Суперзвездата Ръсел Кроу

EVA бе на премиерата на "Господар и командир" в Барселона по специалната покана на Twentieth Century FOX

Ивайло Харалампиев 22 February 2004

Салон Pau Cassals на най-авангардния барселонски хотел Arts най-после е удостоен с височайшето присъствие на Ръсел Кроу. Облечен в костюм на Армани, тразиграва традиционната си поза на разбойник, който може да си позволи да пуши дори пред камерите, а после да захвърли фаса в някоя луксозна саксия. Всеизвестна е нетърпеливостта на новозеландския "гладиатор" с пресата, но този път е учудващо любезен.

Може би защото от седмици вече е щастлив татко на момченце, което роди съпругата му, австралийската актриса и певица Даниел Спенсър.

Прави не дотам успешни опити да бъде остроумен с журналистите. Които сигурно в публикациитге си няма да забравят да припомнят крилата му фраза, че предпочитал кравите пред жените.

На нощната премиера в кино Комедия дойдоха синът на Антъни Куин Лоренцо, дъщерята на Монсерат Кабайе Марти, братът на Аранча Санчес-Викарио Емилио, Антонио Пуч - шеф на голямата козметично-парфюмерийна фирма Puig.

Как се чувствате като моряк, при това капитан?

Въпреки че израснах в два крайбрежни града - Сидни в Австралия и Окланд в Нова Зеландия, нямам душа на моряк. Какво ли не трябваше да направя, за да не повръщам върху колегите в открито море. Но това беше по-скоро конфузно. Катеренето по мачтата вече си беше и доста опасно. Условията бяха ужасни, но режисьорът ни забавляваше, като ни пускаше да гледаме морски филми.

Въпреки това се говори, че не са ви подминали някои неприятни преживявания.

Не се отървахме. Една нощ трябваше да заснемем последната сцена насред силна буря. Всички започнахме да повръщаме и на другия ден никой не можа да се яви на снимачната площадка.

Готвихте ли се много за ролята?

Режисьорът Питър Уиър ми даде две страници с биографична справка с книги по история на армадата. Нали разбирате, за да се запозная с епохата преди и след адмирал Нелсън. И в училище не бях зубрил толкова.

Какво ви впечатли най-много от работата по филма?

Един от най-зрелищните моменти е, когато лекарят на борда оперира сам себе си. Беше супер реалистично. А и Питър е страхотен с детайлите. Не оставя нищо на случайността. В последната голяма битка все нещо не му харесваше, докато в един момент бръкна в една торба с кръв и я разпръска по тавана и стените. Огледахме се и установихме, че вече бяхме обезглавили цял полк, а таванът си беше останал без петънце кръв.

Не е ли странно, че във филма няма женски персонажи. Липсата на любовна история няма ли да се отрази на привлекателността в афиша?

Ако имаше и любовна история, щяха веднага да ни обвинят, че сме направили поредната сладникава холивудска история. Важното тук са отношенията между мъжете и самотата в морето. Имат по един квадратен метър за живот. Уважават се, но и спорят и се бият. Просто няма място за жени в историята. Ако имаше, със сигурност щяха да са там.

Филмът търси ли някаква историческа истина?

Все пак това не е исторически филм, по-скоро поучителен.

И все пак, има ли нещо общо с големите конфликти днес?

Лесно би било да се потърси паралел със ситуацията в света сега, но не е това целта. Не е филм за трагедията на войната, а за самотата на 197 моряци в океана. Чест, доблест, достойнство, смелост - това е важното.

След шумотевицата около този филм мислите ли да участвате и в евентуално продължение?

Не мога да потвърдя сега дали ще има или не втора част. Това е по-скоро финансов проблем. Зависи как бъде приет филмът. Но ако моят герой остарее и остане на брега, животът му няма да е интересен на никого.

Позволявате ли си да отказвате много роли?

Признавам, че сега имам възможността да избирам филми и персонажи. Това е нещо, за което не съм и мечтал.

Мислите ли, че може пак да ви номинират за Оскар?

Вече си имам една статуетка вкъщи. Не правя никакви планове. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР