Шон Пен

Шон Пен идва за пръв път в Кан на 24 години като анонимен фен. После се връща тук пет пъти като актьор и режисьор, а тази година – като председател на журито.

Нина Николова 30 August 2008

Този типичен мачо - независим политически, неправилно настроен, не живее в Холивуд, а на брега на Сан Франциско, два пъти разведен, може би единственият в света, който не се обръща да погледне Мадона, когато тя минава по червения килим на фестивала. „Ако я видя, ще й кажа здравей”, казва безразлично Шон, първият й съпруг. Неконтролируем актьор и режисьор, носител на Оскар за главна роля в „Реката на тайните” на Клинт Ийстуд (2003 г.), с номинации за Оскар за „Осъденият на смърт идва” и „Сладък и гаден”, един от най-интересните представители на съвременното кино. Той идва в Кан с последния си филм „Into the wild”, обявен за един от най добрите за 2007 г. и получил 6 номинации, от които 2 за Златен глобус.  Нека споменем, че той написа репортажи от Ирак, остро осъждащи войната, плати цяла страница във „Вашингтон поуст”, за да публикува отворено писмо до Джордж Буш, че в речта си в нощта на Оскарите (2004) не се поколеба да „раздруса” отново заспалата съвест на американската филмова гилдия с теми от войната в Ирак. Шон Пен уверява, че не гони политическа кариера и няма като някои свои колеги да се кандидатира за президент на Америка... Засега съм само президент на журито, пошегува се той...

Каква бе реакцията Ви, когато разбрахте, че Ви предлагат да бъдете председател на журито?
Поласкан, много просто.
Кое е идеалното жури за Вас?
Аз.
С какви емоции си тръгвате оттук?
Иска ми се цял свят да може да види впечатляващия документален филм на Алисън Томпсън „Третата вълна”. Става дума за реконструирането на град в Шри Ланка след цунамито, което го погълна през декември ‘94 година.               
На фестивала се появихте с топ-модела Петра Немцова, тя, между другото, загуби годеника си в Тайланд по време на цунамито. Влюбен ли сте в момента?
В нея ли, няма да ви кажа... но не мога да отрека, че ме привлича страшно много.
Това, че спите с нея в една стая, ще ви отклони ли от правилния избор на кого да дадете Златната палма?
Никога не бъркам личния живот с професионалния, няма как и сега да се случи. Петра си е Петра, чувстваме се добре заедно, но раздаването на Златни палми е много отговорно нещо и мой дълг е да не сбъркам.
Видяхте ли се с бившата си съпруга Мадона?
Не още, но ако се видим, ще си кажем “здравей”.
Имате репутация на странен актьор, бунтовник. Непокорен шеф ли ще бъдете?
Всеки си има своята теория, какво означава да бъдеш бунтовник? Всеки малко или много се бунтува против нещо...
Какъв тип шеф искате да сте?
Аполитичен председател.
Какви заповеди и насоки бихте дали на журито?
Уански бе посъветвал да се дава приоритет на емоцията пред оригиналността. Надявам се, че комедията има своето място на фестивала и ще насърча журито да бъде възприемчиво към тази форма на изразяване.
Какъв е първият Ви спомен от Кан?
Първото ми идване на фестивала бе и първото ми посещение в Европа. Беше 1984 година, бях в началото на своята кариера. Не бях познат и можех да се държа като анонимен и начинаещ актьор, което много ми хареса. Срещнах се с Хари Дийн Стантън в един бар в Лос Анжелис, а той на следващия ден трябваше да отпътува за Кан, тъй като му предстоеше да представи “Париж - Тексас”. Попитах дали би имало място за мен на неговото канапе в хотела. Стана гениална одисея по отношение на пътуването за фестивала и се получи приятен европейски тур. Това беше моят първи фестивал, моето първо пътуване до Франция, едно наелектризиращо преживяване.  
По какъв начин ще завършите фразата „Кан е прекрасен, защото...”?
... просто защото е Кан.

Използвани са въпроси и на други медии на пресконференция с Шон Пен

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР