Любовното гнездо на Гала

Най-после апартаментът на Гала, за който толкова много се говори в предаването „На кафе“, е готов. Докато пътуваме към него, с колегите гадаем как изглежда. Единодушни сме, че ще има рози.

Мариана Антонова 25 March 2012

Най-после апартаментът на Гала, за който толкова много се говори в предаването „На кафе“, е готов. Докато пътуваме към него, с колегите гадаем как изглежда. Единодушни сме, че ще има рози. Понеже Кремена Халваджиян, която е луда по розите, е първа приятелка с Гала и няма как да не е участвала в интериорния дизайн. Познавайки деликатната натура на Гала, се съгласяваме и върху предположението, че изборът на цветове ще е в гамата на топлите землисти тонове, екрю, сметана. И двете предположения се оказват верни. Романтичен, топъл, слънчев, усмихнат като самата водеща, ненатрапчиво елегантен е нейният дом, имаме усещането, че сме се върнали в безметежните години на детството. Оказва се, че сме първите гости на Гала и Стефан. В този дом има много от Гала, от нейното фино разбиране за детайла, прецизността й и чувството й за красота, които са част и от успеха й като телевизионно лице.

Нанесли се в края на миналата година поради... суеверия. От 100 места казали на Гала, че не е хубаво да се влиза в ново жилище във високосна година като 2012 г. Пак защото й внушили, че когато влиза в нов дом, трябва да празнува в него, прекарали Коледа и Нова година тихо и кротко около камината вкъщи. Гала: „Много беше приятно, въпреки че все още нямаме доста неща, нужни за едно домакинство.“
Например кафемашина, столове за голямата маса, която дели кухненския кът от всекидневната (временно ползват столове на Кремена), липсва и спално бельо в любимия на Гала цвят на узряла вишна. Но тези дребни пропуски правят впечатление най-вече на Гала, която - обяснява ни Стефан - е „човек на детайла“.
Сигурно точно за това тя не приела нито Стефан, нито дизайнерът Алекс Ковачев, направил проекта за интериора на апартамента по нейни подробни указания и даже рисунки, да общуват лице в лице с майсторите. Искала да е сигурна, че идеите, които има в главата си, ще бъдат реализирани точно както си ги представя... до последния детайл. Генералната идея била да си направи дом в стил прованс. „Знам, че е за къща, а не за апартамент на седмия етаж, но пък създава толкова уют!“

Главната задача била да се постигне усещането за дом с история, в който се чувстваш спокойно и удобно. Внушението тръгва от специалните „проядени“ подови настилки в цвят натурален шоколад в кухненския кът, всекидневната и коридорите и по-мекия и нежен нюанс капучино на дюшеметата в спалнята и в детската стая. Продължава в нарочно състарените врати с месингови брави в цвят на мед с порцеланови ръкохватки. Минава през дървените ламперии в екрю, през напуканата мазилка в коридора, която майсторът правел само когато е сам, за да не му открадне някой рецептата за нея. Продължава и през тухлената стена в спалнята, през очарователно бъбривите осветителни тела с формата на метални цветя с нежни цветове и листенца, през стенните открити шкафове с меки, заоблени силуети и масичките с много чекмеджета - оказа се, че Гала не обича да й е разхвърляно. И завършва с детайлите: часовници в различни големини, с ангелчета в стаята на дъщеря й Мари, с махало или с извити метални орнаменти, декоративни гъски - комплимент към ловната страст на Стефан, свещи във формата на круша и ябълка, пищни букети от рози в декоративни вази. Розите между другото не били по настояване на Кремена, а на дизайнера на интериора Алекс. Той измислил и стената със семейни снимки над дивана във всекидневната - Гала с баща си, който вече не е между живите, с племенниците си, със Стефан, майка й и Мари в първия й учебен ден - частици от семейна история, които всеки носи в сърцето си. Затова пък пердетата от коприна в хола - игрива комбинация от пластове на райе във вишнево и екрю и на лалета, са идея на Кремена. Комбинацията постреснала Гала, но като видяла резултата, се успокоила - харесала я. Камината обаче си била чисто нейна идея. Пожелала си я още преди да започне ремонта. Искала в къщата й да гори огън точно както е на село. Обяснили й, че не може да стане, защото в жилището няма подходящ комин. „Но аз исках, исках и ето че стана.“ Стефан също бил твърдо за. Открили декоративна камина, която гори с биоетанол и си има своите плюсове - не дими, не отделя вредни изпарения и не се почиства.

Ето ни и в спалнята, едно наистина завършено бижу. С много специално легло, направено по проект на Гала. „Исках да е меко, да потъваш в него, тип бабино легло.“ И то наистина е такова. С огромен матрак, облечен в лен, наподобяващ класически дюшек, и с още един зад главите вместо дървена рамка. Тук пердетата пак са на лалета, но са от лен, за да си отиват с ленения матрак, с дантелените плетени на една кука покривка на леглото и калъфки на възглавници. Основният цвят в стаята, както и в целия апартамент е екрю - Гала не харесва бялото, с вишнев акцент в килима от вълна и коприна, в цветчетата по пердетата и в домашната роба на стопанката. „Още първата вечер ми беше много комфортно в новото легло, влюбих се в него“, разказва Гала. На Стефан обаче му било доста некомфортно. Не заради леглото. Просто му трябвала седмица, за да свикне с новия дом. Сега прекарват голяма част от вечерите си в спалнята. Гала - със сценария на „На кафе“ за следващия ден, Стефан - с компютъра, за да зарежда с информация сайта за електромобили, екоколи и хибриди elektromobili.bg, който започнал като любителски, но за година се превърнал в най-големия информационен сайт по темата. Е, представях си ги с малко по-други занимания в този интимен кът, но пък това е Гала, не съм и очаквала да сподели нещо по-лично. Затова пък споделя в прав текст: „Тъй като имаше доста коментари как някой ми плаща апартамента, искам да кажа, че такова нещо няма. Плащала съм си всичко. Единствено леглата - тук и в стаята на Мари, са ми подарък от „Матраци ТЕД“. В спалнята е вторият елемент, за който настоявала Кремена - тоалетката. „Аз тоалетка не ползвам и както виждаш, пред нея все още няма нищо за сядане“, обяснява Гала, но подозирам, че бързо ще открие ползите от тази чисто женска мебел.

Почти за всичко в апартамента Гала се доверила на български майстори. Банята и подовите настилки направила фирма „Волтурно“. Гардеробите, раклата в спалнята, мебелите в стаята на Мари, шкафовете й изработили в малката работилница на Ангел Димитров точно каквито ги искала. Осветителните тела обмисляла с друг роден майстор - Иван Казанджиев. Между другото в момента той продава в магазина си серия осветителни тела, наречена “Гала”, толкова се впечатлил от идеите й.
А тя продължава да обмисля какво още ще направи. На първо място е терасата в хола. Засега е облечена в дърво, над нея има платнена тента с красив метален обков. Предстои да се облагороди с масичка, столчета и фенери. „Исках да приобщя терасата към целия апартамент. Държа на нея, защото това е местенцето, където да се чувстваме като на двора.“
Апартаментът ме очарова, но оставам с впечатлението, че Стефан не е участвал в обмислянето на интериора. Той ме опроверга. Донякъде. Гала задължително споделяла с него идеите си. Звъняла му дори когато бил на лов. Обсъжданията протичали по следния начин. На нейното “да”, той първо казвал “не”. После сядали, спокойно обмисляли и... ставало, каквото тя си е наумила. Толкова била запалена, че не искал да й прекършва ентусиазма, въпреки че женските елементи в жилището му идват малко в повече. „Обаче пък аз обичам женските неща“, приключва разговора ни за апартамента Стефан с присъщото му свежо чувство за хумор.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР