Шоуто трябва да продължи... Дали?

В късния следобед на 11 февруари пред хотел Beverly Hilton в Лос Анджелис е опънат червен килим.

Деяна Ангелова 26 March 2012

В късния следобед на 11 февруари 2012 г. пред хотел Beverly Hilton в Лос Анджелис е опънат червен килим. Една след друга спират лимузините. Слизат Бритни Спиърс, Ким Кардашиян, Даяна Рос, Джеси Джей, Алиша Кийс и много други звезди. Идват за ежегодното парти на Клайв Дейвис преди наградите „Грами“.

По същото време в една от стаите на хотела се намира мъртвото тяло на Уитни Хюстън. Смъртта й вече е констатирана, полицаите са огледали мястото. Всъщност Уитни трябваше да е почетен гост на партито. Клайв Дейвис е неин ментор и дългогодишен приятел. И всички стичащи се в хотела звезди вече са научили трагичната новина. Клайв открива купона с думите: „Уитни очакваше с нетърпение тази вечер... Тя би искала музиката да продължи.“ През следващите часове гостите ще пият, хапват, ще пеят, ще обсъждат новината за смъртта й. Докато тялото й продължава да стои в хотелската стая. Защото шоуто трябва да продължи...

Същата вечер на 11 февруари в Мисисипи бившият й съпруг Боби Браун трябва да изнесе концерт. Преди броени часове е научил, че Хюстън е починала. И въпреки това се качва на сцената. „Обичам те, Уитни“, казва той, изпраща въздушна целувка към небето и започва да пее. Защото шоуто трябва да продължи...

Пак същата вечер 31-годишният рапър Рей Джей (с когото тя имаше връзка между 2007 и 2009 г. и се смяташе, че наскоро отново са се събрали) стои пред хотела, покрил е с ръце потъналото си в скръб лице. Изглежда съкрушен, приятели го прикрепят от двете страни. На телефона си обаче има няколко пропуснати обаждания от Уитни, които нарочно или не е решил да игнорира. И решава да продължи да скърби публично на партито на Клайв.

Единствено 18-годишната й дъщеря Боби Кристина плаче безутешно. Седи на дивана в една от хотелските стаи, клатушка се напред-назад, редува истеричен рев с безмълвно гледане в една точка. Ще завърши вечерта в болницата след нервен срив.

Само два дни преди смъртта си Уитни показва на всички, че нещо не е наред. На 9 февруари сутринта тя изненадващо се появява на репетициите за партито. С разчорлена и мокра коса, зле облечена, безцелно се лута, вони на алкохол и цигари, нервно жестикулира, по лицето й се стичат вадички пот. Накрая дъщеря й успява да я изкара от залата, докато журналистите смутено гледат в пода. Същата вечер нещата ще станат още по-зле. На парти в холивудския нощен клуб Tru тя ще се нахвърли върху Стейси Франсис, една от финалистките в американския Х Factor. Намесва се охраната, изкарват я от клуба, а папараците доволно снимат случващото се. 

От години Уитни върви по саморазрушителния път надолу. Прахоса стотиците милиони в банковите си сметки. През последните седмици караше на заеми от по $100 от близки приятели. Кокаин, наркотици, марихуана, лекарства. Влиза три пъти в клиника за лечение, но не успя да пребори демоните в себе си. Загуби и гласа си.

Да, никой не е длъжен да се чувства виновен, че не й е помогнал. Никой не е длъжен да я буди насила от собствения й кошмар. Никой не е длъжен да я чака да си стъпи на краката. Никой не е длъжен да променя плановете си заради смъртта й. В шоубизнеса човешкият фактор е маловажен. Важно е шоуто. И то, както знаем, трябва да продължи.

След смъртта албумите й се харчат като топъл хляб. Часове след новината, че е починала, от Sony вдигнаха цената им в iTunes с 60%. Хотелската стая, в която умря, вече е резервирана за месеци напред от желаещи да видят ваната, в която Уитни бе открита мъртва. Отново пуснаха на пазара дома, в който е живяла с Боби Браун. Медиите вдигат тиражи, рейтинги и посещаемост със скандали от типа на „била лесбийка и затова започнала да се дрогира“. Звездите се надпреварват да обясняват колко ги е вдъхновявала, колко ще им липсва, как не могат да повярват на случилото се... Дали?

Да, шоуто трябва да продължи. Но не можеше ли да спре поне за малко? За да си кажем последно сбогом тихомълком и без печалба.

1 КОМЕНТАР
1
Анна
11 August 2020, 13:26

"Да, шоуто трябва да продължи. Но не можеше ли да спре поне за малко? За да си кажем последно сбогом тихомълком и без печалба."

Тя беше продукт на същото това шоу, така че въпросът е ирелевантен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР