Урсула: Мъжете за мен са медицински експеримент

Преди повече от четири години Урсула за първи път пред EVA разказа всичко за себе си – за истинското си семейство, за детството си, за бягството си от родния град, за съжителството си с дизайнерите Кристина и Константин.

Ваня Шекерова 23 April 2004

Фотография Калин Руйчев
Тогава нямаше още навършени 20 години и твърдеше, че се е примирил с поставената от д-р Румен Бостанджиев диагноза “транссексуална психика” и живее в мъжкото си тяло с женската си същност. Изглеждаше странно, но добре – атлетично тяло, гъста коса, интересно лице, което дори и под грима си беше много мъжествено.

Само поведението му с известна предвзетост и школуван финес на движенията някак ме караше да се обръщам към него в женски род.

Днес – на 24 години – е с драстично променена външност – много слаба фигура, болезнено издължено и много бледо лице, почти сливащо се със силно изрусената коса. Пак казва, че му е все едно как ще се обръщам към него, но този път не мога да се насиля да кажа “тя”, спонтанно карам на той. Не мога да го обясня, но някак си усещам, че всяка клетка на човека отсреща крещи, че е мъжка.

Преди говореше за транссексуалност. Сега Урсула твърди, че е само и единствено травестит. (От френски – травестит е човек, който се преоблича в дрехи на противоположния пол или на съсловие, към което не принадлежи. Например футболен съдия в съдийска тога.) Ако е само това, то травестити сме всички – аз предпочитам да ходя с панталон и мъжки тип пуловер, уни-секс тенденцията в начина на обличане се задържа твърде дълго, все повече мъже се кичат с бижута… Да не говорим за мъжките чорапогащи и прочее аксесоари, заимствани от традиционно женския гардероб.

При Урсула обаче нещата съвсем не са свързани само с облеклото и външността, която така старателно и мъчително се опитва да докара колкото може по-женска и женствена. Нека да видим за какво става въпрос, как протича тази неистова борба със себе си, каква е посоката на метаморфозата през изминалото немалко време от последния ни разговор за ЕVA.

Урсула, увеличават ли се травеститите в България?

Много са, само в София мога да ти изброя около 500, които познавам.

Какво важно се случи в живота ти за четири години, откакто правихме интервю с теб за EVA?

Първо завърших гимназия като частен ученик. Казвам, че съм завършил училището за магии Хогуортс. Чета “Хари Потър” и “Властелинът на пръстените”, цялата ми стая е облепена с плакати от филмите. В образа на Хърмаяни виждам себе си или по-точно момичето, което съм искал да бъда в съответната възраст…

Каза, че учиш моден дизайн в НАТФИЗ.

Да, но вкъщи имам много повече източници на информация за модата, за историята й. Помагам на Кристина и Константин в конструирането и правенето на дизайнерски облекла за много наши известни личности. Правя сам и бижута, които се харесват и продават – в стил сецесион или пънк, в стил Диор. Аз самият ги нося в артистичните си изяви.

Ти законно осиновен ли си от Кристина и Константин или си играете на мама, татко и аз?

Не. Доста остаряло е това, за което ми говориш. За мен е по-важно как аз усещам нещата. Нашето семейство не е майка, баща и дете, а по-скоро общност на хора, духовно свързани помежду си, единомишленици, с общи идеи и възгледи. Аз никога не се обръщам към Кристина с “мама”, тя ми казва мечо, аз не нея – Маша. Връзката между нея и Константин е сексуална, заедно са от 15 години.

Всяко дете на твоята възраст има желание и стремеж да се освободи от родителската опека, дори да живее само, докато ти очевидно не правиш подобни опити. Незрялост ли е това или несигурност?

Аз този опит съм го направил отдавна – разказвал съм ти как избягах от биологичното ми семейство, още когато бях непълнолетен. Тук сега няма такова нещо като родителска опека, отношението е различно.

Може би транссексуалният ти комплекс се подхранва тъкмо от това съвместно съжителство – ти си нещо като рекламно лице на декадентството…

Не. Кристина и Константин винаги са били против да се опитвам да бъда истинска жена и винаги са се борили с това мое желание. Декадентите не са толкова различни от другите хора в сексуално отношение, различно е мисленето им и отношението към живота.

Направи ми впечатление, че когато говори с теб, Кристина се обръща като към мъж, а когато говори за теб, използва женски род.

Аз се обиждам, когато пред хора ми говори в мъжки род. Все пак градя имидж.

Защо си отслабнал толкова драстично?

За мен килограмите нямат значение. Никога не се качвам на кантар. И сега не зная колко съм тежък, може би съм около 72 килограма при ръст 187 см. За мен е по-важно как изглеждам в огледалото. Най-добре се ориентирам по лицето си. Започнах да гладувам, защото се чувствах некомфортно, когато танцувам, тежеше ми. Аз от дете не обичам месо, повръщах от него.

Затова от пет години напълно съм го изключил от менюто си. Не ям нищо тестено и зърнено, готвено също. Виж, от сладко не мога да се откажа. Сладкото ми дава енергия и някакъв вид положителна емоция, топлина. (Докато говорим на чаша кафе, Урсула смазва на два-три залъка шоколадова вафла.) Пия най-много по литър течности на ден, през лятото се наливам с топъл чай. Постоянно се движа, много танцувам, като се стремя не да трупам мускули, а да ги топя.

Знаеш ли за диетата по кръвната група?

Да, но аз нямам кръвна група. Имам синя кръв или ако искаш, напиши, че рептилите нямат кръвна група. Да, много харесвам влечугите. Доскоро отглеждах змии вкъщи и танцувах с тях, но откакто започнаха да идват фолк певици да си поръчват сценични костюми при Кристина, трябваше да ги махна – една от фолк изпълнителките щеше да получи инфаркт.

Ами ако се наложи да ти преливат кръв?

Е, тогава съм 0.

Каква е крайната цел на промяната, която се опитваш да направиш със себе си?

Искам да приличам на Кейт Бланшет от “Властелинът на пръстените”. Харесвам елфически типове и се стремя да ги наподобявам. Затова си изсветлих косата. Използвам много светъл, прозрачен грим, еклектичен с елфически елементи.

По-удобно ли се усещаш в женски дрехи? Винаги съм смятала мъжете за облагодетелствани.

Не. Трябва да се наказвам, за да докарам женската структура. Аз съм и доста екстравагантен. Но като се хванеш веднъж на хорото…

Прашки или боксерки?

Не нося боксерки…

Пижама или нощница?

Спя с памучни боксерки.

Как се справяш с окосмяването?

Бръсна се. Опитал съм всичко – и лазер, и фотоепилация. Много от кабинетите, които предлагат съвременни методи за епилация, ме канят на безплатни процедури. Но ефектът е временен. Един приятел се отърва от брадата си чрез много скъпа и сложна операция в Испания – при нея се прерязва кожата на врата и се отлепва от него и от лицето до там, докъдето има окосмяване. Отстранява се този слой, в който живеят космените луковици, и се замества със силиконов, за да не изтънее кожата, която после отново се връща на мястото си.

А защо си променил формата на устните си?

За да има малко секс в мен. Всичко друго от желаното имам във визията си, исках да са ми по-секси устата. Затова преди две години ми инжектираха силикон и бях като ужилен от оса. Предлагали са ми да ми намалят носа, но аз смятам, че когато ти е голям носът, това говори за интелект. Затова няма да си го променям. Освен това нямам и особено доверие на българските пластични хирурзи. Преди известно време един мой приятел, също травестит, ходи да му махнат една бенка на носа. Махнаха му я, но успяха да го убедят да си направи и пластична корекция на формата. В крайна сметка се сдоби с вирнат нагоре и крив нос.

Какво друго ново има по теб?

Монтирах си вампирски зъб на винт специално за Шоуто на Слави. Предстои да ми сложат и другия.

Нима искаш хората да те приемат като чудовище?

Никога не са ме приемали и не ме приемат така! Винаги съм усещал позитивизъм, може би защото аз го излъчвам. Аз просто съм човекът-хамелеон и се трансформирам в различни видове. Мога да го правя.

Преди две години беше герой на жълтите вестници с участие в побой пред библиотеката. Какво те изважда от равновесие? Чувала съм, че у теб живее и един много агресивен мъж.

О, за онзи инцидент не искам да си спомням. Тогава излязох от кожата си и пребих двама, които се подиграваха и налетяха на бой на един мой приятел, с когото заедно танцуваме в “Спартакус”. Той с нищо не ги предизвика, те просто не харесаха нещо във вида му и извадиха метални боксове. Но не бяха пресметнали, че аз съм се занимавал с източни бойни изкуства.

Побеснях и ги пребих жестоко. Аз се вбесявам от типовете с анцузи, бели чорапи и официални обувки. А иначе, ако някой по някакъв начин засегне мой близък човек, скачам да го защитя. Аз лично не се обиждам, могат да ми говорят каквото искат, но имам силно развит майчински инстинкт спрямо приятелите си. Съветвам, покровителствам, закрилям. Затова някои от моите приятели ми казват “маминка”. Няколко лесбийки и транссексуални са ми като деца…

Какво не би променил у себе си?

Много си харесвам краката. Преди известно време Албена Вулева посвети предаване на моите крака – че какви били тези мъжки крака в голям номер женски обувки с високи токове. В резултат вместо да ми извади очи, ми изписа вежди – получих предложение да стана рекламно лице на фирма “Хинсо” в Русе, която произвежда обувки за шоу бизнеса – и дамски, и мъжки. Подписах рекламен договор с тях.

Какви други предложения си получавал в битието си на същество с неясен пол и нестандартна визия?

Снимах се във високобюджетна реклама за нов испански телевизионен канал – Digital TV. В нея участва и Стефан Данаилов. Освен че спечелих добри пари, създадох и много полезни контакти в киносредите. Това, че рекламата се върти в цяла Европа, може би ми дава нови шансове за изява. Сега ми уреждат договор да танцувам в Германия.

Преди известно време в ЕVA правихме фотосесия с голи мъже. Ти би ли участвал?

Само като асистент на фотографа.

А в еротична сесия в Плейбой?

Категорично не. Смятам, че не съм подходящ за там.

Не ти вярвам, че не изпитваш желание за секс и любов, както ми каза. Как удовлетворяваш простичката човешка нужда от интимност?

Трансформирам я в друго – в приятелски разговори, клюки. Като възрастна жена, която вече не прави секс, затова се занимава с плетки.

Харесват ли те жените?

Да. По няколко параграфа, не само сексуално. Когато съм момче през деня, ме харесват. Когато съм в женските си дрехи, виждат у мен силна жена, доминираща и пак ме харесват, идентифицират се с мен. Чувал съм, че ме харесват и за това, че съм непукист и не ми пука от нищо.

А мъжете?

Смеят ли да ми кажат! Тъй като изглеждам много звездно – с дълги крака, буйна коса, ефектен грим, ми налитат фетишисти. Обаждат ми се да излизаме, но усещам, че за мнозина съм безплатният вход и доброто посрещане в заведенията. Мъжете са медицински експеримент за мен – подхождам към тях без емоции, като изследовател.

Сега, ако съм супермацка на 20 и ти кажа, че ми харесваш, какво ще е продължението?

Ще ти метна едни пера на врата и ще те кача да пилона в някой нощен клуб да танцуваме. Или ще изчакам още 20 години, за да можем да си говорим като приятелки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР