Майкъл Дъглас: Свърши ли кармичното възмездие?

Преди месец актьорът навърши 70 години. И сигурно си е пожелал да не се повтаря това, през което мина от 2010-а насам

Деяна Ангелова 04 November 2014

На 25 септември Майкъл Дъглас навърши 70 години. Но най-големият подарък за рождения си ден получи няколко седмици по-рано. И това бе новината, че присъдата на сина му Камерън е намалена с една година. Ще трябва да почака до март 2017, за да прегърне детето си като свободен човек, но за Майкъл Дъглас това е голяма победа. Той води тежка битка със системата, за да защити правата на сина си

През 2010-а 32-годишният му тогава син Камерън влиза в затвора за притежание и търговия с наркотици. Той е дете от първия брак на Майкъл с Диандра. Присъдата е за пет години. „Аз съм виновен, бях лош баща. Но ако не е в затвора, ще свърши мъртъв – или от свръхдоза, или някой ще го убие. Не е изтрезнявал от 13-годишен. Затворът му дава шанс да започне нов живот и той го знае“, каза тогава Майкъл Дъглас. Проблемът бе, че Камерън не прие нещата по този начин.

През 2011-а присъдата му е удължена с още четири години за притежание на наркотици в затвора. През 2012-а кракът и пръстите му са счупени от съкилийник, защото го нарочват за доносник. След това кръвните му проби за наркотици се оказват положителни и е пратен в строг тъмничен затвор, където са забранени свижданията.

Близо година властите не позволяват на актьора да види сина си. Майкъл Дъглас започва кампания, с която иска да го извади от там. „В началото бях разочарован от него, сега съм разочарован от системата. Камерън е осъден на 9 години, най-дългата присъда, издавана за престъпление, което не е свързано с насилие“, това бе част от емоционалната реч, която Майкъл изнесе на наградите „Еми“ в началото на 2013-а. Вместо благодарности за статуетката, той трогна присъстващите с историята на сина си, за когото затворът не се оказа шанс за ново начало, а водовъртеж към дъното. Актьорът пусна петиция за преместването му в обикновен затвор, която бе подкрепена от много негови колеги и публични личности. И това в крайна сметка се случи.

Дълго време не можех да се оплача от нищо в живота си. Всичко беше прекрасно. Явно беше дошло време за кармично възмездие.
Неслучайно Майкъл Дъглас вини себе си за проблемите на Камерън. Той не е до него в тийнейджърските години. След развода с Диандра го изоставя и не успява да влезе пълноценно в ролята на баща. Най-лошото е, че именно по този начин е постъпил и Кърк Дъглас с него. Майкъл е на 6, когато родителите му се развеждат и вижда баща си само по празниците. Когато решава да стане актьор, дълго време Кърк отказва да му даде рамо. След това пък години наред се бори с етикета „синът на Кърк Дъглас“, докато накрая успява да излезе от сянката му и да се наложи като актьор във „Фатално привличане“, „Уолстрийт“, „Войната на семейство Роуз“ и „Първичен инстинкт“.

Майкъл Дъглас вече е простил на баща си, но дали Камерън ще му прости за времето, в което не е бил до него? Това ще се разбере след три години, когато двамата се видят без решетки помежду им. Майкъл доказа, че не е изоставил сина си. А не му беше лесно, защото междувременно водеше битки и на други фронтове.

В годината, в която Камерън влиза в затвора, Дъглас се притеснява не само за него. Той чува една от най-страшните диагнози – рак на гърлото четвърта степен. Пета няма. Шансът да оцелее е минимален. Твърди се, че именно стресът покрай Камерън е една от причините за появата на рака.

„Знаех, че нещо не е наред. Гърлото ме болеше, мислех, че е инфекция. Ходих при няколко лекари и всички ми предписваха антибиотици, а болката си оставаше. Девет месеца по-късно ми препоръчаха лекар в Монреал. Щом погледна в гърлото ми, каза: „Трябва биопсия“. В основата на езика ми имаше тумор с размера на орех и нито един лекар преди това не го бе видял. Дълго време не можех да се оплача от нищо в живота си. Всичко беше прекрасно. Явно бе дошло време за кармично възмездие. И подобно на войниците аз се приготвих за битка“, казва Дъглас.

Следва 8-седмичен курс на химиотерапия, вследствие на който сваля над 20 кг. През януари 2011 г. той чува щастливата новина – няма и следа от рака. Шансът да се завърне е 5%. Но не било писано кармичното възмездие да приключи дотук, защото пет месеца по-късно Катрин Зита-Джоунс влиза в психиатрична клиника с тежка форма на биполярно разстройство. Стресът покрай заболяването на Майкъл е причина за маниакалната депресия, в която изпада съпругата му.

„Когато поставиха диагнозата на Майкъл, си помислих, че ще трябва да ме събират от пода. Знам, че се случва на много хора, но е трудно да приемеш, че се случва на теб“, казва актрисата. Тя ще влиза още няколко пъти в клиники за лечение, и досега потиска депресията с лекарства и терапии. Този път е ред на Майкъл Дъглас да бъде до нея. Двамата имат дългогодишен брак, който за първи път е поставен на сериозно изпитание. През 2013-а по желание на Катрин те се разделят. Но актьорът полага много усилия, за да я спечели отново. В крайна сметка успява – двамата дадоха втори шанс на брака си.

Сега, на 70-годишния си юбилей, Майкъл Дъглас има повод да е благодарен. Не на съдбата, а на себе си, защото през последните четири години намери сили да проведе някои от най-тежките битки в живота на човек. И да ги спечели. Битката за сина си, за жена си и за живота си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР