Опасен ли е кофеинът за здравето?

Мит или истина?

eva.bg 06 April 2024

Снимка: instagram

Всеки ден милиарди хора по света разчитат на кофеиновите напитки, за да се събудят, за да изкарат нощната си смяна или за да са продуктивни през целия ден. Но колко е опасно да консумирате кофеин всеки ден?

Много често се говори за негативното влияние на кофеина, но защо не се вслушаме и в позитивните отзиви за него? Множество проучвания сочат, че той има много здравословни ползи, стига да се консумира с мярка.

Кофеинът е естествен стимулант, който се среща най-често в растенията на кафето, чая и какаото. Той стимулира мозъка и централната нервна система, което помага за концентрацията и премахва чувството на умора. Доказаните ползи от кофеина включват:

Подобряване на мозъчната дейност и настроението

Ускоряване на метаболизма, в резултат на което по-лесно се изгарят мазнините

Повече енергия за физическа активност и спорт

Намалява риска от сърдечни заболявания и диабет

Консумирането на кофеинови напитки е безопасно, ако не се злоупотребява. Ако все пак това се случи, страничните ефекти са доста неприятни – повишена тревожност, неравномерен сърдечен ритъм, треперене, проблеми със съня. Ако сте прекалили с кафето, е много вероятно да получите главоболие, мигрена и високо кръвно налягане. Кофеиновите напитки са противопоказни по време на бременност, защото могат да увеличат риска от спонтанен аборт или рязкото спадане на теглото. Също така, кофеинът не си взаимодейства благоприятно с някои лекарства.

Ако обаче нищо от горепосочените противопоказания не важи за вас, можете да пиете спокойно любимата си напитка, без тя да навреди на тялото ви. И помнете, че всичко е в мярката! Пиенето на големи количества кафе може да доведе до неприятни странични ефекти, но една чаша на ден пък би била от полза за здравето ви.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР