Кремсупа с тиква
Диана Шингарова 15 November 2020
Пълна купа от ароматната и сгряваща супа с тиква, морков, леща и джинджифил ще отговори на настроението ви и жаждата за топлина точно в това време на годината.
Необходими продукти за 6 порции: 1 глава лук, нарязан на тънки филийки, 2 скилидки чесън, 4 моркова, грубо нарязани, 6 бейби моркова с подрязани и запазени листа и разполовени по дължина, 300 г тиква Кент нарязана на 3 см кубчета, 2 супени лъжици зехтин, 1 ч.л. куркума, люспи морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 1 чаша сушена червена леща, 1,5 л зеленчуков бульон, 8 клонки мащерка, 1½ ч.л. настърган джинджифил, йогурт за сервиране, печени тиквени семки.
Начин на приготвяне: В тенджера сложете зехтина, лука и чесъна. Добавете куркумата, тиквата и лещата. Разбъркайте добре. Налейте 1 литър вода. Като заври, посолете. Пасирайте. В сух тиган запечете сурови тиквени семки. В същия тиган карамелизирайте 4 с.л. захар с 30 г масло и 20 мл коняк. В карамела сгответе за кратко бейби морковите.
Поднесете кремсупата с йогурт, карамелизирани моркови и печени тиквени семки. Овкусете с люспи морска сол и черен пипер.