Как кръвната група определя характера и менюто ни

03 April 2024

През 1901 г. Карл Ландщайнер доказва, че кръвта се дели на групи. Той обаче дори не е подозирал, че само след 100 години психолозите и диетолозите ще използват неговото откритие

първа група O

Отдавна-отдавна, когато нашите древни предци бродели из горите, за да търсят храна, всички били от една кръвна група - първа. С течение на времето условията на живот се променяли, появили се други вируси и бактерии. Приспособявайки се към новите условия, човешкият организъм мутирал. Едно от следствията на мутацията е, че се появили различните кръвни групи. И само тези индивиди, които имали достатъчно силен имунитет и успели да съхранят привичния си начин на живот, предали на потомците си своята кръвна група.

Съвременните представители на група 0 са наследили от далечните ни прародители дивия нрав. Изучавайки поведенческите реакции на различни хора при едни и същи условия, учените установяват, че носителите на първа кръвна група повече от другите са склонни към бурни, неконтролирани емоции. И ако вашият любим при най-малкото несъгласие повишава тон и хлопва вратата, можете да не се съмнявате в неговата кръвна група. Резките възражения и критиките на масата са ярко изразени само при хората с нулева кръвна група.

Като изграждате взаимоотношенията си с представители на група 0, имайте предвид, че те са максималисти по рождение и виждат всичко или в черно, или в бяло. Те не прощават изневярата, трудно признават грешките си и почти никога не се извиняват. Но ако вие първи направите крачка към този несговорчив тип, бъдете сигурни, че той ще се държи така, сякаш сте му подарили автомобила на Джеймс Бонд.

Забележете: хората от първа група винаги постигат това, от което имат нужда. Те умеят да убеждават околните в своята правота, способни са, ако е необходимо, да рискуват, а ако всичко това не подейства, могат да използват и груба сила. Заедно с присъщия им оптимизъм тези качества ги правят лидери практически при всяка ситуация. Само когато по някаква причина не успяват да реализират своята цел, бързо охладняват и губят всякакъв интерес към нея. Ако забележите, че нещо такова се случва с ваш близък, бързо вземете мерки. Психолозите съветват да му измислите друго хоби или да го заведете във фитнес залата. Новото увлечение или физическото натоварване ще му помогнат леко да се справи с проблема.

втора група А

Втората кръвна група възниква във времето, когато човекът престава да рискува из горите в търсене на неповратливия мамонт, а се заема със самостоятелно отглеждане на храната. Силата и склонността към лидерство - качества, които преди били условия за оцеляване, сега вече не играели водеща роля. Имало нужда от хора, способни с месеци, а понякога и с години да чакат резултата. Така под въздействие на промяната на жизнените условия се обособила кръвна група А.

За разлика от представителите на група 0, хората от втора група са склонни към компромис. На тях им е по-лесно да отстъпят, отколкото да си губят времето в безсмислени спорове. Но тяхната сговорчивост не трябва да ви ласкае. Ако приятелката ви след две минути пререкание се съгласява, че Леонардо Ди Каприо е добър актьор, това съвсем не значи, че когато решите да я убедите да гледа филм с него, ще отстъпи със същата лекота. Помнете: всичко, което е свързано с принципите й, тя ще отстоява до последната капка кръв.

Повечето представители на тази кръвна група са прекрасни изпълнители. Те умеят да планират работата си, самостоятелно да отстраняват възникналите проблеми и да доведат поръчаната задача до логичния й край. Но от тях много рядко стават добри ръководители. Липсата на ясна позиция в комбинация с вродения им стремеж да изглаждат грапавините ги правят прекалено зависими от подчинените.

Ако работите с тези, в чиито жили тече кръв от група А, не забравяйте, че те повече от другите имат нужда да бъдат поощрени в това, което правят. Преднамереното недооценяване на работата им, несправедливата критика и несдържаност са способни да ги отвратят даже от най-интересното занимание. И само ако ги поканите да закусите заедно в кафенето или ако им подарите абонаментна карта за плувен басейн, може да върнете интереса им. Задушевните разговори и отпускащите водни процедури правят чудеса с тези, които са в А кръвна група.

трета група В

От момента на своето появяване кръвна група В обсебила всички, които се занимават с търговия, провеждат частни преговори и в своя начин на живот (както обясняват учените, третата група се заражда сред овчарите) са били принудени често да контактуват с големи групи хора. Главно условие за оцеляване при тях било умението да общуват. Тези, при които се получавало добре, предали своята кръв на потомците.

Хората от група В имат пълното право да се похвалят с голямо количество приятели, а също и със способността бързо да създават необходимите връзки и никога да не остават сами. Още в детството си те поразяват околните с умението да слушат и правилно да задават въпроси.

Представителите на група В практически е невъзможно да си изпуснат нервите. Те могат с часове да слушат както несправедливи упреци, така и разкази за изгубилата ума си съседка. Те са прекалено уверени в себе си, за да обръщат внимание на първото, и прекалено ценят всяка информация, за да се откажат от второто.

Хората от трета кръвна група са мечта за всеки работодател. Те имат невероятно гъвкав и изобретателен ум, който им помага да вземат нестандартни решения. Обаче тези им качества ги правят и ювелирни майстори на интригите, както и опасни съперници на началниците на всяко ниво. И ако вие изведнъж разберете, че някой от колегите ви или подчинените е от трета кръвна група, старайте се да избягвате каквото и да било съперничество с него. Колкото и красиви, умни или остроумни да сте, ще ви бъде трудно да издържите на конкуренцията с човек, за когото не представлява ни най-малка трудност да заведе Бил Гейтс на безплатен обяд с всички нюйоркски просяци, а после да продаде изключителните права на това мероприятие на водещите средства за масова информация.

Пристъпите на меланхолия, които понякога изживяват тези хора, се лекуват най-добре в хубав ресторант или в класна фитнес зала.

четвърта група АВ

Най-младата, най-рядко срещаната и най-загадъчната кръвна група. Учените знаят твърде малко за причините, заставили А и В - несъвместими антигени, да се съединят. А психолозите не рискуват да правят на хората от тази кръвна група многословни психологически характеристики. Досега е известно само едно. Четвърта кръвна група се среща по-често при духовните водачи на различни религии. Изследователите твърдят, че плащеницата от Торино, в която според преданието след разпятието било обвито тялото на Христос, е съхранила следи именно от тази кръвна група.

При хората от група АВ чувствата винаги доминират над разума. Те могат да се влюбят от пръв поглед в клошар, който спи на гарата, само защото, седейки край кофата за боклук, чете Бодлер. Или да захвърлят перспективна работа заради грубостта на началника си. Или да тръгнат да покоряват Ню Йорк с 20 долара в джоба и словесен запас от 10 думи.

Всичко това обаче те могат да направят само при порив на чувствата. Хората от четвърта група не умеят - и с невероятна настойчивост избягват, да вземат дори и най-несъществено решение. Разваля им се мивката, но те за нищо на света няма да повикат водопроводчик. Дори партньорът им да ги бие, те ще се страхуват да го напуснат.

Нерешителността, от една страна, и спонтанността - от друга, ги правят трудни за общуване. Само ако успеете да привикнете към странностите им, ще се сдобиете с прекрасни приятели.

При хората от четвърта група не по-често, но и не по-рядко от другите се срещат депресии. Хубава книга, концерт или разходка с велосипед из парка ще облекчат страданията им.
 

диета

Съвременните диетолози в един глас твърдят, че за да отслабнем, трябва да се храним. Въпросът е само в това какво да ядем и от какво е по-добре да се въздържаме. Една от най-популярните съвременни теории гласи да избираме менюто според кръвната си група.

0 Ако родителите са ви наградили с първа кръвна група, за вас е подходяща белтъчната диета. Яжте повече месо (по-добре тъмно: говеждо, овнешко, пилешки бутчета), риба и месни продукти. Те ускоряват вашата обмяна на веществата. Което значи, че излишните мазнини, както и токсините няма да могат да се задържат в организма ви. Забравете за тортите, десертите и печените картофи. Тази храна е богата на въглехидрати, които вие просто не сте в състояние да преработите. Като правило представителите на първа кръвна група страдат от повишена киселинност на стомаха. Затова има смисъл да се откажат от маринованите зеленчуци, зелените ябълки и цитрусовите плодове.

А Хората от втора кръвна група е редно да се придържат към вегетарианска диета. Те пълнеят от месо. Ако в жилите ви тече кръв А), съставете менюто си така, че основните блюда да са от зеленчуци, плодове, макарони не от бяло брашно, ориз. Източник на белтъчини за вас са соевите продукти, сиренето и гъбите. Запасите си от калций попълвайте с извара, кисело мляко и круши.

В Представителите на третата кръвна група трябва да следят не за вида на продуктите, а за количеството им. За тях са подходящи както месото и рибата, така и тестени храни, плодове, зеленчуци. Обаче ако сте решили да спазвате диета, отдайте предпочитание на млечните продукти, яйцата, плодовете и зеленчуците.

АВ Тези от четвърта кръвна група е добре да се преселят някъде по-наблизо до Средиземно море. Всичко, което им е необходимо за нормалната обмяна на веществата, или живее, или расте именно в този район. Представителите на група АВ трябва да ядат морска риба, свежи плодове и зеленчуци (освен банани и праскови), да пият червено вино и интензивно да добавят към храната си олио.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР