Росен Петров

"сивият кардинал" на голямото шоу

Ваня Шекерова 31 August 2006

Росен Петров се вкара в нова роля - креативен продуцент на риалити шоуто Сървайвър. Това не го освобождава от функцията на главен сценарист на Шоуто на Слави, т.е. на човека, който дърпа конците зад кадър.
 
Повечето хора предполагат, че "слага" поне 80% от думите в устата на водещия. И тъй като те са остри, неудобни, понякога груби дори, Росен Петров дължи мрачния си имидж повече на тях. А може би и на външността си - мургав, с фигура на борец в средна категория, непроницаемо тъмноок, гологлав и докаран задължително в черно. Въпреки оправданието "черните ни дрехи крият от вас колко са бели душите ни", тъмните краски прескачат в оценките за творчеството му, за цялостното му поведение и влияние върху шоуто и аудиторията.

Във форумите, в които влязох, за Росен пишеха или лошо, или нищо. И без да го обвиняват конкретно, анонимни му приписваха всички смъртни грехове. Затова и разговорът ни с Росен Петров тръгна в посока, в която той трябваше да се отбранява или оправдава - както искате го тълкувайте. Макар че самата аз високо ценя острото му перо, чувството му за хумор и солидното му образование, подплатено с широки и задълбочени интереси към историята.

Росене, какво освен малки дечица обядва днес?
Ризото и сирене в стола на БиТиВи и две филийки черен хляб, защото напоследък качих малко и се опитвам да отслабна.

Това ли ти е единственият кусур, че си качил тегло?
Ако имам някаква слабост, то е, че съм много активно спортно настроен. Може би от баща ми, който е футболист и вицешампион по бокс, майка ми е тренирала лека атлетика. А може би и като реакция на стреса, който изживях, преминавайки от класическата гимназия в школата в Симеоново. От учене на седем езика, древна история и култура изведнъж попаднах в среда на шампиони по карате, бокс, джудо. Тогава започнах да тренирам здраво, да следя какво ям и т.н. Пролетно време - повече протеини и белтъчини, за да се изчиствам. Това си е тема, която ще разберат хора като Киро Скалата. Той мe е бъзикал: "Ти си най-умен от тези, дето вдигат, ти си нашето алиби."

Кога ти остава време да вдигаш, имам чувството, че вие тук само работите...
В Хъшове ни беше много по-натоварено чисто психически, макар че излъчвахме само веднъж седмично. Сега, макар че сe занимаваме с колегите и с Шоуто, и с Файв старс, и с Вот на доверие, и със Сървайвър вече, някак си съм свикнал. Работя и по още няколко проекта, но успявам.

Как го правиш, ето наесен или по-късно поемате и Поп айдъл?
Зорът е за една-две седмици, докато се наместят нещата. Всякаква работа зависи от един човек, който я върши. Дали ще си мениджър на Кока Кола, на Лека нощ, деца или на нещо друго, няма значение. На нас Слави ни дава пример. Като възрожденски учител харесва някаква книга и после я купува и я раздава на всички от продуцентския екип. Последната е "Мениджмънтът като дзен будизъм", един поглед към всякакъв бизнес през очите на самурая. Според тази книга в основата на всяка работа стои един човек.

Как виждаш Сървайвър в сравнение с Биг Брадър?
Гледаме на Нова телевизия като на благороден конкурент на БиТиВи, а и на СИА като на колеги, в момента дори работим заедно върху една реклама. От противопоставянето на телевизиите печелят зрителите. Колкото до Сървайвър и Биг Брадър, двата формата според мен са несравними като мащаби и послание. Биг Брадър се развиваше досега на празно поле като реалити шоу. Но в Англия и САЩ Сървайвър е несравнимо по-популярен. Ще е нещо с мащабите на холивудска продукция, в която се говори на български. И българите, които са били лишени от докосването до Новия свят, ще влязат в него. За испанци, французи, англичани това не е екзотика - прадедите им са били свързани с тази част от историята на човечеството. Но когато Христофор Колумб е стъпвал на Доминикана, Паисий Хилендарски още не е бил роден, най-много някой майстор да е шил първата аба по нашите земи.

Ти би ли се кандидатирал за участие в Сървайвър и защо?
Да, прииска ми се, като отидох на острова. Шоуто до такава степен е лишено от възможност за манипулации, развитието на играта толкова много зависи от самите участници, че човек наистина може да разбере какви са му реалните възможности. А аз също бих опитал.

Попадал ли си на място или в ситуация, в която е трябвало да оцеляваш в буквалния смисъл на думата?
Не, бил съм само в казармата. (смее се)

Добре, кое ще е най-трудно за участниците там, на самотния остров?
За мен беше най-трудно да свикна с климата. При 80% влажност моята амбиция да спортувам не ми се отрази добре. Опитвах се да тичам всеки ден и като се върнах тук, тичането ми се видя песен. Сега разбрах защо на световните финали на 100 м винаги има представител на Доминикана и защо животът по тези места минава под мотото "маняна".

Колко хора ще са в екипа на Сървайвър и заради него ли няма да имате турне?
30 души общо сценаристи от шоуто заедно с хората от БиТиВи. А турне правим през две години, за да се създадат нови песни. Тази година не сме планирали, така че част от екипа ще може да участва в създаването на Сървайвър...

А ти как виждаш развитието си по-нататък? Някъде срещнах мрачни прогнози - че ще пишеш само пасквили, воден от необяснима лична омраза към разни хора...
Имам един характерен стил на писане, който е доста - как да кажа - може би твърд. И не му викам пасквили, а памфлети. Не мога да се отуча от навика да ми пука. Към хора нямам предразсъдъци, честно. Даже и към такъв странен субект като Волен Сидеров.

Скоро прочетох в някакъв вестник нещо от сорта "народът копнее да чуе нещо, което не е написано от Росен Петров", цитирам по памет.
Не знам - това е нереално, може би ме надценяват по някакъв начин. Чак пък такова мнение да формирам... В шоуто обикновено се говорят неща, които всеки вкъщи си ги говори. Имаме предимството със Слави и сценаристите да сме на един акъл. От целия екип Дългия е с най-активна гражданска позиция. Обикновено има едно обаждане към 12 часа, когато той вече е гледал новините и нещо му е направило впечатление. Той е разтревожен и нервиран от начина, по който Хизбула е спечелила изборите в Палестина например. И говори с апломб, все едно, че е роден в Бейрут или някъде там. Звучи леко смехотворно, ама си е така. Мисля, че това ни е полза. Имали сме случаи като този, когато цигани бяха убили един бивш полицай във Видин преди Коледа. Слави се обади и тогава - беше финал на актьорския конкурс - аз се опитвах да го убедя, че няма къде да вместим толкова мрачна тема. Той обаче се държеше така, сякаш загиналият му е много близък. Не ни позволи да изпуснем случая, ние го написахме, той го каза и се получи... Обикновено аз съм песимистично настроен, той - оптимист за всичко.

Да ти кажа, за медиците в Либия беше ми изпил мозъка, като ги осъдиха на смърт. Непрекъснато ми пилеше да направим нещо, та да направим. А бяхме правили какво ли не. И изведнъж по време на една вечеря ми просветна - видяхме се със Стоичков, който ни покани на бенефисния си мач в Барселона. И тогава предложих Слави да пее с една фланелка с надпис "Свобода за българските медици в Либия". Това са неща, в които трябва да вярваш. Ние не ги познаваме тези хора, но ни пука за тях, това е тотална несправедливост. И трябва да се извика: "Така не може!"

Колко от това, което играят актьорите, е по сценарий на Росен Петров?
Това е илюзия. Няма такъв процент. Огромната част от сценария се създава от хора, които въобще не са популярни. Теньо Гогов, Филип, Петър, Сашо Вълчев - не си ги чувала, ама те са на барикадата всеки ден.

Ти доброто или лошото ченге играеш в Шоуто?
Все са ми казвали, че изглеждам добродушно, което едва ли е вярно. Не зная защо пишат, че съм лошото и злият гений на предаването. И в полицията, в тази прословута конфигурация, където единият натиска, а другият е добър, аз винаги съм бил добрият. Вода ще донеса, ще успокоя, "остави го, той е такъв", ще разбирам, ще съчувствам... Това е похват, който го има навсякъде в практиката, дори в бизнеса работи.

Значи потвърждаваш, че Слави е тоталитарен лидер, както преди време си казвал?
Тоталитарен е човек, който взема цялата власт. В България по друг начин не може да се свърши работа, освен чрез тоталитарно управление на фирми и ресурси. Иди да видиш отзад в съблекалнята колко най-различни глоби има разлепени по стените. От Слави или от Диана Младенова, изпълнителния продуцент. Един от диваните, които използваме в шоуто, стои зад декора. И непрекъснато някой спи на него. А той се мачка и се деформира. Затова сега на него стои една огромна табела, че който бъде хванат да го използва, глоба. Предполагам, че в шоуто на Джей Лено няма нужда от надпис "Не спете по диваните!". Или на Харолд Шмидт в Германия. Но в България за всяко нещо трябва да се обяснява. Откъм манталитет сме много зле. Нито сме германци, нито американци.

Росене, кажи какъв е този прийом, с който успявате да накарате хората, които напускат шоуто, да не отронват и една лоша дума за вас със Слави?
Малко хора познават Слави, той е далеч по-свестен от начина, по който изглежда. Изключително широко скроен, аз не съм такъв, да преживявам като него. Всички, които напускат шоуто, го правят добронамерено, искат да се развиват в някаква друга посока от шоуто. И запазваме много добри отношения. Слави е готов винаги да подаде ръка, да помогне. Най се радвам, че с Камен си оправиха отношенията, след два дни ще обявим официално, че той ще е водещ на Сървайвър.

Докъде я докарахте с жълтата преса? Едно дело срещу някой си от Пловдив спечелихте, още едно срещу някакви си от София също. Но и ответниците по дело, заведено от вас, го спечелиха и вие плащахте някакви глоби...
В тази ситуация с жълтата преса се случи нещо много странно за самия мен. Явор Дачков се яви да свидетелства срещу Слави, че бил казал, че жълтата преса е утайка на обществото. И понеже Слави не отрича да го е казал, го осъдиха. Явор Дачков, представяш ли си, се яви и заяви, че ненавижда жълтата преса, но още повече ненавижда Слави. Няма логика в това, разбираш ли! Мога да си обясня за какво ни се сърди, но нито той, нито зомбираните около Иван Костов имат нещо общо с жълтата преса като манталитет. Не мога да си обясня как умен човек като Дачков се държа по този начин.

Аз съм си мислила, че вие предизвиквате злобата на жълтата преса с това, че се държите затворено и надменно. От вашата крепост, наречена Шоуто на Слави, не прокапва и думица за личен живот, за човешки слабости. Пък и вие сте хора, нали?
В България няма истинска жълта преса. Донякъде "Нощен труд" отговаря на критериите. Да не кажа, че с таблоидния си формат всички вестници могат да бъдат наречени жълти. Ако щеш и нашето шоу според обектите на своите шеги и закачки може да бъде оприличено на някакъв вестник като „Сън" например. Но проблемът е в друго - ако "Билд" напише нещо за някого, този някой може да отиде в офиса на изданието и да заяви пред адвокатите му, че завежда дело за клевета, обида и каквото си иска още.

Това, което е в България обаче, никъде другаде не съществува. 60% от изданията никъде не фигурират като юридически лица. За да караш такси, се искат 49 документа. За да издаваш вестник, няма никакъв регистрационен или какъвто и да било друг режим. Големи тиражи, „чисти" пари! А вестникът е оръжие повече от пистолет. Един от собствениците на такива издания, някакъв си Алекс, твърди, че наистина издава този вестник, но конкретните броеве, в които е омаскарен Слави, били менте, друг ги е издал. За да го скара със Слави. Безумно твърдение, но от юридическа гледна точка доста издържано...

Стана май много политическо това интервю...
Ама помисли си наистина, ако имаш автомобил, ти го регистрираш, но ако издаваш вестник, може да не фигурираш в никакви регистри. И кой го разпространява, не се знае...

Спри, човече, кажи ми как минава един твой ден, нали говорим като за ЕВА, по-светски уж...
Сутрин около 9,30 ставам, пия кафе, ходя на фитнес. След това - на работа... Лягам много късно, около 3-4 часа. Чета военна история. Тя ми е хоби. Мога да твърдя, че имам големи знания там, мога да говоря с часове. Чакай да ти разкажа интересна история с писател. Лий Чайлд ни покани със Слави на презентацията на книгата си, Слави нали му е герой. Вдигаме се ние, отиваме. На презентацията са поканени много тежки личности, едни вълнени костюми, една атмосфера. Идва жена с претенции за образована особа и казва: "А, май съм била на едно ваше балканско море". И ние викаме на кое море - Турция, Гърция...

Мисли тя, мисли, и си личи някаква начетеност и изведнъж: "Сетих се къде се намира България, вие сте точно до Швеция". Оказа се, че е бъркала през цялото време Балканите с Прибалтика. И вика: "При вас сега е много студено", а Слави вика: "Да, има сняг". И тази жена има къща в Брайтън или някъде там. Та какво от това, че ние толкова много знаем и за Кромуел, и кога е построен английският парламент. Те може и да бъркат Балканите с Балтийските страни, но там системата на работа е перфектна - сценаристът не трябва да разбира от договори, от наказателен кодекс, водещият не трябва да е и певец, и главен преговарящ, и мениджър...

А кажи сега кой е по-умен и по-интелигентен - ние или те?
Ние сме интелигентни за всичко друго, само не за това как да ни върви работата.

Хайде стига си говорил за работа, кажи ми сам ли живееш, за да нахраним жълтата преса с нещо истинско!
Не. Имам си приятелка. Много красива, обективно една от най - красивите и сексапилни жени, които въобще някога съм виждал. Но най-голямото й качество е, че ме разбира и подкрепя. Мога да ти говоря с часове, но това си е моето интимно пространство. Там сме само аз и тя.

От този номер - живея с приятелка - в Шоуто май отдавна няма размножителен процес...
Защо, Евгени има три деца, Годжи има две, Ивайло Вълчев също, повечето от сценаристите са женени...

Да, но сингъл-версията изглежда по-разпространена и заразна.
Аз мисля, че вече ми е време и съм склонен да стана баща. Даже работя по въпроса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР