В дома на граф и графиня Д’Орнано

Красотата е семейна история

Елка Влаховска 03 May 2012

граф и графиня Д’Орнано (на заден план: картината портрет на полската кралица Барбара Радзивил)

Красотата е семейна история

В света на висшата козметика и парфюмерия не са много марките, зад които стоят аристократични фамилии. Една от тях е Sisley, създадена от френския граф Юбер д’Орнано и съпругата му Изабел през 1976 г. Зад нея има богата фамилна история. През 1935 г. бащата на Юбер създава Lancome, а през 1954 г. Юбер с брат си Мишел основават Orlane, марки, които по-късно продават.
Днес Sisley е изцяло семейна компания. Изабел д’Oрнано е вицепрезидент, синът Филип работи с родителите си вече 20 години. Може би френската журналистика е изгубила талантливо перо, тъй като това е била мечтата на младежа. Но след като брат му става жертва на автомобилна катастрофа, Филип се отдава на семейния бизнес. За лондонския филиал на марката отговаря едната от дъщерите – Кристин, а другата – Елизабет, работи в Испания по проекти на фондация Sisley.
„Хубавото на семейния бизнес е, че се виждаш често с децата си дори и когато са вече пораснали. За една майка това е неоценимо предимство“, споделя в интервю Изабел д’Орнано. Фина и артистична жена, тя е потомка на литовския дворянски род Радзивил, дал на Полша кралица в началото на XVI век. Картина портрет на красивата Барбара Радзивил в богато украсена рамка с позлата е над камината във фамилния апартамент на Д’Орнано на Левия бряг на Сена в Париж.
Бароковата сграда на Ке д’Орсе 73 е вдъхновена от архитектурата на двореца Версай. Елементи от декорацията на френските кралски покои присъстват и в апартамента, поразяващ окото с необичайната си оригиналност. Прозорците, стълбището и стенните релефи са копие на версайските. Огромните висящи кристални полилеи също препращат към разкоша на френския кралски двор. Но вместо с паркети в стил Луи XIV например, както повелява класиката, подовете в дома са покрити с килими в приказни цветни десени, специално разработени за Д’Орнано от Бракение (кралската манифактура за тъкани и килими от началото на XIX в.).

Д’Орнано поверяват интериора на декоратора Анри Самюел, но той работи в тясно сътрудничество с Изабел, за да се получи оригиналният микс от аристократична тежест и артистичен размах.
Домът изобилства от картини, сред чиито автори са Салвадор Дали, Маноло Валдес, Мигел Барсело и родственицата Кристина Радзивил. Нейни творби е притежавала Джаки Кенеди. Джаки, по онова време Онасис, ги търси не само като ценител, но и по сантиментални причини. Сестра й Лий Бувие е омъжена за принц Станислав Радзивил, вуйчо на Изабел д’Орнано и родственик на художничката. Класическите портрети на благородните предци съжителстват и с многобройни фотографии, запечатали мигове от фамилни събития.
Творбите на съвременния полски скулптор Бронислав Кшищоф пък разказват друга история. Негови са канделабрите над камината, както и оригиналната маса с Икар от бронз и стъкло. Падналият във водите Икар, дръзнал да полети към слънцето, е запечатан в бронзово тяло, разполовяващо две обтекаеми кристални повърхности.
Легендата за Икар вдъхновява семейство Д’Орнано да създадат тоалетната вода за мъже Eau d’Ikar - един много елегантен, но и страстен аромат. Тялото и едното крило на Икар са „уловени“ в кристалния флакон на парфюма от Кшищов. Негово дело са и уникалните капачки-скулптури на ароматите Eau du Soir и Soir de Lune.
“Освен търсенето на иновативни формули важно е да имаш идеи и да усещаш какво желаят хората“, обяснява успеха на марката Sisley Изабел д’Орнано. Вътрешната интуиция е била водеща още в началото, когато те залагат на фитокозметологията, която през 1976 г. съвсем не  е била на мода, и така поставят основите на успеха.
Д‘Орнано следят отблизо всички изследвания, които се правят от учените в лабораториите на Sisley. Тук се използват най-последните методи за екстракция, за да се добият активни съставки от растителен произход, например от семчиците на ябълката. Така е създадена урсоловата киселина, подобна по своето действие на ретинола, която обаче по-добре се понася от кожата.

За формулата и изследванията на всеки продукт не се пестят нито време, нито средства. Например за създаването на един от предпочитаните от графинята продукти – Sisleya Global Anti-Age са били нужни 10 години, за да бъде доволна тя от резултата. Зараждането на друг неин любим продукт – Supremya,  е фантастично откритие и се превръща в апогей на нощната грижа против стареене. „Sisleya Anti-Age дава на кожата ми храна, а Supremya – времето и инструментите, необходими на клетките, за да се възстановят“, споделя графинята.
На Sisleya Global Firming Serum графиня Д’Орнано дължи съхранения овал на лицето. Любимият й аромат е Soir de Lune“.
Парижкият дом отразява оригиналното мислене на Д’Орнано, както и смелостта да изразиш себе си с артистичен размах.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР