Билкови мини омлети
Персийска храна, която се сервира като предястие или основно ястие
Мануела Панайотова 21 July 2019
По-засуканото име е kuku sabzi - персийска храна, която се сервира като предястие или основно ястие. На практика това е нещо като омлет с много “треви“ - магданоз, копър, мента, кориандър, лук, ядки и яйца.
Може да се приготви в тиган на печка, като се сготви от двете страни или да се опече във фурна и се нареже на парчета. Най-често се сервира с франзела, лаваш или пърленка.
Аз предпочетох да го изпека в индивидуални форми, които предлагам към салата или сервирам с кисело мляко, подправено с чесън и мента - лятна класика.
Използвах една връзка магданоз, 1 връзка копър, 1 връзка мента, 1 връзка зелен лук, 6 яйца, 1/2 ч. лъжичка сол, 30 г фино смлени орехи или бадемово брашно, 1/2 ч. лъжичка бакпулвер, зехтин, черен пипер.
Как ги направих: Сложих лук и билки в кухненски робот и ги смелих. Добавих яйца, ядки, подправки, зехтин и бакпулвер и отново миксирах. Разпределих сместа във форми и изпекох на 190 С за около 20 минути.