Адел

Гласът на разбитите сърца

Ирина Иванова 02 January 2012

Гласът на разбитите сърца

Адел има два албума зад гърба си – „19” и „21” (наречени на възрастта, на която е, когато ги издава). И двата са няколко пъти платинени във Великобритания и Америка, и за двата тя е носителка на най-престижните музикални награди - Brit и Грами. А тоталният й хит Someone Like You измести от първите места в чартовете дори константни величини като „Бийтълс“. Според анализаторите Адел е спасителката на музикалната индустрия, защото тъкмо нейните сингли раздвижиха пазара. Броят на английския Vogue с Адел на корицата е един от най-продаваните в историята на списанието. Въпреки че самата тя никога не е била част от индустрията, наречена Vogue.




Адел, която ти къса сърцето с гласа си, е на 23 години, но изглежда на 33 – с поне 20 килограма над нормата за звезда от нейната класа и на нейната възраст, с прическа ала степфордска съпруга от 50-те, тежък грим и жилетчици в същия стил и понякога дори с перли. Когато я питат за странния й стайлинг и защо не се поучи от Лейди Гага, Адел отговаря: „Харесвам ботушите на Лейди Гага много, но моята музика трудно се съчетава с подобни аксесоари. Аз правя музика за ушите, не за очите. Обаче ако трябва да стана рекламно лице на нещо, за да погледнат сериозно на мен, съм решила какво ще е то – пълномаслена Кока-кола!“
Мрази да говори за теглото си. В живота й има достатъчно драми, че да добавя и нови, особено пък свързани с килограмите й. „Да, знам, във форумите много ме плюят заради това, че не отговарям на представите им за звезда. Обаче не обичам да ходя на фитнес. Обичам вкусна храна и хубави вина. Пък и дори да имах супертяло, не мисля, че бих тръгнала да показвам циците и задника си. Докато теглото ми не пречи на здравето или на любовния ми живот, няма да се занимавам с него. Нито една от приятелките ми не е обсебена от мисли за теглото си. По-скоро момчетата от компанията ни са тези, които казват: „О, няма да ям паста!“ И то момчета, които не са гей. Пък и повечето хора, които пишат във форумите, са си от моето поколение, а ние сме хейтъри. И според самата мен е опияняващ фактът, че мога анонимно да напиша за някого: „Умри, прасе такова!“ Правила съм го.“
Адел е израснала без баща. Баща й, Марк Евънс, алкохолик по професия, напуска нея и майка й, когато Адел е на 3 години. Когато дъщеря му става известна обаче, той продава историята си на британския таблоид Sun, като казва колко много съжалява, че я е оставил, и колко виновен се чувства. Адел побеснява: „Никога не съм познавала баща си и той няма никакво скапано право да говори за мен!“ Тя и до днес твърди, че поради малката разлика във възрастта – няма и 18 години - с майка й са повече приятелки и все още съквартирантки.
Певицата изпълнява песни „по действителни случаи“ и всички герои в тях са реални. Затова й е много трудно да ги пее, пък и повечето са тъжни. „Когато бях малка, майка ми ме хранеше и поеше с песни за разбити сърца и нещастни любови, на които можеше на воля да си поплаче. Затова и до днес обичам такива песни.“
След световния успех на албума си „19“ Адел дълго време не може да напише нищо. Тя не пише за кеф, нито пък само защото някой е инвестирал много пари и време в нея. „Нещо трябва да се случи“ – казва Адел.
И се случва – среща първото си сериозно гадже, с което изкарват няколко бурни месеца заедно, а когато се разделят, тя пише 10 песни за 5 седмици. Това е албумът й „21“.
„Все още обичам това момче. Ето, дори извадих албум от него. На практика аз го използвах повече, отколкото той мен. Той харесва албума. Когато пуснат някоя песен от него по радиото, и той си казва: „Ето, това е за мен.“ А аз му казвам: „Не, това е песен за съсипаното ми сърце, глупако!“ Но той ме накара да порасна и благодарение на него съм това, което съм.”
Въпреки че пее от 14-годишна, Адел все още не може да се справи с мощната си сценична треска. „Ужасно се страхувам от публиката. На едно шоу в Амстердам бях толкова нервна, че избягах през аварийния изход, друг път пък повръщах зад сцената.“
Дали заради непрекъснатия стрес, или защото отново „нещо трябва да се случи“, наскоро Адел отмени внезапно всичките си ангажименти и публикува в блога си снимка, на която държи бележка с надпис „Много съжалявам!“. Обяснението е, че го е направила заради внезапна и пълна загуба на гласа вследствие на кръвоизлив в областта на гласните струни. И в момента милиони „хейтъри“ стискат палци на Адел и се молят за нея.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР