Българският поданик принц Флавио

Лесно ли е да си принц през 2011 година? Флавио Киджи не се оплаква, но не се и изживява като галеник на съдбата.

Адриана Попова 04 August 2011

Лесно ли е да си принц през 2011 година? Флавио Киджи не се оплаква, но не се и изживява като галеник на съдбата. Той и баща му – принц Марио Киджи, са първите във фамилия с десетвековна история, които се издържат само с бизнеса си.
Флавио е в София, защото съвсем наскоро стана герой в български роман.



Людмила Филипова пусна на пазара новата си книга „Аномалия“ (съвместно издание на Сиела и Ентусиаст), в която той „играе“ с истинското си име, с дългия си нос, къдрици, усмивка като на Робърт де Ниро и с... жълтите си очи. Такъв го вижда на входа на замъка му Фузано главната героиня на романа – изследователката Даниел, която трябва да разплете мистерията около тайните пророчества на Исак Нютон и ръкописите му, притежавани от фамилията Киджи. И която се хваща, че все повече харесва младия аристократ с неговите кучета, любимата му биволица Каролина, разхождаща се из имението, с южняшката му арогантност и страст.
В романа Флавио обяснява на Даниел, че историята на фамилията Киджи започва в далечната 1027 г. и е дала на Италия и Европа папи (сред тях е прочутият Александър VII), кардинали, банкери и меценати, поръчвали творби на Микеланджело и Рафаело. Хм, но това е съвсем истинската история на истинския Флавио. В романа той разказва на Даниел, че преди десетина години семейството му губи почти всичко. Останали им само красивите земи около замъка, в които изградили туристическо селище, което побира 2000 легла и предлага младежки забавления – дискотеки, концерти, карнавали. Упс, принцовете Киджи – баща и син, наистина се занимават с туризъм и действително край замъка им – сред фамилните гори, недалеч от морето, е построен туристически комплекс (който иска да го разгледа, да отиде на www.countryclubcastelfusano.it, а който иска да гостува там – трябва да се регистрира на [email protected]). Историята на истинския принц и на героя от книгата се наслагват доста точно една върху друга. Романовият принц се оплаква пред Даниел от родителите си, от натякванията им, че трябва да се ожени и да има дете. Истинският Флавио (36 г.) наистина не е женен. Запознава се с Людмила Филипова, докато тя подготвя нов роман. За фамилия Киджи писателката научава от българска журналистка в Рим, пише им, но дълго време не получава отговор. Все пак са принцове, нормално, мисли си Людмила. След това правят връзка. Тя няколко пъти гостува в замъка Фузано, недалече от Рим. Двамата с Флавио обсъждат сюжетната линия, свързана с Киджи. Той е съгласен да фигурира със собственото си име. Самата Людмила Филипова признава, че Флавио е „целият в романа“. Извън литературната версия обаче остава фактът, че той и баща му принц Марио имат българско гражданство и са жители на Добрич. Младият наследник на Киджи има туристическа фирма за турове в Италия. В комплекса Кънтри Клуб Кастел Фузано край Рим работят много българи. Студенти по туризъм карат тук стажа си. Флавио казва, че идва в България за първи път преди петнайсетина години, но и досега не знае и дума български. Какво го води тук: бизнес, лов, love, не уточнява. Или пък връзки с българското царско семейство (в гостната на двореца му по свидетелство на Людмила Филипова точно под първите барокови фрески в Италия виси портрет на Симеон Сакскобургготски)? Със сигурност вече ще има още едно лице у нас – на литературен герой.
Впрочем очите на принца наистина са с цвят на кехлибар. А очите на Людмила Филипова са също толкова сини като очите на героинята й Даниел, в която Флавио се влюбва. Човек наистина не знае къде свършва романът и къде започва животът...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР