън. Семейството обаче пътува често и така Виго живее дълго в Аржентина, Дания и Венецуела.

Освен като актьор, Виго Мортенсен се изявява много успешно и като художник (негови са картините, които героят му рисуваше в Perfect Crime), поет (подготвя издаването на четвърта стихосбирка), фотограф (има няколко самостоятелни изложби в различни страни). Разведен е и има 15-годишен син Хенри от връзката си с Екзин Сервенка.

След дебюта си във филма Witness заедно с Харисън Форд Виго Мортенсен се превръща в почти постоянен второстепенен герой в близо 30 филма. На по-преден план го изкарва "Perfect Crime" с Майкъл Дъглас и Гуинет Полтроу. Световната слава обаче го озарява с ролята му на крал Арагорн в грандиозната продукция "Властелинът на пръстените".

Мортенсен влиза в екипа след започване на снимките, след като режисьорът Питър Джаксън си дава сметка, че Стюарт Таусенд не пасва на виждането му за Арагорн. Виго дотолкова се вживява в ролята си, че започва да спи на открито, едва сваля костюмите на героя си, а след финалната клапа купува коня, който язди във филма, и си татуира цифрата 9 като член на Задругата на пръстена.

Още сте на екран като Арагорн и вече играете нов герой. Какво представлява филмът "Идалго"?

Пътуването на един герой. Това е класическа история. Героят ми е принуден от обстоятелствата да напусне дома си, за да се изправи пред безброй трудности.

Партнира ви легендарният Омар Шариф. Как работихте с него?

Много беше вълнуваща тази връзка във времето, защото Омар Шариф беше снимал "Лорънс Арабски" с Питър О?Туул по същите тези места. Много интелигентен и мъдър мъж, който на всичкото отгоре беше изключително търпелив с мен. Задавах му куп въпроси. И макар че са минали 40 г., си спомняше всичко и където и да отидехме, винаги имаше някакъв спомен за това място.

Трудно ли беше да работите и живеете в пустинята?

Докато снимахме в пустинята в Мароко, понякога трябваше да се придвижваме на час-два от хотела. Няколко нощи предпочитах да остана в караваната, за да усетя самотата на пустинята. Четях, мислех си за разни неща...

Известни критици настояват, че представянето на други култури винаги е изопачено.

Доста арабски журналисти, които видяха филма, споделиха, че са учудени от достоверния начин, по който един американски филм представя част от тяхната култура. Откриха уважение и достойнство. Даваш си сметка, че колкото и различни и отдалечени да са културите, в крайна сметка хората имаме много повече общо, отколкото различно.

Колко истина има в историята?

Докато подготвях героя, говорих с много индиански семейства от различни места и всичките разказваха някакви истории за Хопкинс. Нямаше защо да ме лъжат, още повече, че става въпрос за "бледолик". Зная, че някои вярват на историята, други не, но аз доста проучвах и настоявам, че става въпрос за реални исторически събития.

А с какво ви привлече ролята?

Сценарият веднага ме грабна с всичките тези коне. От малък яздя. Допадна ми да изиграя един типичен каубой. През последните години уважението към фигурата на каубоите се загуби.

Напоследък доста снимате с коне. Този път как мина?

В началото имах доста съмнения как точно ще се получи. Конете не са машини, а живи същества като хората и следователно не могат винаги да отговарят на нашите изисквания стопроцентово. Пет коня изпълняват ролята на Идалго, но главният герой е Ти Джей.

Наистина ми се струваше невероятно, но когато трябваше да снимаме някоя сцена, той се държеше точно така, както трябва. И повярвайте ми, че когато сцената свършваше, той ме следваше, за да е сигурен, че ще попадне на първи план. (Смях.)

За подобна роля, както и за тази във "Властелинът на пръстените" сигурно трябва да яздите перфектно.

Като съвсем малък яздех доста, после не толкова, но напоследък с "Властелинът на пръстените" трябваше да тренирам много. Сега в "Идалго" също имах учител, който много ми помогна.

Коя е най-вълнуващата лична характеристика на героя ви?

Загубил е напълно арогантността, която някога е имал. Всички смятат за абсолютен губещ както него, така и коня му.

Ще разкриете ли дали печелите след всички премеждия?

В подобен вид състезания наистина не е важно кой печели. Най-важен е начинът, по който подобно преживяване маркира участващите в него.

Сега ви чака ролята на капитан Алатристе по романите на Артуро Перес Реверте.

Ще трябва да се извиня на испанците, че аз ще изиграя тази роля. Вече работя по темата, защото искам да се науча да говоря както в онези времена.

Как приехте съкрушителната победа на "Властелинът на пръстените" на тазгодишните Оскари?

Радвам се за целия екип, но дори и да не беше взел нито един Оскар, това нямаше да промени мнението ми за филма и за Питър Джаксън. Признанието вече беше дошло с милионите зрители и добрите критики. Награди като Оскарите, ръководени от много пари, са само една сателитна индустрия към работата на актьорите.

Въпреки че сте работили в близо 40 филма, станахте световно известен именно с тази трилогия. Как се отразява успехът на кариерата ви?

Сега имам много повече оферти и възможности. Преди филма повечето актьори бяхме на практика неизвестни, сега вече не е така. Но популярността внася и нови неща в живота ти, с които трябва да свикнеш. Като например да те спират на улицата. Но това вече мина.

Свърши ли завинаги историята на пръстените?

Това е краят на пътуването. В това се състои майсторлъкът на сценарист и режисьор - да създадат една цяла хармонична история.

Сега, когато можете да избирате, какви роли предпочитате?

Не ме интересуват техническите характеристики на филма, в какъв жанр ще е, дали ще имам главна или второстепенна роля, въпросът е историята да е вълнуваща.

Какво остава у вас след всеки филм?

Много актьори твърдят, че искат да забравят персонажите си и да се отърсят от тях. Аз обаче искам и дори съзнателно се опитвам да запомня преживените емоции. А всъщност е много трудно да запомниш, защото всичко препуска толкова бързо.

Занимавате се активно с писане, фотография, рисувате, при това не само като хоби. Имате ли предпочитания сред всичките жанрове?

Аз не разделям ролите от писането, фотографията, музиката. Те са част от едно и също нещо и начин да участваш в живота. В известна степен резултатът не е толкова важен. Важното е да обръщаш внимание на това, което се случва около теб. Интересува ме не толкова къде се намирам, а как се чувствам.

Войната в Ирак и последвалите събития продължават да са актуални и почти задължителен въпрос към звездите, чието обществено мнение е от голямо значение. Какво е вашето?

Не поддържам войната в Ирак и силно съжалявам, че някои правителства го правят само от икономически причини.
Изглеждате доста сдържан, дори срамежлив. Това не е много типично сред вашите колеги.

Ако човек прекалено силно си повярва, значи не си е задал най-важните въпроси в живота. Нормално е да имаш съмнения, да се страхуваш, да правиш грешки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР