Диета гурме - да отслабваме здравословно

Първа в България лансира идеята за диета гурме д-р Енджи Касабие, известна вече като диетоложката на звездите

Елка Влаховска 29 March 2012

Eat4fit

Първа в България лансира идеята за диета гурме д-р Енджи Касабие, известна вече като диетоложката на звездите. В августовския си брой от 2008 г. списание EVA за първи път у нас популяризира нейната практика.
През това време се появиха още две фирми, които предлагат здравословно хранене с кетъринг – Eat4fit и Fine line.


Принципът е един същ – да се храним по 5 пъти на ден, тоест по-често, но с по-малко количество храна с добро качество. Така според диетолозите ще хвърляме редовно „съчки“ в огъня на метаболизма и ще го караме да работи по-добре. Ефектът е стопяване на излишните мазнини и достигане на оптимално тегло.
Според Ира Банковска, управляващ директор на Eat4fit, идеята за 5-кратното хранене с кетъринг е лансирана от Джени Крейг, американка от австралийски произход, в средата на 80-те години в Лос Анджелис. „Но някои може би ще си спомнят, че навремето като деца ни караха да се храним по 5 пъти на ден – сутрин закуска, в 10 часа - междинна закуска, да има хубав обяд, следобедна закуска и ранна вечеря. Това всъщност е един прастар режим на правилно хранене“, казва Банковска.
Гергана Вълова, управляващ директор на Fine line, пък споделя своя опит:
„Имах нужда да отслабна след раждането на второто си дете. Много ми хареса тази концепция - за 4 месеца свалих 7 килограма, хранейки се по 5 пъти на ден, включително със сладки неща и хляб.“

как се определят нужните калории на ден? Индивидуалният режим на хранене на всеки се определя от квалифицирани диетолози с анкета за здравословните ви проблеми, за алергии или непоносимост към определени храни. С апарат “Танита” се определя базовият метаболизъм, т.е. колко калории изгаряте, извършвайки всекидневните си дейности. Апаратът измерва един път процента на мазнините общо в организма, втори път в различните крайници и торса, и отделно - на мазнините между органите. Така се пресмята основно колко калории на ден са необходими за поддържане на оптимално тегло.  Във Fine line при желание експерти от различни области на здравето могат да ви препоръчат не само хранителен режим, но и обща здравословна програма, която включва спорт, масаж или йога.

без бяло брашно, захар и пържено
В менюто не липсват тестени изделия. В Еat4fit купуват от магазини „Слънце  луна“ екологично чисти овес, ръж и пшеница и със собствена мелничка мелят брашно. От него се правят пълнозърнести палачинки, хляб, сладкиши, кексчета. Със собствена закваска правят и кисело мляко по стара българска технология.  И приготвят тирамисуто не с маскарпоне, а с изцедено кисело мляко или извара. Колкото до подслаждането, използват стевия, билка със сладък вкус, преработена на сироп.
Във Fine line търсят биовариантите на продуктите, мазнината е само зехтин екстра върджин, който не участва в термичната обработка, а е впръскан накрая за овкусяване.

щипка екзотика всеки ден 
Когато в Eat4fit разбират, че заради лютата зима фермите са заклали свободно отглежданите кокошки, те не купуват пилешко от магазина. Свързват се с екоферма в Костенец и заместват пилешкото с щраусово месо, а с яйцата правят омлети. 
Във Fine line залагат на популярните напоследък суперхрани. Предлагат за закуска малиново мюсли с годжи-бери, близко на вкус до стафидата. Използват кокосово мляко, какаови зърна, спирулина – водорасло, богато на белтъци. Суперхрани се използват във всички менюта, но има и специално суперменю, в което са по-концентрирани.

за работещи и ученици
Фирмите предлагат и само обедно меню. Ако хората се хранят здравословно у дома за закуска и за вечеря, могат да ползват тази услуга, вместо да прибягват до най-близкия fast food. Менюто за ученици пък осигурява на детето здравословна храна през времето, когато е на училище.
„Стремим се да създадем правилни навици на хранене. А когато ги усвои, човек може и у дома да се храни здравословно - казва Ира Банковска. – Създаваме удобство, освобождаваме хората от необходимостта да мерят калории, да гледат опаковките в магазина, да готвят...“

Подробна информация за различните предложения и цени можете да намерите на www.eat4fit.bg и на  www.fineline.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР