Евгени Минчев с книга за най-стилните българки

Изданието трябва да се появи на книжния пазар през март за празника на жената.

Мариана Антонова 01 December 2005

Супер изисканото томче с твърди корици, златни надписи и размер, удобен за дамска чанта, ще стартира с тираж 5000, също уникален за българско печатно произведение. Премиерата ще бъде отпразнувана с бляскав купон и вечеря в лъскав столичен хотел заедно с героините на книгата, много публични личности и журналисти. Евгени подбира стилните дами по негови лични впечатления и с малката помощ на няколко уважавани от него журналисти. Предвидил е да бъдат 50, но тъй като достойните били много, можело да станат 55.

Между тях са собственичката на Си банк и любима на Бойко Борисов - Цветелина Бориславова, собственичката на хотелската верига Виктория палас Маринела Арабаджиева, Силва Зурлева - шеф на борда на директорите на Нова телевизия, царица Маргарита, Мария Стоева и Петя Стаевска - водещи в мебелния бизнес, Антоанета Коспартова - мис България 2003 Земя, Юлияна Дончева и т.н. Вероятно сред именитите българки ще има и една "обикновена". Всяка дама ще бъде представена с кратко блицинтервю и с фотосесия от 7 до 9 снимки, където тя ще е във вечерно, спортно-елегантно и ежедневно облекло. По-смелите, като например Антоанета Коспартова, ще се покажат и по бельо. Фотосесията заснемат Огнян Панов, първият фотограф, снимал преди години Евгени като ватман, Даниел Рачев и Мел от Биг Брадър 1. Книгата е част от проекта "Евгени Минчев - 15 години път във висшето общество".

Евгени, защо реши да направиш книга за най-стилните български жени, а не за най-стилните мъже?

Мъжете са много суетни, но по-малко си признават от жените. Затова предполагам, че по-трудно биха се съгласили да участват в подобна книга за тях. Може би следващата ще бъде посветена на най-стилните двойки и така ще представя и двата пола. Първо обаче искам да направя реверанс на жените, които са елегантни, защото те го заслужават.

Какво според теб представлява стилната жена?

За мен идеалният вкус означава тоалетът да е съобразен с повода. Защото има жени, които изглеждат смешно, когато отидат примерно на градинско парти супер официални и на високи токчета. Или на вечерен коктейл или бизнес вечеря, както сега е модерно, с шарените дрехи на Кавали - никъде по света не съм виждал други жени освен манекенки да си показват голите пъпове. Т.е. не е стил само да си се поставил в дрехи за 2000 евро.

Кои са трите неща, които издават стила на една жена?

Обувките, бижутата и прическата. Всичко останало може да не се забележи, но не и тези три неща.

На коя дама би дал малинка за най-зле облечена за 2004 г.?

Бих раздал не малинка, а цяла щайга! И то на жени, които са начело на модния бизнес. Но ще бъда дискретен.

Можеш ли да познаеш от пръв поглед дали една жена поддържа лицето и тялото си?

Да, безпогрешно. Мога също да разбера дали тя е естествена, или си е правила пластична операция. Мога даже да разпозная жените, които са си правили липосукция.

Казваш го така, като че ли си против козметичните корекции.

Ако липосукцията ще отнеме излишни килограми, които пречат на здравето, да. Иначе тя може да бъде добър помощник за отнемане на 3 до 5 кг - добър старт за диета и спорт. Само така я приемам. А пластичната хирургия на лицето или на гърдите - само ако има здравословни причини. Смятам, че човек трябва да приема и запази това, което му е дадено. В нашите ръце е да се поддържаме добре.

Вярно е, че не харесвам жените с козметични корекции. Не можеш да скриеш примерно ръцете и шията. И никой не може да ти направи пластична операция на погледа. Т.е. гледа те една старост, а около нея - една младост, която не си е на място. Мисля, че козметичните операции не са въпрос на стил, а на каприз.

Според теб ще мине ли модата на безразборните пластични корекции?

Не знам, може би. В моето детство беше много моден живачният крем за избелване. Като погледна сега жените, които го ползваха преди 20 години, те са по-сбръчкани, отколкото трябва. Защото живакът разяжда кожата. Аз съм против неестествените неща.

Кажи ми една стилна българка, която остарява красиво.

Царица Маргарита, която изглежда чудесно на своите 70 и няколко години, без да си е правила пластики. Напоследък често се виждаме и мога да преценя отблизо.

Как преценяваш пътя, който си изминал за тези 15 години?

Като страхотно постижение, което ако някога бъде описано в книга, би дало възможност на много хора да помечтаят и да се амбицират да постигнат нещо в живота си.

Най-важното качество, което трябва да притежава човек, за да успее?

Дисциплина. 15 години съм бил войник. Малко хора го могат. Не може да спиш до обед или до 6 следобед и да очакваш да ти се случи нещо хубаво. Няма да стане и ако си натъпкан с храна, ако си дрогиран или алкохолик, както и ако нямаш вяра. Всичко това за мен означава да си войник. Това, че съм учил във военно училище и че бях 6 г. ватман, ме научи на дисциплина. Защото и днес, макар че имам суперлуксозен мерцедес с шофьор, асистент, офиси и т.н., ставам сутрин в 6.30 ч. и си лягам по малките часове.

Изглежда простичко. Защо при другите не се получава?

Някой казва: няма да работя за 200 лв. Ама как няма да работиш? Аз съм бил едновременно манекен, чистач на кооперацията за 30 лв. на месец и т.н. Сега има толкова възможности, далеч по-лесно е да успееш. Но хората нямат ищах да го направят. Ако бях в чужбина, пред моята врата или на моя телефон щяха да звънят по 150 човека на ден, които искат да станат известни.

Днес хората нямат дисциплина дори да бъдат стилни - познавам някои, които не се къпят и бръснат с дни. Повечето от тях лежат на това, че младостта им е някакъв капитал. Но всеки капитал, ако не го използваш добре, ако няма движение, няма да работи за теб. Като се възползват от капитала на младостта, хората могат да бъдат не само стилни, ами направо божествени.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР