Всичко е лично: докога е срокът ни за бебе

Диплома, кариера, дългогодишен приятел, край на връзката, после друг, разочарование или пък брак

21 July 2011

Диплома, кариера, дългогодишен приятел, край на връзката, после друг, разочарование или пък брак. Ставаме на 30+ или 40 и се сещаме, че много, много, най-много от всичко искаме да имаме бебе. Но дори да сме с кожа на 20-годишни и с най-природосъобразния режим на хранене, яйцеклетките ни ще съответстват абсолютно на реалната ни възраст. И за тях няма пластичен хирург, на когото да благодарим.
В модерната медицина обаче размахването на пръст защо-не-помисли-навреме вече не е актуално. Тя предлага да изследваме яйчниковия си резерв и да видим кога е крайният срок, в който можем да станем майки. Оценката на резерва се прави чрез серия от тестове, в които се включват ултразвукови, хормонални и генетични изследвания. Специалистите ги оценяват като честен метод за профилактика на безплодието и правилна стъпка в семейното планиране.
Д-р Явор Владимиров от специализираната болница за репродуктивна медицина „София“ препоръчва на жените след 35 г. да си направят такива изследвания. Така тяхната репродуктивна способност може да се прогнозира до 10 г. напред и да ги накара да преосмислят приоритетите си. В болница „София“ разполагат с изключително съвременен уред за оценка на яйчниковия резерв, изследването струва около 250 лв.
При 10% от европейките цикълът спира, преди да навършат 45 г., казва д-р Владимиров. Най-честите причини са наследственост, оперативни намеси или заболявания като ендометриоза. Оптималната възраст за раждане си остава 20-25 години.


женска аритметика
Раждайки се, притежаваме 1 млн. яйцеклетки.
До началото на пубертета сме изгубили половината.
При средностатистическа жена на 40 г. 70% от яйцеклетките могат да бъдат с аномалии.
При 2/3 от жените е наследствено предопределено кога ще приключи менструацията им.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР