Мая и Петър

Една романтична любов по интернет

Мариана Антонова 18 August 2011

Една романтична любов по интернет

Какво й трябва на една любов? В случая с Мая и Петър - компютър, романтична разходка до Италия и силното желание да бъдат заедно. За всички, които мислят, че не им е писано да срещнат любовта, Мая (32 г.) и Петър (28 г.), победители от съвместния конкурс Love.net на шоуто „На кафе” по Нова телевизия и екипа на едноименния филм, разказват своята щастлива история.


Мая
Всичко започнало с развода на Мая. Тя си тръгнала от съпруга си през 2004 г. с една чанта лични вещи, оставила дори дрехите, които той й бил купил по време на брака. Прибрала се при родителите си в Мездра наранена и в шок. Тогава се появил стар приятел от детинство, готов да я изслуша и да й помогне да преодолее болката. И както често се получава в такива ситуации, станали гаджета. Мая приела подадената ръка, но някъде дълбоко в себе си знаела, че това не е мъжът, за когото мечтае. Сигурно затова се задушавала в малкия провинциален град и копнеела да обикаля света, за да си търси щастието. Заминала за Италия. Няколко месеца по-късно при нея отишъл и приятелят й. Искрено се надявала, че животът в чужбина ще ги превърне в истинска двойка. Станало точно обратното. Изморили се да живеят сред чужденци, да сменят квартири и работа и през есента на 2008 г. се прибирали в България. Установили се в София, Мая станала продавачка в моден бутик. Отношенията с гаджето й се закрепили, но: „Не ми даваше сигурността, която си представях, че трябва да получавам. Исках семейство, деца. Той като че ли не беше готов.” Нещо недобро зреело между двамата и ги карало да бъдат сприхави и все повече отдалечени един от друг. Тогава в историята на Мая се намесил компютърът. Един ден след работа от случайно забравения включен монитор тя разбрала, че гаджето й се е регистрирало в сайт за запознанства и поддържа виртуални контакти с други жени. „Стана ми гадно. Питах се в мен ли е вината да не мога да създам стабилна връзка.” Естествено, последвал скандал. Под влияние на гнева Мая също се регистрирала в този сайт. Просто искала да си върне. Но точно тогава... попаднала на голямата си любов.
Когато се регистрирала в сайта, била на 29 години, затова искала да се запознае с мъже от 25 до 29 години. Петър (25 г.) бил сред първите, които се появили, след като натиснала „търсене”. Погледнала снимката му и останала без дъх. „Бях 100 процента убедена, че това е човекът.” Видяла един хубав мъж, зад гърба му - море и яхти. Решила да му пише нещо, с което веднага да привлече вниманието му. И то било, че е познала пристанището, където се е снимал - Нетуно, Италия. Блъфирала, но се оказало, че е познала. Станало ясно, че и двамата са били по едно и също време там. „Господ обаче беше решил да се срещнем в интернет.”

Петър

„Направих си регистрация в сайт за запознанства, защото съм притеснителен и първоначалният контакт на живо с жена ми е малко труден. Преди да се регистрирам, бях 3 месеца в Италия при майка ми. Опитах се и аз да емигрирам, не се получи. Харесах страната, но не и черната работа, която можех да работя. И се прибрах в България.”
Мая му изпратила снимка с още три нейни приятелки и го попитала може ли да познае коя от тях е тя. Искала да провери дали сърцето ще му даде правилния отговор. „Доста често, като ми пращаха подобна обща снимка, тази, с която си пишех, беше момичето, което най-малко бих харесал. Затова този път посочих една, но всъщност си бях харесал Мая. Като разбрах коя е, си отдъхнах. Казах си: екстра.” Кореспонденцията им ставала все по-честа и по-интимна. Няколко дни след като се срещнали във виртуалното пространство, Петър казал на баща си и на брат си, че догодина ще се ожени за Мая. И досега се чуди какво го е накарало да го каже. Първата среща очи в очи обаче се отложила във времето, защото той имал гадже и искал да бъде честен към него. Но Мая не му излизала от ума. Може би малко и заради нея се разделил с приятелката си. Веднага писал по мейла на Мая, че е готов да се срещнат. „Бях толкова нетърпелив, че й пратих и есемес да си погледне пощата.”

първата жива среща
Мая била на работа, когато получила есемеса на Петър, после прочела писмото му. Отговорила, че иска да се видят веднага. „Бързах, нямах търпение да го видя на живо.” Предишния ден подстригала дългата си коса и смята, че това е отключило голямата промяна в живота й. ...Петър спрял колата си пред бутика. Мая седнала до него и го целунала по двете бузи. В първия миг се стъписал. Но после си казал: добре, прихванала е от италианските маниери. Мая пък била толкова развълнувана, че не си спомня нищо от първия им разговор. Но точно тогава ясно усетила, че със сигурност този е мъжът, когото търси. „Такава химия се получи между нас, имах чувството, че цялата кола е изпълнена с някаква магия. Като излязох, бях като зашеметена.” Петър пък чистосърдечно признава, че тогава гледал на нея като на апетитен сексуален обект. Но още същата вечер, когато отишли заедно на клуб, нещо в него се пречупило. Може би защото Мая била обезоръжаващо спонтанна. Може би защото намерили общи теми и не можели да се наситят да си говорят. А може би защото веднага му казала, че има дъщеря. А той решил, че това за него няма значение. Видели се на следващата вечер и на по-следващата...

едно романтично пътуване

Всичко между тях било прекрасно с изключение на една съществена подробност: каквото и да правели заедно, вечер Мая се прибирала при приятеля си. „Беше ми трудно да му кажа, защото току-що се бяхме прибрали от Италия и уж започвахме отново.” Обаче вече й било трудно и да го гледа в очите и да го лъже. А и на Петър започнало да му пука, че я дели с друг. Отношенията му с Мая ставали все по-сериозни. Двамата започнали да обзавеждат новия му апартамент, за да заживеят  заедно. Последната лъжа на Мая била, че от бутика я изпращат за седмица в командировка в Италия. Заминали с Петър при майка му. Там, в другата страна, необезпокоявани от никого, се наслаждавали на всеки миг. Снимали се, впили погледи и тела един в друг, на пристанището, където той се снимал преди сам. Като признание в любов било решението им, щом се върнат в България, да изтрият профилите си от сайта за запознанства. Не че през месеца, през който се разгоряла любовта им, поглеждали в него. 

развръзката

Тя дошла от само себе си, след като се върнали от Италия, и отново с помощта на компютъра. Приятелят на Мая открил, че си пише с друг, и поискал обяснение. Тя си казала, че часът на истината е дошъл, събрала сили и признала, че е влюбена до полуда в друг човек. Приятелят й побеснял. С много женски усет и такт Мая успяла да се измъкне от неприятната ситуация. Казала на вече бившия си, че отива за месец в Италия, за да размисли за връзката им. Всъщност просто искала да мине време и да отшуми първоначалната силна обида и гняв. Останала при майката на Петър 3 месеца, идеята била той в това време да довърши апартамента, където да я въведе като своя официална партньорка. Естествено, адски си липсвали. Разговорите по скайпа и по телефона не им били достатъчни. Искали да се докосват, да се събуждат заедно, да са неразделни. После Мая се върнала в София, а после се оженили. От първия им контакт до сватбата не минала дори година.

сватбата

Два дни Петър се борел със себе си дали да направи предложение за брак. До преди Мая бил категоричен, че никога няма да се жени. А в тази връзка не можел да се познае. Накрая решил, че каквото и да става, ще създаде семейство с тази жена. И като го решил, много се притеснил. „Не очаквах да ми откаже, но, Боже, аз да изрека такива думи!” Всъщност въобще не подготвил специални думи. „Просто попитах искаш ли да хапнем пица, дюнер или да се оженим.” Мая, разбира се, отговорила, че иска да се оженят. „Когато ми предложи, бяхме направили бебе, но няколко седмици след като казах „да”, го загубих. Мислех, че ще се откаже от предложението.” Той бил категоричен: „Не ти предложих заради бременността, а защото те обичам.” Така по този неприятен повод Петър за първи път изрекъл любовта си на глас. Направили сватбата през ноември, в Деня на християнското семейство. Преди това били направили ново бебе. Дъщеря им Карина се появила през март следващата година.

мая+петър=love.net
Мая: „Много съм благодарна, че ми беше даден втори шанс за семейство, защото доста хора, преживели развод, не могат да се възстановят и остават за цял живот сами. Бях амбицирана да докажа, че мога да намеря щастието. А когато човек иска нещо толкова силно, той някак си го проектира в бъдещето и то се случва.”
Мая постоянно изненадва Петър с малки жестове на внимание. Приготвя му бутикови ястия и ги сервира на красиво подредена маса със свещи, танцува му кабаретен танц, правила му е торта във формата на сърце с надпис „обичам те“, написала му е любовно стихотворение. Петър: „Аз съм като всеки мъж - прибирам се от работа, гледам да хапна и да седна пред телевизора. Понякога се упреквам, че трябва да отделям на Мая повече внимание.” Би направил всичко, за да поддържа жива романтичната искра у съпругата си. Защото тя го кара да се чувства специален, единствен и неповторим. За Деня на влюбените Мая го изненадала с едно сърце с „50 неща, които искам да направя в този живот”. Техните 50 желания, които написала на отделни листчета. Петър всеки ден си тегли по едно. Последното, което е изтеглил, е да останат завинаги заедно. Наистина ли го мисли? „Не съжалявам за избора си. Ако се върна назад, пак бих се оженил за Мая.” Замълчава, замисля се и уточнява: „Много пъти бих се оженил за нея.”
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР