Какво се случи на авеню Foch

В един апартамент на метри от Триумфалната арка

Калина Константинова 24 April 2024

Снимка: Maison Numéro 20

Когато Оскар Люсиен Оно, френски дизайнер, основател на Maison Numéro 20, приема да реновира този парижки апартамент на площ от 160 кв.м, той е в чудесно състояние и с изявено класическо излъчване. Намира се сред неувяхващия шик на авеню Foch, на метри от Триумфалната арка, в типична сграда в „османски“ стил. Вижте снимки в галерията ни.

Интериорът пази красивите следи на миналото – корнизи, импозантна камина, старинен паркет… В такива случаи обикновено и новите обитатели, и архитектите са поставени пред дилема. От една страна, непреходната класическа красота на пространствата ги респектира и желанието за запазване на културното и архитектурно наследство надделява.

Понякога обаче стремежът към модернизиране съумява да предложи чудесни решения, които се вписват в интериора по впечатляващ начин.

Тук, новите собственици, страстни колекционери, си представяли апартамент, в който произведенията на изкуството заемат специално място и обзавеждането е съобразено с тях. Оскар Люсиен Оно, също любител на изкуството, на френските занаятчийски традиции, на майсторството в изработката на всеки един предмет, е бил особено привлечен от идеята. Предложил е елегантна рамка, почти като кутия за бижута, в която е съумял да намери място за всеки специфичен предмет или произведение на изкуството.

Входното пространство посреща със строгост, зададена най-вече от черния геометричен контур, видим в мраморния под, рамката на прозорците и вратите. Този и други ар деко елементи са лайтмотив в целия апартамент, както и огледалата, които, уголемяват пространството, създават интересни перспективи, играят с отблясъците и отраженията.  

Коридорът ни отвежда в общото пространство на дневната, трапезарията и кухнята. Впечатлени сме от меката светлина, която се излъчва от тази зона, от топлината и мекотата, постигнати с цветовата гама. Чувстваме се умиротворени и спокойни.

Създадено е хармонично единство, в което нито един предмет или произведение на изкуството не изпъква прекомерно. Всеки елемент запазва специфичното си присъствие, едновременно е самодостатъчен, но и свързан с останалите. Така погледът плавно започва да открива всички „съкровища“ едно по едно.

Всички мебели са избрани с голямо внимание и се доближават до идеята за произведение на изкуството. Създадена е интересна комбинация между винтидж модели (осветителни тела по проект на Пиер Шаро), съвременни реализации (табуретки от макасарски абанос от MCDE gallery), както и  мебели по поръчка, направени специално за мястото (Maison Numéro 20).

Ако може да се говори за акцент, то това е витражът, който отделя кухнята от дневната. Истинско произведение на изкуството, той се отличава с майсторската си изработка, контраста между по-матовите и прозрачните повърхности, изящните детайли. Дал е тон на цялата зона и е в хармоничен диалог и с масата пред него, и с осветителните тела, и с килима…

Масата, проектирана от Maison Numéro 20, е с импозантно присъствие, омекотено от топлите отблясъци на месинговите крака. Двата ратанови стола (Atelier 55) в интересен етно стил привличат вниманието с чудноватата си форма и същевременно се вписват съвсем логично в композицията. Килимът обединява всички елементи, свързвайки ги цветово.

Хармонията между материите и мебелите наистина отличава този интериор. Абанос, алабастър, бронз, месинг, кадифе, кожа, кован метал внасят елегантност и усещане за непреходна красота.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР