The Chef Ради Стамболов

Направи златна ябълка за EVA

Лилия Илиева 27 June 2011

Направи златна ябълка за EVA

В началото на Lord Of The Chefs членът на журито  Ради Стамболов поздрави състезателите с думите: „Добре дошли в моя свят!“ Слави Трифонов, впечатлен от тази реплика, все още му я повтаря. А светът на Ради е като изваден от филмите „Джули и Джулия“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“. Пълен с обръчи, шпатули, рендета, пошове (нещо подобно на шприц), хладилни стаи - камери, пълни с вкусни чудеса... И всичко това е в неговата приказна Сладкишница „Гаврош“.
Ради е вицепрезидент на Евро-Ток (организацията на топготвачите в Европа) за България, доцент по италианска кухня, дипломиран в Италия, специализирал е във Виена, готвил е на 13-има президенти, сред които Бил Клинтън, Франсоа Митеран и Желю Желев. А сред интересните моменти в шарената му биография са тортите, които подготвил за пищна ромска сватба. Поръчката била за мащабна конструкция с пет торти, сред които имало действащ фонтан, и отделно 40 торти. Докато Ради изчаквал да внесе лично тортената конструкция, свекърът и тъстът се скарали. Свекърът се разплакал, излязъл навън, прегърнал Стамболов, взел микрофона и казал: „Ето българинът – само той е човек!“
Шеф Стамболов е пълен със смешни истории, забавен и в най-колоритния смисъл на думата - луд. Луд от любов към работата си и безкрайно забавляващ се с нея. Денонощието му е интересно, когато е изпълнено с работа.
Според него много важен принцип в кулинарията и в живота е да опитваш. Оттам минава пътят към познанието. Едно от интересните места, на които е бил, е ресторантът на испанския кулинар Фиро Васкес в Аликанте. В този ресторант предлагат меню, изработено от хартия, която се яде. Опитваш, преди да решиш да поръчаш. (Васкес е същият кулинар, който сготви романа „Дон Кихот“ от ядлива хартия. Страницата, на която се появява Санчо Панса например, е с вкус на чесън, а Дулсинея е с вкус на бадеми.)
Ради също прави шантаво-вкусни неща - шоколадово суши (за ресторантите Happy), визитки, пици и спагети от шоколад. Специално за EVA пък направи златна ябълка. Ето рецептата: 

златна ябълка
рецепта за 12 ябълки с големина на орех

200 г настъргана жълта хлебна ябълка се смесва с 10 г канела, 50 г кафява захар. Отцежда се в гевгир. Сместа се разпределя във формички - например от пъдпъдъчи яйца. Те се замразяват в хладилник. Отделно 10 г карагенан (екстракт от морски водорасли) и 5 г златна сладкарска боя - и двете са от специализираните сладкарски магазини, се смесват в кипната вода 1 л. Кипят 10 секунди, махат се от огъня и се бъркат с блендер, докато се получи гладка смес. Когато сместа се охлади, ябълките се потапят в нея и се оставят отново да изстинат. Охладени, те добиват естествено кръгла форма. Оформяте вдлъбнатина върху тях и ги декорирате със сушен пъпеш или папая.
Прекрасно се съчетават с розе или траминер.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР