С чисто съзнание

Иновативни и революционни практики в производството на мебели и декорация

Калина Константинова 04 January 2024

Екологичните проблеми, породени от акумулация на отпадъци от всякакъв характер, изглеждат неизбежни, но има и компании, които активно търсят решения как да подобрят ситуацията. Най-голямото френско изложение за обзавеждане Maison et Objet награди три от тях за техните иновативни и революционни практики в производството на мебели и декорация.

Komut- мебели на метър

Компанията е създадена от предприемачите Филип Тисо и Ю Тинг Чию, след като разбират, че във Франция се изхвърлят всяка година повече от 1,2 милиона тона стари мебели, като 70% от тях са вносни. В същото време хората продължават да купуват нови мебели.

За да се преосмисли тази свръхконсумация, водеща до истинско екологично бедствие, Komut фокусира усилията си върху разработването на устойчиви продукти и производствени процеси, базирани изключително на рециклирани материали. Компанията създава мебели с помощта на „лакоми“ роботи и технология за 3D печат, които опростяват производствения процес и на практика премахват отпадъците. Иновативната техника консумира само необходимия за производството материал. В края на живота си така създадените мебели са напълно рециклируеми и  безпроблемно могат да  се превърнат в нови творения.

Komut произвеждат само при поръчка. Колекцията A4 е вдъхновена от факта, че за производството на един лист хартия във формат A4 се използва приблизително 4,5 г. въглероден диоксид. Но за това пък в производството на ниската масичка 5542 от колекцията е спестено количество въглероден диоксид, нужно за 5542 листа хартия.
Колекцията Kilometres е създадена от огънато и срязано руло рециклирана материя, при което  получавате 1,7 км лежанка; 0,9 км фотьойл, 0,7 км ниско столче…

Ostrea - от дъното на океана

Ostrea е създадена, след като Танги Блевен разбира какво огромно количество черупки на миди и стриди всяка година се изхвърлят във Франция – около 250 000 тона. Те се заравят, изхвърлят се обратно във водата или се унищожават, но за сметка на значителна екологична и икономическа цена за общността.

Така с няколко приятели от детските си години Танги  решава да проучи възможностите за рециклиране на тези черупки и за създаването на нов материал. След близо две години проби и разработки е основана компанията Ostrea и вече готовият продукт е представен за първи път на Седмицата на дизайна в Париж.

Забелязан е мигновено. И това не е случайно. Несъмнено има с какво да привлече вниманието – наподобява мрамор, изключително устойчив е на надраскване и замърсяване. От него могат да се правят плотове, плочки, мебели… Разбира се, рециклируем е и с нисък въглероден отпечатък.

Repulp Design- с аромат на портокал

Repulp Design е млада компания, която използва корите на цитрусови плодове като ресурс. Създадена е от Виктория Лиевр и Люк Фишър. Идеята хрумва на Виктория по време на работата ѝ в бар за сокове, когато открива какви количества портокалови кори се изхвърлят всеки ден. Те не могат да се компостират поради високата им киселинност. 

След серия от тестове и проби се оказва, че изсушените и смлени на прах цитрусови отпадъци може да бъдат използвани като материал за производство на по-дребни предмети като чаши, чинии, плата, дори абажури. Предметите на Repulp Design са с опростена форма, но достатъчно солидни и дори могат да се мият в съдомиялна машина. Лекият им аромат на цитрус е истинска добавена стойност. Напълно рециклируеми, в края на живота си могат да влязат в състава на други предмети.

Materio’ - дигиталната библиотека на иновативните материали

Materio’ е дигитална библиотека, в която могат да се намерят подробности за почти всички иновативни и алтернативни материи, създавани по света. Сайтът всеки ден обогатява базата си данни с фишове с подробно описани характеристики на повече от 9000  нови материи, както и повече от 5000 компании, които ги разработват. Фибри от коприва или банан, хартия с вид на кожа, имитация на кожа от трансформирана царевица, кожа на риба или водорасли, хартия от черупки на какао, текстил, наподобяващ мрамор, биополимери, листа от човешка коса… възможностите са безкрайни и всички помагат за опазването на намаляващите ресурси.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР