MaxMara на 60

Преди повече от половин век един млад италианец решава да създаде елегантна, удобна и достъпна за обикновените жени дреха.

Кристина Симидчийска 27 November 2011

Карла Бруни, 1993 г.

Преди повече от половин век, докато прославените френски дизайнери обличат с висша мода аристократи и холивудски звезди, един млад италианец решава да създаде елегантна, удобна и достъпна за обикновените жени дреха. Благодарение на него този месец марката MaxMara празнува специален юбилей – 60 години от създаването си. И ни представя лимитиран модел на своя запазен знак – палтото, вдъхновен от Русия и Ана Каренина.

Историята накратко
Именно през 1951 година Акиле Марамоти – наследник на шивашка фамилия и адвокат по образование, представя първата колекция на MaxMara и палтото в цвят „камел“, което едва ли е предполагал, че с годините ще се превърне в символ на една от най-известните италиански марки в света. Още със стъпването си на модната сцена Марамоти залага на чистите линии на силуета, прецизната елегантна кройка и висококачествения шев – безспорен залог за успех в условията на следвоенните години, и стремежа към устойчиви във времето вещи. За по-малко от десет години моделите на MaxMara вече са добре познати из цяла Европа, а търсенето им се доближава до това на големите френски модни къщи. През 1969-а, повлиян от настъпването на новите поп и рок идоли и техния бурeн живот в Лондон и Ню Йорк, Марамоти създава младежката линия SportMax. А до днес портфолиото на марката е разширено с 22 линии, сред които Max&Co, Marina Rinaldi, Marella, Pennyblack и др. И въпреки сложните обстоятелства на пазара, компанията все още е семеен бизнес, ревниво пази традициите, поддържащи идеалите за рафинирана елегантност на бранда, и техния ключов символ – палтото.
Карл Лагерфелд, Жан-Шарл Кастелбажак, Франко Москино и Нарцисио Родригес са само част от имената, предлагали свои версии на култовата връхна дреха, която според мнозина критици наред с тренча Burberry, малката черна рокля Chanel и костюма Dior съставя основите на класическия дамски гардероб. Силуетът на палтото може и да се променя с годините, отбелязвайки новите влияния за сезона, но не и отличителните му белези: особеният шев, който изглежда, сякаш е направен ръчно, безупречната кройка и умението всяка нова тенденция и технологична иновация да бъдат деликатно балансирани с практичност и комфорт.

Лимитирана колекция: от Русия с любов

Със специалния лимитиран модел палто, създаден в чест на 60-годишния юбилей на марката, топмоделът Кристина Милева позира за корицата на EVA в сърцето на Милано и пред обектива на фотографа Симоне Фалчета. Луксозният модел, наречен Anna Anniversary Coat, е изработен от бяла камилска вълна, а за завършек на изчистената линия са деликатно проблясващият жакард и подвижната яка от визон. Към него е и класическият модел рокля, изпълнен в същия цвят, материя и детайли. Вдъхновението е почерпено от емблематични руски икони като Екатерина Велика, Ана Каренина и принцеса Ирина Фелиховна и освен в избрани магазини на марката по света моделът ще бъде представен и на пътуващата изложба „Coats! Max Mara, 60 Years of Italian Fashion”. Нейната следваща спирка ще бъде на 12 октомври в Националния исторически музей в Москва, а експозицията включва още 70 култови модела палта, създадени от 1951 г. до днес, както и непубликувани фотографии - част от най-добрите кампании на марката.

Иконата: 101801

През 1981 г. Анна Мари Барета създава двуредния модел палто с широки ревери  и полегати рамене. То все още носи вместо име своя код за производство,  към който феновете му прибавят простичкото Icon. От мека вълна или кашмир, то приляга на всяка фигура и именно перфектният баланс на пропорции и силует са причина да бъде включено в почти всяка зимна колекция от създаването му до днес.

Есен-зима 2011/2012

В линията за новия студен сезон палтото варира от класическия модел в цвят „камел“, разчупен с кожен детайл под формата на колан, през скъсения вариант с А-силует до моделите, допълнени с апликации от естествена кожа, и тези с асиметрично закопчаване. Линията, както винаги, е абсолютно изчистена, а деликатните тоналности на сивото и бежовото - внимателно подбрани. Изненада е стилизираното каре, повлияно от тартана, използвано не само при палтата със скрито закопчаване, но и при късите якета с цип.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР