За едно добро

Клубът на благодетелите

Милена Попова 26 October 2016

Гранд Хотел София

Снимка: Елена Ненкова

Всичко започна с една малка розова панделка. Често съм я носила, забодена на ревера, посещавайки събития, свързани с рака на гърдата. За първи път розовата панделка придоби огромно значение за мен, защото болестта докосна съпругата на наш колега, докосна други мои приятели. И защото с колегите от списание ЕВА решихме да участваме в кампанията, свързана с борбата срещу рака на гърдата не като гости, а като домакини, да се ангажираме за първи път с личните си усилия, със събиране на средства, с кауза. Звучи като клише, наистина, но когато тази кауза е твоята кауза, а не каузата на някой друг, на друга организация, на друга институция, нещата са съвсем различни.

Отдавна сме се убедили, че болестта се побеждава само с любов и с добра синергия. А силата на любовта и добрината се появява, когато се обединят усилията на много добри хора. И ето така, с месец усилена работа и подготовка, успяхме да съберем в нашия „клуб на благодетелите“ 150 души - топмениджъри, собственици на компании – лидери, артисти и музиканти, журналисти, писатели и бранд мениджъри на световноизвестни марки - все хора, откликнали с готовност и сърце на нашата кауза. Заедно с тях обединихме усилията си и започнахме да събираме средства за модерна диагностична апаратура за Общинската онкологична болница (Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания). Поканихме ги в една от подготвените за празник зали на Гранд Хотел София в петъчната вечер на 21 октомври на елегантна вечеря, подслаждана от омайния глас на Белослава - лицето на каузата ни, Орлин Павлов и Графа, квартет ЕВА, с техните акапелни изпълнения на красив фолклор и Християна Лоизу, кристалния глас на младото поколение певци. Великолепното меню, съставено от Шеф Жоро Иванов, скритото съкровище на Гранд хотела и Шеф на ресторант Shades of Red, беше истинска наслада за сетивата. Шампанското и прекрасните вина в дует с предястията и основното ястие бяха дарени от Winebox, една малка компания с голямо място на пазара на изискани вина, а храната беше доставена от Мetro България с присъщата им точност и прецизен подбор на най-доброто.

Преди да посегнат към чашата шампанско, гостите посягаха към малките розови панделки, които символизират обединените усилия на хора от цял свят в борбата с рака на гърдата. В залата, напоена с розова светлина, с розови рози и изложба на пейзажи и артефакти в розово, синергията на различни силни личности, обединената воля за едно по-добро бъдеще на всеки един от нас, аурата на доброжелателност и готовност за благотворителност беше абсолютно осезаема. Събраните средства на тази вечеря са 22 000 лева. Ще обявим точната сума в края на този месец. Диагностичната апаратура, която ще закупим с нея, ще облекчи тези, които правят редовни профилактични прегледи, и ще помогне на мнозина, които трябва да се изследват за рак на гърдата, рак на шийката на матката и на простатата при мъжете. От името на своите пациенти ръководството на Общинската онкологична болница благодари на всички благодетели.

„Ние не участваме в тази кампания, за да се види нашето лого на рекламните материали, каза в речта си Илиана Захариева, директор корпоративни комуникации на Мобилтел, един от големите спонсори на събитието. – А защото сме убедени, че ако това лого, образно казано, спаси дори един човешки живот, си струва да бъдем част от кампанията.“ Преди нея Петя Славова, председател на Надзорния съвет на Инвестбанк - банката, генерален спонсор на събитието, докосна сърцата на всички присъстващи с емоционално слово за мотивите, накарали я да даде рамо и подкрепа на каузата. „Болестта е лечима, важно е да говорим и да правим нещо реално за редовните профилактични прегледи“ - каза в словото си и Йорданка Фандъкова, патрон на каузата на списание ЕVA. „Със събраните средства днес ще направим нещо реално, нещо полезно, нещо добро“ - допълни тя.

Списание EVA благодари от сърце на прекрасните си приятели и партньори, с които работихме заедно за едно добро дело. Към компаниите, които споменахме, да добавим благодарности и към RIUPravets Resort, към козметичната компания Estee Lauder – България, за розовото вълшебство, в което ни потопиха за часове, към двете компании – Boehringer Ingelheim (Бьорингер Ингелхайм) и Ревита.

Списание EVA благодари и на всички, подкрепили каузата ни с дарения, с присъствие, с помощ, с музика, с песен, с любов, със сърце. Сред най-щедрите дарители са Боряна Радева, мениджър на Евромаркет Груп, Елза Радкова, търговски директор на „Дюни“, Албена Александрова, собственик на магазини All URe... Някои от поканените на вечерята не успяха да дойдат, но застанаха зад каузата. Сред тях са зам. председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която от своя профил във фейсбук призова всички да подкрепят инициативата на списание EVA, омбудсманът Мая Манолова, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев... Капка по капка добро - океан от любов става!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР