Сабрина Париси:

Моите кучета са от класата на Картие, Ферари и Ролекс

Деяна Ангелова 02 December 2006

Сабрина Париси живее в Бевърли Хилс и развъжда породисти йоркширски териери. Кучетата й носят фамилията Dolce Sinfonia, цената им върви между 5000 и 50 000 долара.
Честта да имат такъв териер се пада само на VIP личности - музиканти, режисьори, актьори, продуценти. Сред най-популярните клиенти на Сабрина са Джанет Джексън, Анастейша, Брад Пит и Анджелина Джоли, Анди Гарсия и др. За да си купят от породистите кутрета, дори фаворитите от червения килим се редят на опашка в специален списък на чакащите. Сабрина Париси е с италиански произход. През декември ще дойде в България, за да представи книгата си „Паспортът на шампиона".

Как любовта ви към животните се превърна в бизнес?
Започна като хоби, но с течение на времето страстта ми към породисти йоркширски териери се оказа доста популярна. Има интерес от цял свят - Европа, САЩ, Латинска Америка, Канада, екзотични страни като Индонезия и Япония. Фактът, че живея в Бевърли Хилс, също ми помогна да се свържа с холивудските знаменитости. Започнаха да ме канят на благотворителни и светски събития, да ме наричат „животновъдката на звездите". Моите кучета добиха статут на лукс и престиж, какъвто имат Картие, Ферари, Ролекс и т.н. Говорят за тях в телевизионни шоупрограми и предавания. Една известна личност, която гостуваше в шоуто „Знаменитости" по VH1, дори каза: „Няколко неща са показателни за това дали си звезда в Бевърли Хилс и богатите квартали по света - да караш Ферари, да имаш чанта Прада и териер Dolce Sinfonia." Така че при целия блясък и слава, които ме заобикалят, с богатите и известни клиенти, които имам, ми бе нужно малко време, за да превърна хобито си в бизнес.

Колко териера имате в момента?
12 живеят в моето имение. Всъщност, имам отделна къща за гости, така че не е пренаселено и кучетата ми имат достатъчно простор. Познавам хора, които развъждат териери и имат по около 50. Докато при мен са между 10 и 15. Искам кучетата ми да получават много внимание и любов, а това не може да стане, ако са много. Отглеждането на породисти животни е като автомобилния бизнес. Форд правят стотици хиляди коли, а Ферари само няколко хиляди. Клиентът сам избира кое да купи.

Твърдите, че ги давате само на хора, които ще ги глезят така, както вие самата ги глезите. В какво точно се изразява това „глезене"?
Държа се с тях като с VIP персони. Купувам им само най-добрата храна, много играчки, позволявам им да общуват със семейството ми и приятелите ми. Един от асистентите ми се грижи непрекъснато да имат прясно месо, прави им супи, оризови ястия и, естествено, всяка неделя ядат спагети. За да имат здрави зъби, им давам и най-добрата суха храна. Всеки път, когато ходя на пазар или на светско събитие в Холивуд, взимам по едно-две с мен. Моите Dolce Sinfonia се отглеждат с цел имидж, реклама, лукс, затова обожават да са в светлината на прожекторите.

Каква е годишната им издръжка?
Те са малки кучета, така че самото им отглеждане не е скъпо. В интерес на истината, най-скъпо излиза ходенето при ветеринарен лекар. На всеки шест месеца ги водя, за да им почистят зъбите, както и за кръвни тестове. Най-много разходи има, ако някое от тях се нарани. Тогава оставям хиляди долари при ветеринаря. Ще ви дам пример с едно от моите кучета - Мили. Бях я оставила в ранчо в Северна Калифорния, докато пътувах из Европа. Когато се прибрах и си я взех обратно, забелязах, че не може да се храни и разбрах, че й е счупена челюстта. Тя по принцип не можеше да ражда повече кученца и един от ветеринарите ми каза, че трябва да я приспя. Обичах това куче, защото беше част от семейството ми. Затова я подложих на три операции, като последната трая близо три часа и трябваше да платя стотици долари.

Лично одобрявате хората, на които да продадете куче. Защо избрахте Брад Пит и Анджелина Джоли?
Те обичат животните и нямах никакво колебание. Винаги се срещам с клиентите, разпитвам ги за много неща, искам да съм сигурна, че ще полагат големи грижи за териерите ми.

А бихте ли одобрили Парис Хилтън?
Трябва ли наистина да отговарям на този въпрос? Аз искам хората да приемат кучетата ми като живи същества, а не като ексесоари. Парис изглежда прекалено заета. С нея сме говорили няколко пъти. Ще видим в бъдеще какво ще стане.

Имате собствена колекция от дрехи и бижута Dolce Sinfonia. Търсят ли се?
Модната ми линия Dolce Sinfonia включва бижута, статуетки, рокли, мини-карети, дори сватбени тоалети. Интересът към тях е голям. Те обаче са бутикови, а не конфекция. Подобно на концепцията с Ферари, предпочитам да са малко, но скъпи и търсени.

Dolce Sinfonia е символ на лукс. Вие самата обичате ли лукса?
Определено. Аз живея в лукс и ако трябва да бъдем честни - повечето хора искат такъв живот. Родена съм в богато семейство, обичам да пътувам, да карам ски в скъпи курорти. Луксът ти позволява да правиш нещата, които искаш.

Колко хора има в листа за чакащи да купят от вашите йоркширски териери?
Много. Причината да има списък с чакащи е, че отглеждам малко количество - обикновено само по няколко годишно. Да имаш мой териер е нещо ексклузивно. Говорим за уникална ДНК все пак.

Случайност или добре обмислен план е попадането ви във висшето общество?
Аз съм израснала във висшето общество. Звездите не са чак толкова различни от обикновените хора. Просто имат повече слава и пари, живеят в общество от подобни на тях. Понякога виждам хора, които не са толкова мили, колкото бих искала да бъдат, но имат пари. А парите са сила, тя ти позволява да станеш част от висшето общество, без значение какъв е характерът ти.

Ходили сте на „Оскарите" заедно с териерите си. Имаха ли те запазено място в Кодак Тиатър?
Ходих с шампиона ми Моцарт. Той беше облечен в смокинг и с фантастична диамантена огърлица за стотици долари. Да, бях запазила цял ред за него и неговите известни приятели (хора, естествено). Управата на Кодак Тиатър нямаше да e много доволна, ако бях поканила и други кучета. Моцарт всъщност е първото куче, на което му е било позволено да влезе в Кодак Тиатър. Не са допуснали нито Рин Тин Тин, нито Ласи или Мики Маус.

Защо решихте да дойдете в България за промоцията на книгата си?
Винаги съм смялата, че в корените ми има нещо българско. Може би моята прабаба. Казвали са ми, че е дошла от Източна Европа, така че може би ще трябва да проуча този въпрос. Когато бях малка, единствена от семейството ми обичах да ям фета сирене. Майка ми казваше - сигурно си от Източна Европа, защото италианците не ядат фета, а пармeзан. Преди няколко години имах удоволствието да наградя един забележителен български певец в Холивуд. Казва се Красимир и бях очарована от таланта и музиката му. Благодарение на него и няколко български приятели (Ирена Александрова, Дейзи Ланг) започнах да ценя българската култура и музика. Така че, сигурно ми е било писано да представя книгата си в България.

А имате ли клиенти от България?
Да, имах заявки от няколко богати българи. В момента водя преговори с няколко клиенти от вашата страна.

Разбрахме, че щели да ви строят паметник, разкажете малко повече за тази история.
Това ме кара да се смея. Има един известен скулптор от Чикаго - Рей Колбърт, който един ден ми се обади и поиска да направи статуя на момиче с малки йоркширски териери, като аз да съм моделът. Помислих, че е някаква шега. В италианския ми мозък веднага изникна статуята на Гарибалди със своя меч, която се намира точно по средата на родния ми град. И започнах да се смея, защото си представих, че аз няма да държа меч, а малко кученце с шапка на главата. Доколкото знам, статуята ще бъда изложена в центъра на град Сейнт Чарлс, близо до Чикаго.

Приемате ли се като голяма звезда?
Чувствам се звезда, да. В Холивуд повечето са филмови звезди, а аз съм една от малкото, които нямат нищо общо с киното. Споменават името ми като „нов стил знаменитост" или „новата концепция за дива". Това донякъде е смешно.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР