Кейт Уинслет

Нямам таен код за съблазняване, освен Tresor

13 August 2007

Коя е новата й роля? Защо казва: „Обичам коремчето си"? Гордее ли се с тялото си? Познава ли „колегата си" по красота Клайв Оуен, рекламно лице на аромата Hypnose Homme и мъжката серия Lancome Homme?

Ексклузивно интервю пред EVA, осигурено с любезното съдействие на Еверет София.

Как започнахте да работите с Lancоme?

Поканиха ме да съм лице на парфюма Trеsor. Да заема мястото на Изабела Роселини, която толкова години бе лице на аромата, за мен беше голяма чест. Почувствах се все едно играя роля, а не съм само рекламно лице. За Lancome бях важна като личност, която отправя послание към жените - да бъдат такива каквито са и в хармония със себе си.

Какво мислите за Trеsor?

Много нежен и романтичен. Усещаш историята на този аромат и фактът, че е толкова популярен навсякъде по света, говори сам по себе си. Спомням си рекламите с Изабела Роселини, бяха толкова хубави. Емоционални и загадъчни. Всички реклами на Trеsor, независимо дали с Изабела или Инес Састре, разказват една истинска история.

Какво беше усещането да работите с Питър Линдберг?

Развълнувах се, когато ми казаха, че Питър ще режисира и ще снима рекламната кампания на Trеsor. За мен е един от най-добрите, ако не и най-добрият моден фотограф. Той улавя истинската същност на хората, не ги променя през обектива. Получи се естествено, защото снимахме в Париж в ден със страхотна светлина и Питър движеше камерата си свободно като изследовател. Чувствах се много спокойна, сякаш се снимах във филм.

Изглежда ви привлича да играете романтични героини. Това умишлено ли е?

Аз съм романтична личност и затова човешките отношения са важни за мен. Но те трябва да са истински. Не може да очакваш всяка сутрин като се събудиш и погледнеш човека до себе си, да бъде като при първата ви среща. Не е реално. Фактът, че много обичаш този човек не се променя, но взаимоотношенията се развиват, както и вие самите. Предполагам, че подсъзнателно съм привлечена от героини с динамика в личните връзки.

Как започна любовната ви афера с киното?

Исках да стана актриса от много ранна възраст, на около 5 години. Всички в семейството ми играеха. Винаги пеехме и правехме шоу, измисляхме абсурдни игри и обличахме дрехите на мама. Не съм мислела, че ще се снимам във филми. Най-много да играя в театъра и ако имам късмет, да получа роля в телевизията. Когато на 17 направих първия си филм, беше такъв шок. Чак когато пуснаха филма по кината, той стана реален за мен.

Как издържате на натиска на Холивуд върху имиджа?

Истината е, че съм голяма късметлийка. Имам работа, която обичам, хората ме харесват и имах възможността да изиграя невероятни роли. Не мисля, че трябва да се променям, за да постигна повече. Наистина, когато бях по-млада, бях потисната. Не се хранех правилно. Да, това е огромна индустрия, трудна и основаваща се предимно на имиджа. Убедена съм, че 50% от възможностите, които са ми дадени, се дължат на таланта ми, което ме прави много уверена. Повярвайте, в деня преди да започнат снимките, се чувствам безполезна, неспособна да се справя. Всички имаме подобни моменти. Невероятно съм щастлива, че има неща, на които се уповавам: приятели и семейство. Едно от най-хубавите неща на света е близките ми да се гордеят с мен. В края на работния ден мненията, които наистина дълбоко ме интересуват, са на съпруга ми, майка ми и баща ми.

Как ще дефинирате красотата?

За мен красотата наистина идва отвътре. Не трябва да се стремиш да изглеждаш като хората от кориците на списанията. Трябва да се чувстваш добре в собствената си кожа и да вярваш в себе си. В това вярва и Lancоme, особено с Trеsor. Наскоро осъзнах, че нито една жена, която познавам, не ми е споделяла: "Обичам тялото си." Нито една. Хората говорят: „Трябва да изпробвам нова диета", или: „Много съм дебела или много слаба", винаги негативно. Затова често казвам на дъщеря си Миа: „Обичам коремчето си. Ти и брат ти Джо сте излезли оттам. Обичам тялото си." Искам да й дам нещо окуражаващо, така че като влезе в тинейджърските години да се чувства уверена в себе си.

Любимите ви козметични продукти?

Trеsor, разбира се! Харесвам много Lancоme и съм използвала някои продукти като крема Secret de Vie (1), който е страхотен, с удивителна текстура. Сега ми дадоха да пробвам всички нови продукти и се радвам, че открих любими сред тях! Когато бях по-млада, винаги избирах погрешните неща. Ужасно блестящо златисто, тъмен молив за устни, твърде черен молив за очи. Слагах на лицето си колкото може повече грим. Сега, освен ако не съм на събитие, не нося толкова макияж. Използвам малко фон дьо тен Color Ideal (2), който е много лек, слагам спирала Hypnоse (3), малко руж Magie Blush (4) на скулите, истинска магия, малко молив за устни и червило Color Fever Shine! Lancоme имат страхотни сенки и аз обожавам Red Lust.

Дайте съвет за красота!

Всичко се свежда до добри четки за грим. Това наистина е ключът, защото така можеш да контролираш колко грим да сложиш на лицето. Можеш да сложиш съвсем малко, но с правилната четка. Винаги трябва да махате макияжа вечер, независимо колко сте изморени. Повечето съвети и тайни за красота, които знам, са от удивителните гримьори, с които съм работила през годините. Гучи Уестман например гримира като за корица на списание. Има таланта наистина да преобрази човека, а аз страшно се забавлявам с това.

Как ви промени майчинството?

Много е трудно да се каже как точно се променя човек, когато стане родител. Промени се целият ми живот, целият ми свят. Спомням си, че след като Миа се роди, си помислих: „Какво съм правила преди това удивително малко създание да се появи в живота ми?"

Как се срещнахте със съпруга си Сам Мендес?

Той ме покани да обсъдим участието ми в две пиеси, които режисираше. „Вуйчо Ваньо" и „Дванайсета нощ". Когато се срещнахме, веднага си помислих: „Не искам да участвам в пиесите." Щеше да е огромен ангажимент, а Миа беше много малка тогава. Но също така си помислих: „Иска ми се да попиташ за телефонния ми номер."

Съпругът ви е режисьор на следващия ви филм "Revolutionary Road". Как вървят нещата?

Страхотно е. Отнасям се към него като към всеки друг режисьор. Винаги съм уважавала това, което иска режисьорът от мен. Никога не съм имала конфликти с хората, с които съм работила. Никога не съм казвала: „О, не съм съгласна с теб и ще го направя по моя начин."

Ваш партньор в този филм е Леонардо Ди Каприо. Имаше ли напрежение? Все пак за първи път играете заедно след „Титаник", а той беше голям хит.

Мисля, че не. Той е мой много добър приятел. Хубавото нещо на това да сте работили заедно с някой е, че се познавате много добре и си имате доверие, нещо много ценено в нашия занаят.

Като говорим за актьори, познавате ли вашия колега и лице на Lancome Клайв Оуен?

Познавам Клайв, но не толкова добре. Той е прекрасен мъж, брилянтен актьор и по всичко личи, че ще остарява красиво! Изглежда страхотно. Изглежда много по-различно днес от участието си преди 16 години в прекрасната, малка и независима английска продукция Close My Eyes.

Можете ли да гледате филмите си?

Ггледам ги по веднъж, обикновено по задължение. Стоя там, стискайки глава с ръце. Невъзможно е да гледаш и да не бъдеш самокритичен, да не си спомняш какво точно се е случило през този ден. Невъзможно е да бъдеш безпристрастен. С Лео се питахме колко често сме гледали „Титаник" и се оказа, че сме го гледали само два пъти. Някои филми, в които съм участвала, издържах само до половината.

Кои благотворителни организации са важни за вас?

Патрон съм на английска благотворителна организация Family Haven, която осигурява безопасен дом за жени и деца, жертви на домашно насилие, а също и на семейства, изпаднали в затруднение. Друга организация, в която участвам, е ТК, която се занимава с реалните проблеми на посттравматичния родилен синдром. По време на втората ми бременност със сина ми Джо осъзнах, че точно това се е случило с дъщеря ми Миа. Имах трудно раждане, преносих я и се наложи да ми направят по спешност цезарово сечение. Проблемът не беше във връзката ми с бебето, а с кърменето и дълго време, когато говорех за раждането й, плачех. Когато забременях с Джо, реших, че ще родя по нормален начин, но затова трябваше преодолея злите духове от раждането на Миа. Имах страхотен терапевт, който ме накара да осъзная, че случилото се не е провал и аз нямам вина за него. Подкрепям благотворителност, свързана с хранителни смущения. Съвсем наскоро спечелих дело с английска медия, написала, че съм била при диетолог. Реших, че няма да подмина това, защото не е истина. Заведох дело и получих сравнително малко обезщетение, но го дарих на три благотворителни организации за хранителни смущения.

Любимите ви места по света?

Със съпруга ми никога не сме били някъде без децата. Те все още са твърде малки, за да заминем сами в търсене на романтични моменти. Всъщност никога не сме били на голямо пътешествие. За мен Венеция е прекрасна и невероятно романтична. Отделни части от Сидни, както и Нова Зеландия са забележителни. Привързана съм много към Нова Зеландия, защото първият ми филм е заснет там и имам роднини там. Това е едно уникално, непокътнато кътче във вселената. Най-любимото ми място на света е Корнуел, Западна Англия. Обожавам го. Там почивахме, когато бях малка, и правя всичко възможно поне веднъж годишно да го посетя.

Любими книги?

Четенето за мен обикновено има връзка с работата ми, независимо дали е сценарий или книга, свързана с даден проект. Зола е един от любимите ми писатели. Също и Джейн Остин. Тя улавя младостта, романтиката, хумора в любовта и човешките взаимоотношения по един красив, поетичен начин.

Любима музика?

Обичам класическа музика. Сам често взима музикално списание, сяда в някой ъгъл и ме пита неща като: „Чувала ли си за Arctic Monkeys?" "Да, Сам, чувала съм за тях." Аз действително харесвам Arctic Monkeys, защото имат хубави текстове, а не само ритмичнно подредени думи. Много харесвам и Coldplay.

Тайната ви за съблазняване?

О, Господи! Нямам такава. Наистина нямам таен код!

Какво е елегантността за вас?

Семплост. Мисля, че да си елегантен означава да си семпъл, грациозен и уравновесен. Елегантността е свързана с поведението, с това да се чувстваш добре в собствената си кожа, да си мил и изискан. Елегантността е повече в личността, отколкото във външния вид.

Любими дизайнери?

Валентино. Неговото майсторство е просто неземно. Той е истински майстор, гуру. Изпипва детайлите брилянтно. Знае, че дълбочината на деколтето, дали с инч нагоре или надолу, може напълно да промени една рокля. Има способността да улавя елегантността и нежността, което изглежда много женствено и секси без да бъде претрупано или крещящо. Харесвам също и Dolce&Gabbana. Те наистина правят мода за жени. Облеклото им е във всички размери, което ми харесва.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР