Джон Траволта:

"Диво прасе" на средна възраст

Ивайло Харалампиев 08 July 2007

Джон Траволта, Тим Алън и Рей Лиота са трите „момчета", които яхват моторите и поемат на път в „Диви прасета". Малко са попрехвърлили възрастта, на която обикновено хората правят подобни неща, но пък това се оказва перфектен мехлем срещу кризата на 50-те. Три седмици изучават тънкостите на моторите, за да се впуснат в тази road trip комедия.

Траволта, вече на 53, е сред най-известните членове на църквата на Сциентологията заедно с жена си, актрисата Кели Престън. Имат син Джет на 12 г. и дъщеря Ела Блу на 4. Лицензиран пилот, притежава пет самолета, а до дома си има писта за излитане и кацане. През 1998 бивш член на сциентологията разкрива, че църквата му обещала да го „излекува" от хомосексуализъм и че сциентолозите често цитирали Траволта като пример, че могат да променят сексуалната ориентация. Миналата година актьорът бе заснет да се целува с мъж на стълбата на самолета си, но адвокатът му обясни, че жена му също била в самолета и в целувката нямало нищо интимно.

Изглежда доста сте се забавлявали, докато сте снимали „Диви прасета".

Супер си изкарахме. Представих си, че ще сме като деца, които си играят с мотори и не се излъгах. С момчетата станахме нещо повече от приятели, заприличахме на братя. Като прочетох сценария, веднага се хванах за моя герой, защото на него му хрумва да организира пътуването. А това си е точно по моята част и в живота.

Често се говори за кризата при жените, но тук става въпрос за кризата на мъжете след 50.

Има етапи в живота, когато човек трябва да се освободи от стреса и напрежението. Да направи нещо различно и в известен смисъл да се подмлади. Разчупването на рутината и бягството от реалността на всекидневието ти дава равновесие. Като актьор не усетих кризата на 50-те. Но познавам много хора, които да. Има нещо хубаво в това да си докажеш, че можеш да преодолееш тази неизбежна промяна. Когато си в криза, да направиш нещо, да се разсееш, да не задълбаваш в негативни мисли. Да търсиш малките удоволствия и да ги изживяваш пълноценно. Да приемеш, че вървиш към един естествен край, но докрая да не преставаш да се занимаваш с разни неща. И понякога един от начините е просто да заминеш нанякъде. Един от най-дивашките моменти в живота ми беше именно околосветската обиколка, която направих, незабравимо!

В личен план как се чувстваш, вече прехвърлил 50?

Приближавам се към най-добрия момент в живота си. Наслаждавам се и на най-дребните неща. Чувствам се много по-добре и физически, и психически сега, отколкото през годините на „Треска в събота вечер" или „Брилянтин". Не бих се върнал назад. Когато ме налегне всекидневието, хващам самолета и политам.

А как влияе известността в живота ти?

По-голямата част от живота си съм бил известен, свикнал съм вече. Но наистина не разбирам чак такъв интерес към себе си, особено когато просто излизам вечер с жена ми.

Ще играеш Джей Ар в кино варианта на легендарния сериал „Далас"? Какви нови проекти имаш?

През септември започваме снимките, в момента дотъкмяваме сценария. Дори вече направиха допитване до зрителите, в което те ме избраха да бъда Джей Ар. Вече е готов „Самотни сърца" (Lonely Hearts) със Салма Хайек, за една двойка, която съблазнява възрастни жени - той се жени за поредната и после двамата я пречукват. Готвя един филм с жена ми и дъщеря ми. Казва се Old Dolls, както и Hairspray, където играя голяма жена, която трябва да танцува много. Когато ми предложиха ролята, ме гризна съмнение защо ме карат да правя това. Казаха ми, ами ти играеш все мъжкари, знаеш да пееш и да танцуваш, по-смешно ще е. И се оказаха прави, много е смешно!

Рей Лиота твърди, че много добре се справяш и като София Лорен.

Ха-ха, готвех се за Hairspray и реших, че няма по-добър тест за това как се справям, от реакцията на тези момчета. Пуснаха ми някаква тъжна мелодия и се сетих за един филм със София. И ми хрумна да ги разсмея, като се преправя на нея. Умряха от смях.

В кариерата си не се придържаш към едно клише за герой.

Изявявал съм се и в комедии, и в драми, и в екшъни. Хубаво е един актьор да си го спомнят и като добряк, и като смешник, и като злодей. Няма да скрия, гордея се, че съм постигнал успех във всички жанрове, в които съм играл. Много е приятно, когато успееш да предизвикаш у зрителите бурен смях. Не по-малко вълнуващо е да ги разплачеш.

Говори се вече за продължение на „Диви прасета".

Никой не очакваше подобен успех. След първия уикенд ми се обадиха да ми предложат втора част. Дайте да видим сценарий и ще говорим, отвърнах. Едно е ясно, с момчетата много ще ни е кеф пак да полудуваме заедно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР