Винете бащата

Резултатът от вредните навици на таткото се предава генетично на бебето

eva.bg 23 August 2018

От години лекарите и учените обвиняват родителите за болестите на децата. Сега обаче става ясно, че май основните виновници за генетично предаваните заболявания са татковците. Най-новите проучвания показват, че здравословното състояние на мъжете оказва по-сериозен ефект върху това на бебето.

Ако таткото е подложен на много стрес, не се храни правилно, прекалява с цигарите и алкохола, то децата му са поставени в голям риск от диабет, затлъстяване, депресия, сърдечни проблеми. Дори майката да няма проблеми и да води здравословен начин на живот, чрез спермата на бащата децата наследяват и последствията от вредните му навици.

Доказано е, например, че децата на бащите пушачи са по-склонни към затлъстяване и наднормено тегло. Докато подобна зависимост между майката и децата не се наблюдава. Ако бащите пък ядат богати на мазнини храни и имат излишни килограми, то поставят децата си в повишен риск от диабет.

Така че, колкото е важно майката да е в добро здраве преди, по време и след бременността, толкова е важно и състоянието на таткото. Макар че не износва бебето.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР